«Πλαστά» εμβόλια της Pfizer σε Μεξικό και Πολωνία

Περίπου 80 άνθρωποι είναι γνωστό πως έλαβαν απομιμήσεις εμβολίων.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: PEDRO PARDO / AFP

Η Αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία επιβεβαίωσε ότι οι υποτιθέμενες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, που κατασχέθηκαν σε Μεξικό και Πολωνία και πωλούνταν ως ακόμη και χίλια δολάρια η μία, ήταν απομιμήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, περίπου 80 άνθρωποι έλαβαν τα «πλαστά» εμβόλια σε κλινική στο Μεξικό.


Αν και κατά τα φαινόμενα τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν έχουν καμία συνέπεια για την υγεία, φυσικά δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως δήλωσαν οι Μεξικανοί αξιωματούχοι, οι φιάλες βρίσκονταν μέσα σε ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για να τοποθετούνται φρέσκα ψάρια. Επίσης, έφεραν αριθμούς παρτίδων και ημερομηνίες λήξης πλασματικής φύσης. Σε ότι αφορά τα εμβόλια που κατασχέθηκαν στην Πολωνία, οι φιάλες φαίνεται να περιείχαν καλλυντικό κάποιου είδους, πιθανόν κρέμα κατά των ρυτίδων.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι μέσα στο σημερινό κλίμα, χάρη στην ευκολία και το εύρος του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, καταγράφεται αύξηση της απάτης, των απομιμήσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Φεβρουάριο οι υγειονομικές αρχές στη Μεξικανική πολιτεία Νουέβο Λεόν, προειδοποίησαν για τις μυστικές πωλήσεις υποτιθέμενων εμβολίων για την COVID-19, προτρέποντας τον πληθυσμό να μην τα αγοράζει. Ένα μήνα αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον εντοπισμό «πλαστών» εμβολίων της Pfizer στο Μεξικό και το ενδεχόμενο να «κυκλοφορούν ακόμα» στην περιφέρεια.

«Έχουμε πολύ περιορισμένη προσφορά, που θα μεγεθυνθεί καθώς θα αυξάνουμε την παραγωγή μας και καθώς άλλες εταιρείες θα εισέρχονται στην αγορά του εμβολίου. Στο μεταξύ, παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία σε κακοποιούς», δήλωσε στη Wall Street Journal, ο Λεβ Κούμπιακ, στέλεχος της Pfizer, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ