Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναζητήσεις των χρηστών στο Διαδίκτυο για το 2020

Ποιες φράσεις αναζητήθηκαν εκατομμύρια φορές το 2020 και ποιος ο βαθμός της αύξησης σε σύγκριση με το 2019.

Η αθώωση της Μελέκ Ιπέκ, της γυναίκας που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε για 12 χρόνια, προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ κατάφερε να γίνει σύμβολο κατά της ενδοοικογενειακής βίας.


Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πανδημία όξυνε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, ως αποτέλεσμα των εντολών παραμονής στο σπίτι. Μάλιστα ειδικοί ανέφεραν ότι η κοινωνική και οικονομική πίεση είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των γυναικοκτονιών, σύμφωνα με το NBC News.


«Για πολλές γυναίκες και κορίτσια, η απειλή είναι μεγαλύτερη, εκεί όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλείς: στα σπίτια τους. Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την αποκατάσταση της βίας κατά των γυναικών βασικό μέρος των εθνικών τους σχεδίων αντιμετώπισης για την COVID-19» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres.


Σύμφωνα με μελέτη στο The Journal of General Psychology, η φράση «Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς» αναζητήθηκε από το Google 163 εκατομμύρια φορές (2020) -αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019.

Σε αντίθεση με την COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο -δρ .Tedros Adhanom GhebreyesusΕπίσης, η φράση: «Θα τη σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι», αναζητήθηκε 178 εκατομμύρια φορές, ενώ η φράση «πώς να ελέγξεις τη γυναίκα σου» αναζητήθηκε 165 εκατομμύρια φορές. Η τελευταία αναζήτηση σημείωσε 67% αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η φράση «θα με σκοτώσει» πληκτρολογήθηκε στο Google 107 εκατομμύρια φορές, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 84% σε σχέση με το 2019.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται βία και οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες, γενικά, είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία στη διάρκεια της ζωής τους. «Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας βλάβη σε εκατομμύρια γυναίκες και στις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο δρ .Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.


«Σε αντίθεση με την COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο με βαθιές και συνεχείς προσπάθειες – από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα – για να αλλάξουμε τις επιβλαβείς συμπεριφορές, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια και να προωθήσουμε υγιείς και αμοιβαία σεβαστές σχέσεις» , πρόσθεσε ο Ghebreyesus.

Πήγη: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ