Ο εικαστικός PASHIAS δηλώνει «δημόσια απομονωμένος»

Αυτή την Παρασκευή (9/4) θα πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Performance now», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη πολιτιστική δραστηριότητα της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Γεωργία Κωνσταντίνου από τον Sergio Vaccaro κατά την διάρκεια του "Artists in Progress - Performance Art Workshop by PASHIAS", 2020, Επεξεργασία από τον PASHIAS



Ως μέρος του Performance now v.8: Where are we now? που διοργανώνει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί η performance-διάλεξη του PASHIAS Δημόσια απομονωμένος: Τα αποτυχημένα, τα αναβλημένα, τα περιορισμένα, τα προσαρμοσμένα και τα αισιόδοξα στην καλλιτεχνική πρακτική του PASHIAS για το 2019-21 την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 20.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με to Δημήτρη Βενιζέλο, επιμελητή, αρχιτέκτονα και υποψήφιο διδάκτορα στη Γεωγραφία (Kings College London).

Σύνδεση μέσω του https://zoom.us/my/uowm.eetf5 (Meeting ID: 697-897-7851).



Η performance είναι η τελευταία εκδήλωση αυτής της σειράς γεγονότων που μέχρι στιγμής φιλοξένησε τους Manuel Vason, Donna Kukama, Ανδρέα Φιλιππόπουλο-Μιχαλόπουλο και Φωτεινή Καλλέ, σε συνομιλία με τους Μαρία Σιδέρη, Nontobeko Ntombela, Μάριο Χατζηπροκοπίου και Αγγελική Αυγητίδου.

«Δημόσια απομονωμένος», ο εικαστικός PASHIAS παρουσιάζει την πορεία της πρακτικής του εν καιρώ πανδημίας, μέσα από προτάσεις για έργα performance art τα οποία απορρίφθηκαν ή αναβλήθηκαν, με δυσκολίες και λύσεις, με περιορισμούς και προσαρμογές στο χώρο, χρόνο και ‘τρόπο’ του ζωντανού έργου, καθώς και την σχέση καλλιτέχνη με το κοινό. Η απαιτούμενη ‘προσαρμοστικότητα’ αποκτά τη δική της επιτελεστική διάσταση και παρουσιάζεται ως νέα πραγματικότητα του έργου, εξετάζοντας ξανά τη θέση της τέχνης στη κοινωνία και την αντιμετώπισή της από κυβερνητικούς φορείς.

Η πρακτική του εικαστικού, επιμελητή και εκπαιδευτή PASHIAS έχει ως επίκεντρο τη τέχνη της performance, την εγκατάσταση και τη φωτογραφία, παρουσιάζοντας έργα σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Βέλγιο, Καναδά και Βραζιλία. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως Marina Abramović Institute, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εσθονίας, SESC São Paulo, Institut Supérieur des Beaux Arts de Besançon και Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μεσογείου. www.pashias.art

Η όγδοη σειρά γεγονότων Performance now εστιάζει στους προβληματισμούς γύρω από την περφόρμανς, το δημόσιο χώρο και τη δημόσια σφαίρα στην παρούσα συνθήκη. Συγκεκριμένα θα συζητηθούν τα θέματα: 1. Η νέα συνθήκη συνάντησης μας με το κοινό στον ψηφιακό χώρο (τοπικό/υπερτοπικό/μικρο-τοπικό). 2. Ονειροπολώντας ανάμεσα στις τηλεδιασκέψεις (δυνατότητες και απαιτήσεις της παρούσας συνθήκης) και 3. Ο νέος δημόσιος χώρος (ο δημόσιο χώρος ως χώρος συμπερίληψης και ως χώρος σύγκρουσης κοινωνικών ομάδων και ταυτοτήτων).

Περισσότερα για το Performance now: https://eetf.uowm.gr/performance-now-v-8-where-is-now/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ