«Ο κόσμος βλέπει και ακούει την αλήθεια σου»

Η ανερχόμενη ερμηνεύτρια Αθηνά Λιανού, γνωστή από την συμμετοχή της στο «The Voice of Greece», μιλά στη CITY για την κυκλοφορία του τραγουδιού της με τίτλο «Σ’ ένα κύμα».

Article featured image
Article featured image

Από τον Κυριάκο Χριστοδουλίδη


«Δεν ξέρω αν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται, όπως λένε, σε δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες», είχε πει κάποτε ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Λόγια που ήρθαν στο μυαλό μου, καθώς ετοίμαζα τις ερωτήσεις της συνέντευξης της Αθηνά Λιανού, απ’ την οποία ζητήσαμε να μας μιλήσει για την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού. Ο λόγος της σύνδεσης αυτής, ήταν από τη μια η σύγχρονη πραγματικότητα, που σίγουρα συγκαταλέγεται σε αυτές τις «δύσκολες στιγμές» και από την άλλη το τραγούδι της Αθηνάς που μοιάζει να ονειρεύεται πιο γαλήνιες μέρες. Πρόκειται για ένα κλασσικό κομμάτι, δοσμένο μέσα από τη σύγχρονη ερμηνεία της Αθηνάς, το οποίο αναφέρεται σε μια γυναίκα που αφήνεται στο κύμα να την παρασύρει στην αγκαλιά της δικής της γαλήνης, στο άλλο της μισό.

Δεν μπορείς να πεις ένα τραγούδι αν δεν ερμηνεύσεις πρώτα τον στίχο.


Πότε ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας του νέου σου τραγουδιού και πόσο καιρό χρειάστηκε μέχρι την κυκλοφορία του; Κατά πόσο η σύγχρονη πραγματικότητα επηρέασε τη διαδικασία αυτή;

Με τον Αντρέα Αναστασίου (συνθέτη του κομματιού) γνωριστήκαμε το 2017, όταν επέστρεψα μόνιμα στην Κύπρο. Από τότε συνεργαστήκαμε σε δικές του παραγωγές μουσικού θεάτρου αλλά πάνω απ’ όλα γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Λέγαμε λοιπόν εδώ και καιρό ότι θέλουμε να συνεργαστούμε και δισκογραφικά, οπότε σε μία από αυτές τις συζητήσεις μας μού έστειλε διάφορα demos να ακούσω, μεταξύ των οποίων και το «Σ΄ ένα κύμα». Αρχικά, το τραγούδι είχε αγγλικούς στίχους οπότε το καλοκαίρι του 2020 ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Ηλία Αντωνιάδη, ο οποίος και έγραψε τους ελληνικούς στίχους. Αφού λοιπόν είχαμε και τους στίχους, ο Αντώνης Καρατζίκης ανέλαβε την ενορχήστρωση του κομματιού και ο Αλέξανδρος Χρυσίδης την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ηχογραφήσαμε τη φωνή μου στο στούντιο του Ευθύβουλου Θεοχάρους στην Λεμεσό. Η πανδημία του κορωνοϊού ευτυχώς δεν επηρέασε τα σχέδιά μας. Είχαμε κάποιες καθυστερήσεις μεν, χωρίς όμως να επηρεαστεί το αποτέλεσμα.


Αξιοσημείωτο στοιχείο στο νέο σου κομμάτι, αποτελεί το γεγονός ότι ηχογραφήθηκε ζωντανά στην Αθήνα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών της «The Athens Recording Orchestra». Συνταγή που χρησιμοποίησες και σε προηγούμενο σου τραγούδι. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μέσω του Αλέξανδρου Χρυσίδη, ο οποίος είχε την επιμέλεια της ηχογράφησης της ορχήστρας και την παραγωγή τόσο στο προηγούμενο μου τραγούδι «Έλα» όσο και στο «Σ’ ένα κύμα». Με τον Αλέξανδρο γνωριστήκαμε το 2016 όσο παρακολουθούσα μεταπτυχιακές σπουδές στο μουσικό θέατρο και ήταν δική του ιδέα να ηχογραφηθεί η μουσική του «Έλα» από την «The Athens recording orchestra». Αφού λοιπόν γράφτηκε η μουσική του τραγουδιού και έγινε η ενορχήστρωση από τον Αντώνη Καρατζίκη, προχωρήσαμε στην ηχογράφηση της ορχήστρας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είχα την χαρά να βρίσκομαι στο Sierra Studio κατά την διάρκεια της ηχογράφησης αλλά και να ηχογραφήσω την φωνή μου εκεί λίγες μέρες αργότερα. Άψογοι επαγγελματίες και καταπληκτικοί μουσικοί, οπότε η απόφαση μας με τον Αντρέα Αναστασίου ήρθε πολύ εύκολα. Ξέραμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στο «Σ’ ένα κύμα» γιατί το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Το ότι την επιμέλεια της ορχήστρας σε θέματα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης είχε ο Αντώνης Καρατζίκης, έκαναν την όλη διαδικασία της ηχογράφησης αυτόματα πολύ εύκολη.

photo 1.jpeg



Το νέο σου κομμάτι έχει τον τίτλο «Σ’ ένα κύμα». Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένα μόνο κύμα για να γίνει αισθητό σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα; Για να γίνω πιο σαφής, πως μπορεί ένα νέο τραγούδι να πάρει την σημασία που του αξίζει σε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας;

Η μουσική γενικά θεωρώ ότι είναι από τους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία. Έχουν κλείσει ωδεία, μουσικές σχολές, μουσικές σκηνές, έχουν ακυρωθεί φεστιβάλ και συναυλίες. Το τραγούδι όμως είναι πάντα μια όμορφη διέξοδος, στην οποιαδήποτε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Σίγουρα η φουρτούνα είναι λίγο μεγαλύτερη λόγω της παγκόσμιας πανδημίας αλλά έχω την τύχη να συνεργάζομαι με καταπληκτικούς καλλιτέχνες και με μια τεράστια εταιρία, την Heaven Music, οπότε ελπίζω για το καλύτερο.




Πόσα κύματα θεωρείς ότι πρέπει να περάσει κάποιος για να βρει τη δική του στεριά; Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ως δική σου «στεριά» την ενασχόλησή με τη μουσική;

Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, όσες δυσκολίες και να βρεις στον δρόμο σου, δεν τις βλέπεις σαν κύματα. Υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες και εμπόδια, θέλει δουλειά και κόπο, όπως κάθε επάγγελμα άλλωστε, αλλά κάνεις τα κύματα φίλους σου και μαθαίνεις να κολυμπάς με αυτά. Το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα είναι κάτι ξεχωριστό και χαίρομαι που το έχω καταφέρει, γιατί δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία για το τι είναι η μουσική για εμένα.

athenalianou.jpeg



Σε ένα από τους στίχους που υπογράφει ο Ηλίας Αντωνιάδης, λέει «Σ’ ένα κύμα, σαν καράβι, πλέω στ’ άλλο μου μισό». Πόσο ταυτίζεσαι με αυτό το στίχο; Γενικά, πόσο εύκολο είναι για κάποιον τραγουδιστή να νιώσει τραγουδώντας, το συναίσθημα που ένιωσε ο στιχουργός κατά τη διάρκεια της δικής του δημιουργίας; Θεωρείς ότι αυτή η σύνδεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τραγουδιού;

Δεν είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι ακόμα και μέσα από τα κύματα, μπορείς να οδηγηθείς σε αυτό που θα σε γεμίσει πραγματικά; Είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο, είτε για μία κατάσταση, το να είσαι αληθινά χαρούμενος, ήρεμος και ευτυχισμένος είναι πολύ σημαντικό. Με τον Ηλία Αντωνιάδη είχαμε συνεχή επικοινωνία όσο αφορά το τραγούδι, και ήταν ανοιχτός σε όλες τις συζητήσεις και αλλαγές που χρειάστηκε να κάνουμε μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό με βοήθησε πολύ στην ερμηνεία του κομματιού γιατί θεωρώ πως δεν μπορείς να πεις ένα τραγούδι αν δεν ερμηνεύσεις πρώτα τον στίχο. Ο κόσμος βλέπει και ακούει την αλήθεια σου.



Κατά πόσο θεωρείς ότι η προβολή σου μέσω του «The
Voice» βοήθησε στην προσωπική σου ανέλιξη; Γενικά, πιστεύεις ότι η συμμετοχή σε ένα talent show δίνει σε κάποιον τα εφόδια που χρειάζονται για να ξεκινήσει μια προσωπική καριέρα ή μήπως χρειάζεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό πέρα από αυτά τα «15 λεπτά δημοσιότητας»;

Το The Voice ήταν και θα είναι μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου. Η συμμετοχή στον οποιοδήποτε διαγωνισμό τραγουδιού ή μουσικής μπορεί να είναι η αφετηρία μιας μεγάλης καριέρας ενός καλλιτέχνη αφού αδιαμφησβήτητα προσφέρει προβολή στον ίδιο, την φωνή του και την μουσική του αλλά χωρίς δουλειά και κόπο, δεν είναι αρκετό. Είναι μια δυνατή αφετηρία και ίσως αυτό που χρειάζονται πολλά παιδιά για να τους γνωρίσει λίγο περισσότερο ο κόσμος. Εγώ πάντως είμαι πολύ χαρούμενη που το έζησα όλο αυτό, και δεν το μετανιώνω καθόλου. Μόνο θετικά έχω να θυμάμαι.

Το τραγούδι είναι μια όμορφη διέξοδος στην οποιαδήποτε φουρτουνιασμένη θάλασσα.



Τη σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ υπογράφει ο Δώρος Θεοδώρου.


*To τραγούδι κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 2021 από την Heaven Music σε όλα τα ψηφιακά κανάλια και στο YouTube.

Τη μουσική υπογράφουν ο Ανδρέας Αναστασίου και η Sara Ljunggren και τους στίχους ο Ηλίας Αντωνιάδης. Την παραγωγή του κομματιού επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Χρυσίδης και την ενορχήστρωσή του ο Αντώνης Καρατζίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι ηχογραφήθηκε ζωντανά στην Αθήνα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών της «The Athens Recording Orchestra».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ