«Εδώ στα Σπήλια είναι λίγοι οι κάτοικοι, αλλά πολύς ο Θεός!»

Ο ιερέας του χωριού, πατήρ Κυριάκος Παπαγιάννης και ο κύριος Σωτήρης Παντελή, εκ των τελευταίων «βρακάδων» του νησιού, μίλησαν στον Δημήτρη Τοκαρή με αφορμή τα γυρίσματα της κωμικής σειράς του ΣΙΓΜΑ «Η πεθερά».

Article featured image
Article featured image

Η επιλογή του χωριού Σπήλια της επαρχίας Λευκωσίας, για να γίνουν εκεί γυρίσματα από το Galinis Studio, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η… πεθερά, Έλενα Γαλαταριώτη, κατάγεται από την Κακοπετριά, χωριό που ως γνωστό βρίσκεται πολύ κοντά στα Σπήλια, στους πρόποδες του Τροόδους!

Ο Δημήτρης Τοκαρής στην εκεί παραμονή του δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει τόσο με τον ιερέα του χωριού όσο και με τον κύριο Σωτήρης, ο οποίος, όπως περήφανα δηλώνει, φορά βράκα σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε…

Με αφορμή το αποψινό πρώτο επεισόδιο (Τρίτη 30/3), με τις εικόνες από τα Σπήλια, παρουσιάζουμε πιο κάτω τις δύο αυτές εμβληματικές μορφές του χωριού, μέσα από σχετικές φωτογραφίες αλλά και τις ωραίες πραγματικά απαντήσεις που έδωσαν.

spilia_city_5.jpg


Πάτερ, γιατί να επισκεφθεί κάποιος το χωριό σας;

Θα σας απαντήσω με τα λόγια του κ. Αντώνη Καρρή, όταν ρωτήθηκε γιατί κατοίκησε στα Σπήλια μετά την προσφυγιά: «Γιατί εδώ στα Σπήλια είναι λίγοι οι κάτοικοι, αλλά πολύς ΘΕΟΣ»! Αυτό τα λέει όλα.

spilia_city_1.png


Μάθαμε πως από ιερέας του χωριού μετατραπήκατε για λίγες μέρες σε τηλεοπτικό συμπαραγωγό με το Galinis Studios, έτσι ώστε να βοηθήσετε τη συντοπίτισσά σας, σεναριογράφο Ελένη Γάλαταριώτη, για δύο επεισόδια της πιο… διάσημης πεθεράς της Κύπρου!

(Γέλια) Όλοι όσοι είναι στο χωριό τώρα τον χειμώνα έδειξαν μεγάλη προθυμία για να συνεργαστούν στο γύρισμα της «ΠΕΘΕΡΑΣ»! Μετά από τόσες μέρες, το θυμόμαστε ακόμα με συγκίνηση και ευχαριστούμε όλους όσοι επέλεξαν το όμορφο χωριό μας. Ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή.

spilia_city_3.png


Τα Σπήλια είναι όντως ένα διαμάντι κρυμμένο στα βουνά του Τροόδους και, για όσους δεν το γνωρίζουν, το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο της περιοχής Σολέας! Υπάρχουν επιλογές για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν;

Σίγουρα, όποιος αποφασίσει να περάσει το Σαββατοκύριακό του στα Σπήλια (και πιστέψτε μας, το κάνουν πάρα πολλοί), υπάρχει δυνατότητα να μείνει σε εξοχικά διαμερίσματα και επαύλεις που προσφέρουν μια μοναδική θέα που συνδυάζει βουνό και δάσος. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο δάσος και στα μονοπάτια της φύσης, να προσκυνήσει και να λειτουργηθεί στους ναούς μας, να απολαύσει τη βόλτα στα στενά του χωριού και φυσικά τη φιλοξενία - γνωριμία με τους κατοίκους.

Αυτά τα αναφέρουμε όχι τυπικά, αφού είναι αυτά που ζούμε κάθε Σαββατοκύριακο. Μια συνήθης φράση που θα ακούσεις στα Σπήλια είναι «ΚΟΠΙΑΣΤΕ»!

Ισχύει ότι μια εκκλησία σας έχει ένα ασυνήθιστο καμπαναριό, με την καμπάνα να βρίσκεται κρεμμασμένη σε έναν τεράστιο πεύκο!

Και οι δυο εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια και το ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι έχουν κτιστεί από τους κατοίκους με πολύ κόπο, μεράκι, αληθινή ευσέβεια μα πιο πολύ, πίστη και αγάπη, τόσο προς τον Χριστό μας όσο και προς τον Άγιο Αντώνιο, τον οποίο τιμούμε ως σήμερα με πολλή ευσέβεια. Για μας τους Σπηλιώτες, οι ναοί μας είναι κάτι το ξεχωριστό στη ζωή μας.

spilia_city_2.png


Κύριε Σωτήρη, στο επεισόδιο της Πεθεράς που γυρίστηκε στο χωριό σας, παρά το γεγονός ότι δεν είσαστε μεγάλος σε ηλικία, μόνο 67 χρονών, εντούτοις εμφανίζεστε με βράκα.

Τη φορώ σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκα! Ο πατέρας μου με έπαιρνε από πολύ μικρό να μάθω κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και από τότε ερωτεύτηκα τη στολή με τη βράκα!

Δηλαδή, δεν τη φορέσατε αποκλειστικά για τις ανάγκες του γυρίσματος;

Όχι φυσικά. Τη φορώ σε πολλές στιγμές της καθημερινότητάς μου, διότι για μένα συμβολίζει και εκφράζει πολλά! Εννοείται πως ζήτησα από τα παιδιά μου, όταν θα φύγω, να φορώ τη βράκα μου!

spilia_city_4.jpg


Αυτήν που φορούσατε στα γυρίσματα;

(Γέλια) Όχι, αυτή είναι η καλή μου, οπότε τους ζήτησα να τη φυλάξουν σαν κειμήλιο! Τους έδωσα μια παλιά, λίγο σκισμένη που είχα, για να μου φορέσουν εκείνη τη μέρα! Εν κρίμα να φάει το χώμαν την καλήν μου τη βράκα!


Μια φοβερά φιλοσοφημένη και χιουμοριστική προσέγγιση απέναντι στο θάνατο, από ένα αγνό και αυθεντικό άνθρωπο του τόπου μας. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο, πως η επίσκεψη μας στα Σπήλια θα μας μείνει αξέχαστη!



*Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το Α' μέρος της επίσκεψης στα Σπήλια θα παρουσιαστεί απόψε (Τρίτη 30/3), στο ΣΙΓΜΑ. Δείτε παρακάτω υλικό από τα γυρίσματα στο χωριό.


[Δείτε το βίντεο πατώντας
ΕΔΩ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ