Μίλα μου
Χρύσω, πώς είναι να τραγουδάς σε καράβια και να βουτάς στα παγωμένα νερά του Βορείου Πόλου;
H 32χρονη Χρύσω Σκέντερη, η Κύπρια τραγουδίστρια αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ταξιδεύει με ένα παγοθραυστικό, και βρέθηκε στον Βόρειο Πόλο για να ζήσει μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής της. Να βουτήξει στα παγωμένα νερά στην «κορυφή του κόσμου».
Πώς θα ήταν να είσαι μουσικός, να ψυχαγωγείς το κοινό που ταξιδεύει σε πλοία και ταυτόχρονα να έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου; Αυτό κατάφερε, η 32χρονη Χρύσω Σκέντερη, η Κύπρια τραγουδίστρια που αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ταξιδεύει με ένα παγοθραυστικό, και βρέθηκε στον Βόρειο Πόλο για να ζήσει μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής της. Να βουτήξει στα παγωμένα νερά στην «κορυφή του κόσμου»
Η Χρύσω κατάφερε να συνδυάσει τις δύο μεγάλες τις αγάπες μαζί. Το τραγούδι και τα ταξίδια. Και όλα αυτά, όπως μάς λέει στη συνέντευξή της στη CITY, έγιναν εντελώς συγκυριακά. Πλέον, έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 70 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ζήσει από κοντά την άγρια ομορφιά της Αφρικής, αφέθηκε στα χρώματα και τα αρώματα της Ασίας και έφτασε μέχρι τα πιο απίθανα σημεία, όπως ο Βόρειος Πόλος.
Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μουσική, η τέχνη και η σκηνή ήταν ο κόσμος μου. Οι δικοί μου το είδαν αυτό και με στείλανε από μικρή να ξεκινήσω φωνητική, μουσικό θέατρο, χορό και κιθάρα. Πήγαινα σε αγγλικό σχολείο, και όταν έπρεπε να διαλέξω τα μαθήματα, είχα διαλέξει τις τέχνες - τη μουσική και το θέατρο -, τα οποία αποτέλεσαν το εισιτήριό μου ώστε στη συνέχεια να σπουδάσω Μουσικό Θέατρο στο πανεπιστήμιο του Chichester στην Αγγλία. Έπειτα μου ανοίχτηκαν οι πόρτες και έκανα το πρώτο μου επαγγελματικό βήμα ως performer.
Πού έχεις παρουσιάσει τη δουλειά σου μέχρι σήμερα;
Το τραγούδι με έχει πάρει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε ένα Holiday Park στην Αγγλία. Από το 2017 μέχρι το 2020 δούλευα στα πλοία, ταξιδεύοντας σε πάνω από 60 χώρες και ‘ομολογώ πως υπήρξε μια από τις πιο μαγικές εμπειρίες της ζωής μου. Μετά, όμως, ήρθε η πανδημία και βρέθηκα να δουλεύω σε ξενοδοχεία. Έμεινα για μία σεζόν στην Κύπρο, και με την πρώτη ευκαιρία ξανά έφυγα. Το 2022 βρέθηκα για σεζόν στην Ίμπιζα, και το 2023 στη Μαγιόρκα. Στη συνέχεια, η θάλασσα με ξανακάλεσε. Επέστρεψα στα πλοία με προορισμό την Καραϊβική, αυτή τη φορά όχι σαν τραγουδίστρια αλλά σαν δασκάλα τέχνης, (η τέχνη είναι η άλλη μου αγάπη). Μετά βρέθηκα σε ποταμόπλοια ως υπεύθυνη ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων, και έπειτα εργάστηκα ως τραγουδίστρια σε ένα παγοθραυστικό. Ένα ταξίδι που με έφερε μέχρι και τον Βόρειο Πόλο!
Πώς κατέληξες να τραγουδάς σε καράβι;
Όλα ξεκίνησαν χάριν σε μια τραγουδίστρια που γνώρισα στο πρώτο μου κοντράτο στην Αγγλία, η οποία μου είχε δώσει τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας για να έρθω σε επαφή με την εταιρεία που οργάνωνε τις ψυχαγωγικές δράσεις σε πλοία. Τους έστειλα το πορτφόλιό μου, με άκουσαν να τραγουδώ, έκανα οντισιόν και, αφού πέρασα όλα τα στάδια και τις βασικές ναυτιλιακές εξετάσεις, μου προσέφεραν τελικά τη δουλειά στο πρώτο καράβι με το οποίο ταξίδεψα.
H αγάπη μου για τις νέες εμπειρίες ήταν και ο βασικός λόγος που επέλεξα αυτόν τον τρόπο ζωής. Μέχρι σήμερα, έχω ταξιδέψει σε περισσότερους από 70 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ζήσει την άγρια ομορφιά και τα σαφάρι της Αφρικής και βρέθηκα στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, όπως ο μαγικός Βόρειος Πόλος
Φαίνεται μέσα από τη σελίδα σου στα social media ότι σου αρέσει να ταξιδεύεις. Ποιες χώρες έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα;
Λατρεύω τα ταξίδια, τις περιπέτειες και να εξερευνώ καινούργια τοπία -εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος που έδωσα στο Instagram μου το όνομα: @the.adventurous.muse. Άλλωστε, η αγάπη μου για τις νέες εμπειρίες ήταν και ο βασικός λόγος που επέλεξα αυτόν τον τρόπο ζωής. Μέχρι σήμερα, η επαγγελματική μου πορεία με έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 70 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ζήσει την άγρια ομορφιά και τα σαφάρι της Αφρικής, από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κένυα και τις Σεϋχέλλες, και έχω αφεθεί στα χρώματα και τα αρώματα της Ασίας.
Πέρα από τον Ατλαντικό, με κέρδισε η Νότια Αμερική. Χόρεψα στους ρυθμούς της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Καραϊβικής. Φυσικά, στη λίστα μου υπάρχουν αμέτρητοι σταθμοί στην Ευρώπη, μέχρι τα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, όπως η Γροιλανδία και ο μαγικός Βόρειος Πόλος.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;
Αυτή είναι η ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι, και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ με τίποτα να διαλέξω μόνο έναν προορισμό. Ο πλανήτης μας είναι τόσο μεγάλος και έχει τόσα ονειρικά και ξεχωριστά μέρη, που μου φαίνεται αδύνατον να διαλέξω έναν προορισμό. Πάντα η απάντησή μου εξαρτάται από το τι προσφέρει ένας προορισμός. Για παράδειγμα,η Ισλανδία με εξέπληξε με την εξωγήινη ομορφιά της, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη. Η Κένυα με ενθουσίασε με το σαφάρι της και επειδή είχα την τύχη να δω από κοντά όλα τα ζώα από τα Big Five, ενώ στη Σρι Λάνκα η επαφή μου με τους ελέφαντες με συγκίνησε βαθιά. Η Νότια Αμερική με κέρδισε με τη μουσική, το φαγητό, τον χορό και την κουλτούρα της, η Νορβηγία με συνεπήραν τα μονοπάτια στη φύση, οι καταρράκτες και τα φιόρδ της.
Ο πλανήτης μας είναι τόσο όμορφος που δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν προορισμό. Τώρα, αν με ρωτάς για θάλασσες και πανέμορφα τοπία, εννοείται πως η Κύπρος μας είναι πολύ ψηλά στη λίστα - μαζί με τις Σεϋχέλλες και την Καραϊβική.
Αυτή είναι η κανονικότητά μου εδώ και χρόνια. Η ρουτίνα μου δεν μοιάζει σε τίποτα με μια φυσιολογική, καθημερινή δουλειά, αφού από πάντα τραγουδούσα σε καράβια ή ζούσα για έξι-οκτώ μήνες στο εξωτερικό. Το να τραγουδάς σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς έχει τη δική του μαγεία αλλά και τις δυσκολίες του
Πώς είναι να τραγουδάς σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω και κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι η κανονικότητά μου εδώ και χρόνια. Η ρουτίνα μου δεν μοιάζει σε τίποτα με μια φυσιολογική, καθημερινή δουλειά, αφού από πάντα τραγουδούσα σε καράβια ή ζούσα για έξι-οκτώ μήνες στο εξωτερικό.
Το να τραγουδάς σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς έχει τη δική του μαγεία αλλά και τις δυσκολίες του. Με κάθε νέα σεζόν συνεργάζομαι με νέα ομάδα καλλιτεχνών, έχω νέες παραστάσεις και καινούργιο ρεπερτόριο να μάθω. Σίγουρα αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι κουραστική, αλλά επίσης είναι και πολύ συναρπαστική. Αυτό με έχει εξελίξει σε μία πολύ πιο ευέλικτη καλλιτέχνη, ανοίγοντας τους ορίζοντές μου και δοκιμάζοντας νέα στυλ μουσικής. Έπειτα μερικά άτομα που γνώρισα μου έχουν αλλάξει τη ζωή και μπορώ να πω πως δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτούς. Το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς αυτής είναι οι αποχαιρετισμοί στο τέλος του συμβολαίου. Φυσικά, υπήρξαν συνεργασίες που ήθελα να ολοκληρωθούν. Αυτός ο μοναδικός τρόπος ζωής μου έχει διδάξει το εξής “ Some people come into your life for a season, some come for a reason”.
Τι σου λείπει περισσότερο όταν απουσιάζεις για μήνες σε ταξίδι;
Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι σίγουρα η οικογένεια, οι φίλοι, τα σκυλάκια μου και φυσικά... το σπιθκιάσιμο φαγητό! Αλλα, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι σημαντικές στιγμές που χάνω. Έχω χάσει γεννές, βαφτίσια, γάμους και κηδείες. Όταν έχεις τέτοια συμβόλαια, δεν υπάρχουν άδειες για να μπορείς να φύγεις και να παρευρεθείς σε αυτές τις στιγμές. Κάθε φορά που φεύγω, ο κόσμος προχωρά και επιστρέφω σε έναν κόσμο που μπορεί μοιάζει με αυτόν που άφησα, κι όμως να έχουν αλλάξει.
Πριν βουτήξω στα παγωμένα νερά στον Βόρειο Πόλο, ήμουνα πολύ ενθουσιασμένη, επειδή ήθελα πάρα πολύ να είμαι μια από τις μόνες Κύπριες, αν όχι η πρώτη, που θα κατόρθωνε κάτι τέτοιο. Δεν είχα κανέναν φόβο, απλά είχα αποφασίσει μέσα μου ότι αυτό θα κάνω, και το έκανα
Πώς βρέθηκες στον Βόρειο Πόλο και ποια ήταν τα συναισθήματά σου πριν και μετά τη βουτιά στα παγωμένα νερά;
Στον Βόρειο Πόλο βρέθηκα επειδή το πλοίο στο οποίο δουλεύω τώρα είναι παγοθραυστικό, και οι προορισμοί που πηγαίνουμε είναι εντελώς μοναδικοί. Ταξιδεύουμε στη Γροιλανδία, στο Svalbard και φτάνουμε μέχρι τον Βόρειο Πόλο, στις 90° μοίρες βόρεια. Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη, μοναδική εμπειρία ζωής. Μέσα στους τελευταίους 2,5 μήνες έχω κάνει αυτή τη διαδρομή πέντε φορές, και η τελευταία φορά μπορώ να πω ότι ήταν και η πιο μαγική. Επειδή οι θερμοκρασίες ήταν ακόμα πιο κρύες, υπήρχε πολύ περισσότερος πάγος, σαν ένα απέραντο λευκό σεντόνι. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην κορυφή του κόσμου, στις 90 μοίρες στον Βόρειο Πόλο, σταθήκαμε τυχεροί καθώς ζήσαμε ένα σπάνιο παρήλιο. Ο ήλιος περιβαλλόταν από φωτεινές γραμμές· ήταν κάτι μαγικό, εξωπραγματικό.
Πριν βουτήξω, ήμουνα πολύ ενθουσιασμένη, επειδή ήθελα πάρα πολύ να είμαι μια από τις μόνες Κύπριες, αν όχι η πρώτη, που θα κατόρθωνε κάτι τέτοιο. Δεν είχα κανέναν φόβο, απλά είχα αποφασίσει μέσα μου ότι αυτό θα κάνω, και το έκανα. Ήξερα ότι τα νερά θα ήταν παγωμένα και ήμουν απόλυτα έτοιμη να το αντιμετωπίσω. Ήταν η δεύτερη φορά που το έκανα -η πρώτη ήταν στη Γροιλανδία- οπότε ήξερα περίπου τι να περιμένω, αν και αυτή τη φορά τα νερά ήταν ακόμα πιο κρύα. Μόλις πήδηξα, ένιωσα το παγωμένο νερό και η ανάσα μου κόπηκε για λίγο, σαν να έπρεπε να προσπαθήσω να πάρω αέρα. Όμως αυτό κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
Τι έμαθες για τον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή;
Αυτό που κατάλαβα μετά τη βουτιά είναι πόση δύναμη έχω μέσα μου και ότι πράγματι είναι mind over matter. Σίγουρα δεν άντεξα πολλή ώρα μέσα στο παγωμένο νερό, αλλά τα κατάφερα και είμαι περήφανη που το έκανα. You can literally do anything if you put your mind to it.
Πέραν από αυτή ποια άλλη δυνατή στιγμή που έχεις ζήσει σε αυτό το ταξίδι;
Αυτό το ταξίδι είναι πραγματικά απερίγραπτο. Τα ζώα που έχω συναντήσει είναι μοναδικά. Έχω δει πολικές αρκούδες μαζί με τα μωράκια τους, και μάλιστα μερικές πλησίασαν τόσο κοντά στο πλοίο. Έχω δει τόσες πολλές φάλαινες διαφόρων ειδών, αρκτικές αλεπούδες, θαλάσσιους ίππους, εκατοντάδες φώκιες καθώς και διάφορα πουλιά. Είναι πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Σε κάθε κρουαζιέρα βλέπεις διαφορετικά πράγματα και ζεις μια ξεχωριστή εμπειρία. Εγώ έχω την τύχη να κάνω αυτή τη διαδρομή από τον Μάιο, και σε κάθε ταξίδι αντικρίζω εικόνες εντελώς μοναδικές.
Γνωρίζω πολύ καλά πως αυτός ο τρόπος ζωής δεν ταιριάζει σε όλους. Παρόλο που το ταξίδι μου είχε τις δυσκολίες του. Δεν είναι όλα τέλεια όπως ίσως φαίνονται στα social media. Ο χώρος της ψυχαγωγίας, ειδικά στα πλοία, είναι αρκετά σκληρός, όμως δεν θα άλλαζα με τίποτα αυτό που ζω, και είμαι πολύ ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει.