10 «ύμνοι» του Γρηγόρη Μπιθικώτση που αγαπάμε

Με αφορμή τα 16 χρόνια από τον θάνατο του «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζουμε δέκα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου του 2005, έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ( 11 Δεκεμβρίου 1922 - 7 Απριλίου 2005) . Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς τραγουδιστές με μακρόχρονη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Επίσης ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν και ένας αξιόλογος συνθέτης, στιχουργός και οργανοπαίκτης.


Ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού όπως χαρακτηρίστηκε, μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης, με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει». Στην καριέρα του συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας", "Επίσημη αγαπημένη", "Τρελοκόριτσο", "Στου Μπελαμή το ουζερί", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα" και πλήθος άλλων. Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και με τον Μάνο Χατζηδάκη «γέννησε» τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Επίσης ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου.

grigoris-mpithikotsis-4.webp


Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στις 7 Απριλίου 2005, σε ηλικία 82 ετών. Έξω από τον ναό που ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία την ημέρα της κηδείας του, βρισκόταν μια άμαξα με ένα άσπρο και ένα μαύρο άλογο, πραγματοποιώντας την επιθυμία που εξέφρασε μέσα από το τραγούδι του "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα".

grigoris-mpithikotsis-1.jpg


Σήμερα λοιπόν, με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τον θάνατό του, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε δέκα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Δέκα τραγούδια που αγαπήσαμε.


Επίσημη αγαπημένη

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Ελένη ΛιάκουΤο τρελοκόριτσο

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Γιάννης Παπαδόπουλος
Άπονη Ζωή

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μια γυναίκα φεύγει

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Ελένη Λιάκου
Ρίξε μια ζαριά καλή

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Υπομονή

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος
Του Βοτανικού ο μάγκας

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Λάκης Τσώλης
Δραπετσώνα

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Στα χέρια σου μεγάλωσαν (Φτωχολογιά)

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα

Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Στίχοι: Κώστας Βίρβος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ