«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας»

Σαν σήμερα, το 1973 έφυγε απο τη ζωή ο πολύπλευρος Pablo Picasso

Κεντρική Φωτογραφία: BBC

Ο Pablo Picasso (25 Οκτωβρίου 1881 - 8 Απριλίου 1973), ήταν ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης τους 20ου αιώνα. Το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, έχοντας μια σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα, υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τον Georges Braque του κυβισμού (καλλιτεχνικό ρεύμα της ζωγραφικής και της γλυπτικής), με το όνομά του να γίνεται συνώνυμο με το καινούργιο και το τολμηρό.


Λόγω της ποικιλομορφίας αλλά και της χρονικής έκτασης που παρουσιάζει το έργο του Πικάσο χωρίζεται σε διαφορετικούς περιόδους. Οι κυριότερες από αυτές είναι: Μπλέ ή Γαλάζια περίοδος (1901-1904), Ρόζ ή Ρόδινη περίοδος (1905-1907), Αναλυτικός κυβισμός (1907-1912) και Συνθετικός κυβισμός (1912-1915). Μάλιστα, ο πειραματισμός και οι συνεχείς μεταλλαγές στο έργο του παρεξηγήθηκαν ως έλλειψη συνέπειας.

Ήταν ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης αφού πέρα από ζωγράφος υπήρξε επίσης χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορα έργα ζωγραφικής του Picasso, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση του πίνακα Garçon à la pipe, το 2004 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων.

picasso_garcon.gi.jpg
Σήμερα, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του θυμόμαστε κάποιους από τους σπουδαιότερους πίνακες του όπως και μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα που είπε.1) Ζωγραφίζω τα αντικείμενα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω.2) Κάθε πράξη δημιουργίας είναι πρώτα μια πράξη καταστροφής.

Girl Before A Mirror (1932).jpg
Girl Before A Mirror (1932)


3) Ο κόσμος σήμερα δε βγάζει κανένα νόημα. Επομένως, γιατί εγώ πρέπει να ζωγραφίζω εικόνες που να βγάζουν;


4) Αν μπορείς να φανταστείς κάτι, τότε είναι αληθινό.

Le Reve (1932).jpg
Le Reve (1932)


5) Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια.


6) Αν υπήρχε μόνο μία αλήθεια, δε θα μπορούσες να ζωγραφίσεις εκατό καμβάδες με το ίδιο θέμα.

Les Demoiselles d’Avignon (1907).jpg
Les Demoiselles d’Avignon (1907)7) Ο ρόλος της τέχνης είναι να ξεπλένει τη σκόνη της καθημερινής ζωής από τις ψυχές μας.


8) Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, με σκοπό να μάθω πώς να το κάνω.

The Old Guitarist (1903).jpg
The Old Guitarist (1903)


Η μητέρα μου μου είπε: «Αν είσαι στρατιώτης, θα γίνεις στρατηγός. Αν είσαι μοναχός, θα γίνεις ο Πάπας. Αντ’ αυτού, ήμουν ζωγράφος και έγινα Picasso.


Guernica (1937).jpg
Guernica (1937)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ