Πέντε τραγούδια του Στράτου που αγαπάμε

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου του 1990, έφυγε από τη ζωή ο Στράτος Διονυσίου.

Article featured image
Article featured image

Ο Στράτος Διονυσίου (Νιγρίτα, 8 Νοεμβρίου 1935 – Αθήνα, 11 Μαΐου 1990) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού. Ο λαϊκός τραγουδιστής με τη στιβαρή φωνή, έλαμψε στις πίστες και στη δισκογραφία.

Στα 32 χρόνια της αδιάκοπης πορείας του στο λαϊκό τραγούδι συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής, Χρήστο Νικολόπουλο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Τάκη Σούκα, Τάκη Μουσαφίρη, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά, Βασίλη Παπαδόπουλο κ.ά. Από τις συνεργασίες αυτές «γεννήθηκαν» οι χρυσές επιτυχίες «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Μόνο οι ερωτευμένοι», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Καλύτερα μαζί σου και τρελός» , «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Νομίζεις», «Ο ταξιτζής», «Και τότε μόνος» και άλλα.

straos-dionysiou-afierwma-1.jpgΜένοντας αμετακίνητος από τις θέσεις και τις αρχές του ρεπερτορίου του, από το ξεκίνημά του μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο Στράτος Διονυσίου αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο λίγοι συνάδελφοί του. Ο Τάκης Μουσαφίρης τον θεωρεί Θεϊκό τραγουδιστή ενώ ο Τάκης Σούκας έχει δηλώσει για τον Διονυσίου ότι «είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο του». Τη στιβαρότητα της φωνής του έχει μνημονεύσει και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

00602567725473_T1_cvrart-590x590.jpg
Ο τελευταίος δίσκος του Στράτου Διονυσίου.Ο Διονυσίου απεβίωσε στις 11 Μαΐου του 1990, σε ηλικία 55 ετών, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Σήμερα, το όνομά του φέρουν οδοί στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

1024px-DSC_0016-Stratos-Dionysiou-tomb-athens.jpg
Ο τάφος του Διονυσίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.


Με αφορμή τα 31 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζουμε πέντε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.
Ο παλιατζής

Μουσική: Αντώνης Ρεπάνης Στίχοι: Δημήτρης Γκούτης
Καλύτερα μαζί σου και τρελός

Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης & Ειρήνη Χρυσοβέργη Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Αφιλότιμη

Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Στίχοι: Τάσος Οικονόμου
Τα πήρες όλα κι έφυγες

Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Με πληροφορίες από: Σαν σήμερα / Βικιπαίδεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ