Όταν τα food trends του 2021 γίνονται κυπριακή υπόθεση

Κάνοντας ένα scroll down στο timeline σου στα social media, θα παρατηρήσεις πως η «τάση» έχει αλλάξει. Η «μόδα» επιτάσσει πιο υγιεινή και πράσινη προσέγγιση στο θέμα του φαγητού.

Article featured image
Article featured image

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι εντυπωσιακά «passée» και το κυνήγι θησαυρού για φυσικά προϊόντα, βιολογικά, από μικρές φάρμες, έχει εξελιχθεί σε στόχο ζωής. Ευτυχώς που ζούμε στην Κύπρο και δεν χρειάζεται να ψάξουμε ιδιαίτερα.

Παρόλο που τα trends επιτάσσουν στροφή στην ποιότητα, οι αληθινοί food lovers μιλούν για εξέλιξη. Οι γνώστες του είδους ανακοίνωσαν τη λίστα τους και αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για την κυπριακή γη, γαστρονομία και παράδοση, όσο δεν έχουμε υπάρξει τα τελευταία χρόνια.

Τα βότανα, οι ρίζες και τα μανιτάρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα συστατικά φαγητού που θα απολαύσουμε περισσότερο το 2021. Τα λαχανικά ανέκαθεν ήταν συνυφασμένα με την υγιεινή διατροφή, όχι όμως τα βότανα, οι ρίζες και τα μανιτάρια. Παρόλο που η λαϊκή σοφία και παράδοση τα είχαν ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση, χρειάστηκε να αναπτυχθεί η τεχνολογία για να επιβεβαιωθεί μέσω επιστημονικών ερευνών η αξία τους.

Πλέον, η διατροφική αξία των μανιταριών είναι αδιαμφισβήτητη. Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, ενώ δεν χρειάζεται χημικά για να αναπτυχθεί, καθιστώντας τα ως μία από τις πιο πράσινες και καθαρές καλλιέργειες!

Στο πλαίσιο της στροφής σε πιο υγιεινές, πράσινες και ηθικές γαστριμαργικές συνήθειες, βλέπουμε πως αρκετός κόσμος εγκαταλείπει τη διατροφή που βασίζεται σε κρέας, χωρίς απαραίτητα να υιοθετεί ολοκληρωτικά μια «plant based διατροφή». Η λεγόμενη «Flexitarian» διατροφή κερδίζει έδαφος και υιοθετείται από όλο και περισσότερους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Το concept της «Flexitarian» διατροφής βασίζεται στην απόφαση πως το κρέας παραμένει κομμάτι της διατροφής κατ’ εξαίρεση και ουχί κατά κανόνα.

Επιπλέον, τα λεγόμενα plant based burgers είναι η επόμενη τάση που φέρνει τον τομέα της γαστρονομίας πιο κοντά στην εξέλιξη που θα βοηθήσει ανθρώπους και περιβάλλον εξίσου. Πλέον όχι μόνο burgers, αλλά λουκάνικα και deli αντικαθιστούν παραδοσιακά προϊόντα στις υπεραγορές.

Στην κορυφή των γαστριμαργικών τάσεων είναι η μαγειρική στο σπίτι και η χρήση υλικών που ενισχύουν τη ψυχική μας υγεία. Μπορεί, πριν την πανδημία, αυτή η στροφή να ξένιζε άπαντες, σήμερα όμως και μετά από απανωτά lockdowns, curfews και μήνες ολάκερους όπου τα εστιατόρια είναι κλειστά, το να μαγειρέψεις στο σπίτι, αξιοποιώντας υλικά -τα οποία ναι μεν γνώριζες αλλά δεν είχες πλήρως εκμεταλλευτεί- ακούγεται σαν ένα πολύ ενδιαφέρον και νόστιμο «ποσκόλιο». Επίσης, η ανάγκη να μπουστάρουμε τον οργανισμό μας με superfoods, που βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το άγχος και θωρακίζουν τη ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιτακτική μετά από τόσους μήνες παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Σαν την Κύπρο εν έσιει!

Στην Κύπρο ευτυχώς η γιαγιά, όσων χρονών κι αν είσαι, θα φροντίσει στο κυριακάτικο τραπέζι να σου θυμίσει πως αυτά που χαρακτηρίζεις σήμερα superfoods ήταν η αιτία που η ίδια έχει γιορτάσει και τα 100 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Τα μανιτάρια που κάποτε απολαμβάναμε σαν ορεκτικό, πλέον αποδεικνύεται πως μπορεί να αντικαταστήσουν το κρέας ένεκα των πρωτεϊνών που προσφέρουν.

Η φαντασία μπορεί μόνο να περιορίσει τις συνταγές {https://www.kyriakides.com.cy/recipes/} που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να απολαύσουμε τα μανιτάρια, ενώ επιπλέον μπορούμε να δοκιμάζουμε ποικιλίες σπάνιες και «εξωτικές», ολόφρεσκες καθώς η εταιρεία Kyriakides Mushrooms, παραδίδει σε όλη την Κύπρο την παραγωγή της, εντός 36 ωρών!

Πέραν από τα 11 διαφορετικά είδη φρέσκων μανιταριών, εκ των οποίων τα 5 πιστοποιημένα ως βιολογικά προϊόντα, η Kyriakides Mushrooms μας μαθαίνει νέες ποικιλίες και διευρύνει την παλέτα μας με την παραγωγή ιδιαίτερων ποικιλιών.

Στα social media της εταιρείας, πρόσφατα ανακοινώθηκε, η έκτακτη διάθεση σε περιορισμένες ποσότητες, άγριας καλοκαιρινής τρούφας αλλά και μανιταριών Lion’s Mane τα οποία παράχθηκαν στην πιστοποιημένη μονάδα τους στην Κύπρο!


Τα μανιτάρια ως γνήσια superfood, ενισχύουν τον οργανισμό σε διάφορα επίπεδα! Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μειώνουν τις καρδιοπάθειες, ενώ επιπλέον είναι αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα κυπριακά και ολόφρεσκα superfoods, στα ψυγεία των υπεραγορών και να είστε σίγουροι πως η εμπειρία των 42 ετών της Kyriakides Mushrooms δεν θα σας απογοητεύσει, ίσα ίσα θα κάνει τα πάντα so mush better!


Περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.kyriakides.com.cy

KM_lοgo_1200x628.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ