Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μιχάλη Πασιαρδή εκθειάζοντας το έργο του

Το καλύτερο κατευόδιο σε έναν άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών γίνεται από τους συναδέλφους του, οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες της καλλιτεχνικής του αξίας και νιώθουν βαθιά την απώλεια και το κενό που αφήνει μια σημαντική προσωπικότητα, «φεύγοντας…».

Article featured image
Article featured image

Ο Μιχάλης Πασιαρδής απεβίωσε το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαΐου) στη Λευκωσία και ετάφη λίγες μέρες αργότερα στην κοινότητα Τσερίου στη Λευκωσία, όπου γεννήθηκε το 1941.


Καλλιτέχνες μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετούν τον κορυφαίο Κύπριοι ποιητή, τονίζοντας την καλλιτεχνική του αξία.

michalis_pasiardis_-_demetris_makris_1_c_dbmv.width-1024.jpg
Φωτογραφία: Δημήτρης Μακρής


«Απ' το παράθυρο του γραφείου του στο ΡΙΚ έβλεπε τον Πενταδάκτυλο. Μετά την εισβολή, γύρισε την καρέκλα και το γραφείο του ανάποδα κι έβλεπε τον τοίχο. Δεν ήθελε να βλέπει την ξένη σημαία και όπως μου είχε πει γελώντας -με πίκρα- δεν άντεχε να βλέπει αυτή την κακογουστιά. Ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο σπουδαίος ποιητής και διανοούμενος της Κύπρου, δεν είναι πια μαζί μας. Στο καλό αγαπημένε μου φίλε», έγραψε ο Γιώργος Νταλάρας.



Ο Κύπριος χαράκτης, Χαμπής Τσαγγάρης, διερωτήθηκε, στην κυπριακή διάλεκτο, κατά πόσον «έφυεν ο μιάλος ποιητής της Κύπρου ο Μιχάλης Πασιαρδής» για να δώσει την απάντηση ο ίδιος ότι «ποττέ δεν θα φύει». «Εν μέσα μας εν μιτά μας τζαι εννάν πάντα μιτά μας, να μας δείχνει τα σωστά τζαι όμορφα της Κύπρου μας όπως τα έγραψεν για να μεν τα ξιχάννουμεν. Επλουσίεψες την Κύπρον μας φίλε μου Μιχάλη Πασιαρδή τζαι πρέπει να σου χρωστά ευγνωμοσύνην. Στον καλόν», έγραψε ο Κύπριος χαράκτης.

ΕΦΥΕΝ Ο ΜΙΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ; ΠΟΤΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΕΙ. ΕΝ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΕΝ ΜΙΤΑ ΜΑΣ, ΤΖ̆Ι ΕΝΝΑ'Ν ΠΑΝΤΑ...

Posted by Hambis Tsangaris on Saturday, May 1, 2021




Ο συνθέτης και ερμηνευτής, Γιώργος Καλογήρου, αποχαιρετά τον Μιχάλη Πασιαρδή γράφοντας ότι «εννά ζοριστώ πολλά που εννά ξαναπάω στο ΡΙΚ τζαι εν θα σαι τζιαμέ. Η ψυσιή σου όμως εν φεφκεί ποττέ ούτε που το ΡΙΚ, ούτε που τη γειτονιά, ούτε που τον τόπο, ούτε που τες ψυσιές μας! Στο καλό γείτονα, φίλε, ποιητή μου Μιχάλη Πασιαρδή!».

Στο καλό γείτονα, φίλε, ποιητή μου Μιχάλη Πασιαρδή! Εννα ζοριστώ πολλά που εννα ξαναπάω στο ΡΙΚ τζαι εν θα σαι τζιαμέ!...

Posted by Giorgos Kalogirou B on Saturday, May 1, 2021




Ο δημοσιογράφος και στιχουργός Ανδρέας Παράσχος, αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Πασιαρδή γράφοντας: «Σάββατο πικροσάββατο ποτέ μην ξημερώνεις είσαι μαχαίρι δίκοπο και την καρδιά ματώνεις. Πως πικραίνομαι το βράδυ Σαββατόβραδο, που ‘μαι μόνος και με πνίγει το παράπονο». Μέσα απο την ανάρτησή του, υπενθυμίζει ότι ο Κύπριος ποιητής «σφράγισε το λογοτεχνικό τοπίο της Κύπρου για 60 ολόκληρα χρόνια, με την ποίηση, την πεζογραφία και τα θεατρικά του έργα». Κλείνοντας, ανάφερε «Στο γιο του ποιητή, Κωνσταντίνο και σε όλη την οικογένεια απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, ως επίσης και στο γέρο Πενταδάκτυλο που έχασε τον ποιητή του».



Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ