Απόπειρες κυπριακών από Ελλαδίτες [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι απόπειρες ομιλητών και ομιλητριών της κοινής νεοελληνικής να μιλήσουν κυπριακά έχουν πάντα κάποιο ενδιαφέρον. Πολλές φορές είναι χαριτωμένες, άλλες εντυπωσιακά καλές, ενώ άλλες είναι... πού σου νεύκω πού πάεις!

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή το επικό βίντεο του ψηφοφόρου Μάκη, ο γλωσσολόγος Σπύρος Αρμοστής μαζεύει σε ένα ωραίο αφιέρωμα τρεις απόπειρες Ελλαδιτών να μιλήσουν κυπριακά.



Η Ντένη Μαρκορά μιλά κυπριακά (Δύο Ξένοι)

Απού την Τžύπρον τηλεφωνώ...


Πολύ καλή η προσπάθεια της Ντίνας Κώνστα ως Ντένη Μαρκορά. Σε ορισμένα σημεία καταφέρνει τα σύμφωνα, τη σύνταξη κ.λπ. Ο επιτονισμός είναι φυσικά το δυσκολότερο από όλα, αλλά το προσπάθησε πολύ. Εντάξει, δεν λέμε Τžύπρος. Της ξέφυγαν φυσικά κάποια λεξιλογικά και γραμματικά στοιχεία από την κοινή, αλλά συνολικά μάσ̆σ̆αλλα της!


Καπουτζίδης και Βανδή μιλούν κυπριακά


Κύπρος, δώσ' του βιτσ̆ιάν.


Από τις πιο εντυπωσιακές προσπάθειες. Χωρίς πάρα πολλές υπερβολές, ακολουθούν κυπριακή σύνταξη, μορφολογία και λεξιλόγιο, ενώ καταφέρνουν την προφορά αρκετών συμφώνων. Ο επιτονισμός είναι αρκετά καλός (αλλά είπαμε: είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να καταφέρουν καλά). Σε κάποια στιγμή τους φεύγει και κάνουν δασέα τα σύμφωνα της Κάτιας Δανδουλάκη αναπαράγοντας ένα από τα στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα για την κυπριακή προφορά. Εντάξει, την βιτσ̆ιάν την είπαν “βιτžιάν”, αλλά ήταν χαριτωμένο. Εν κατακλείδι, μπράβο!



Ο... Μάκης


Ο Μάκης...



Και φτάνουμε στον Μάκη. Ελλαδίτης ηθοποιός ( ; ) που υποδύεται Κύπριο σε πολιτική διαφήμιση. Προφανώς με σενάριο γραμμένο στην κοινή του είπαν του ανθρώπου να το διαβάσει με κυπριακή προφορά. Το αποτέλεσμα είναι να μιλά με λεξιλόγιο, σύνταξη, και μορφολογία της κοινής και να κάνει μερικές σπασμωδικές προσπάθειες για κυπριακή φωνολογία χρησιμοποιώντας όποια στερεότυπα ήξερε. Καταλήγουμε έτσι σε μια προφορά που δεν είναι ούτε της κοινής ούτε της κυπριακής, αλλά μοιάζει σαν να έχει κάποια διαταραχή ροής ομιλίας. Σε αντίθεση με τη Κώνστα, τον Καπουτζίδη και τη Βανδή, αυτό το βίντεο δεν ήταν ελλαδική παραγωγή, αλλά κυπριακή. Είχαν δηλαδή όλα τα φόντα για να έχουν ένα φυσικό αποτέλεσμα. Το πραγματικό κατόρθωμα ήταν ότι κατέληξαν στο πιο αφύσικο...

Με λίγα λόγια: epic fail!



Σπύρος Αρμοστής είναι Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος PhD και MPhil στη Γλωσσολογία (ειδίκευση: Φωνητική) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία) και BA στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διατελεί πρόεδρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing), μέλος του συμβουλίου του Συλλόγου Ρομά Κύπρου (CypRom), καθώς και διορισμένο μέλος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ