Όλα όσα γνωρίζουμε για την τέλεση γάμων και άλλων εκδηλώσεων

Και μερικά πράγματα για τα οποία περιμένουμε διευκρινίσεις και πολύ πιθανόν σύντομα θα έχουμε νέες οδηγίες.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Eliza Szablinska / Unsplash


Διαβάσαμε το έγγραφο (πρωτόκολλο) με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει ετοιμαστεί από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και αφορά στη διοργάνωση εκδηλώσεων για γάμους, βαπτίσεις κτλ.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε μερικά από τα μέτρα που ισχύουν από τις 17 Μαΐου -τα συγκεκριμένα μέτρα θα τυγχάνουν χαλάρωσης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας ή και αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες-, ενώ παράλληλα αναφέρουμε και ορισμένες απορίες μας για τις οποίες επικοινωνήσαμε με αρμόδιο του Υπουργείου Υγείας χωρίς ωστόσο να πάρουμε απάντηση κατά πόσο θα προκύψουν σύντομα κάποιες αλλαγές.

Με βάση το πρωτόκολλο που ισχύει σήμερα…


Η χρήση πίστας επιτρέπεται μόνο για το ζευγάρι και συμπεθέρους σύμφωνα με το έθιμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μετάβαση σε χώρους εκδηλώσεων είναι η κατοχή SAFE PASS, όπως αυτό καθαρίζεται στα ισχύοντα Διατάγματα.

Η διάρκεια των εκδηλώσεων θα διέπεται αναλόγως της ώρας απαγόρευσης μετακίνησης που ισχύει με βάση τα ισχύοντα Διατάγματα (ως τις 00.00 αυτή την περίοδο).

Το ζευγάρι και/ή ο πελάτης είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τη λίστα με τους καλεσμένους για το δείπνο για σκοπούς ιχνηλασιμότητας. Αυτή θα κρατείται για τουλάχιστον 2 μήνες.

Η διαδικασία του συνηθισμένου χαιρετισμού (ασπασμός - χειραψία ) δεν επιτρέπεται στην παρούσα φάση λόγω των μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Νοείται ότι το ζευγάρι θα μπορεί να επισκέπτεται κάθε τραπέζι για να χαιρετηθεί από τους προσκεκλημένους.

Για το δείπνο είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση πέραν της μιας λίστας καλεσμένων, για γρήγορη εύρεση του τραπεζιού στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο καλεσμένος για αποφυγή συνωστισμού κατά την είσοδο στο δείπνο.


Αυτά που ρωτήσουμε και για τα οποία όπως μάθαμε ενδεχομένως να υπάρξουν σύντομα διευκρινήσεις είναι…

Τι θα ισχύει με τα «αλλάματα»; Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε ένα σπίτι ή άλλον χώρο στη φάση που γίνεται το γνωστό «στόλισμα» της νύφης και του γαμπρού;

Αυτό που ισχύει τώρα, με βάση τα ισχύοντα διατάγματα, είναι πως ο μέγιστος αριθμός για συναθροίσεις σε σπίτια είναι τα δέκα άτομα.

Επίσης, κατά πόσο η χρήση μάσκας σε τελετές μέσα στην εκκλησία είναι υποχρεωτική για όλους, ακόμα και για το ανδρόγυνο;

Σε αυτή τη φάση είναι υποχρεωτική, ναι. Για όλους. Εξετάζεται παρόλα αυτά το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις σε κάποιες περιπτώσεις, από τη στιγμή που υπάρχει στη ζωή μας το Safe Pass. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ