Γαλλία: «Πάσο πολιτισμού» αξίας 300 ευρώ στους 18χρονους

Το ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά βιβλίων ή για επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία μεταξύ άλλων.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: EPA

Οι 18χρονοι στη Γαλλία θα μπορούν να κατεβάσουν μια εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα η οποία θα λειτουργεί ως ένα «πάσο πολιτισμού», συνολικής αξίας 300 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εισιτηρίων για κινηματογράφους, μουσεία και θέατρα, για την αγορά βιβλίων ή μουσικών οργάνων, μαθήματα χορού, ή για διαδικτυακές συνδρομές σε γαλλικές πλατφόρμες, μεταξύ άλλων.

Μετά την εγγραφή τους στην εφαρμογή, οι 18χρονοι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να δαπανήσουν τα χρήματα. Επίσης, το app παραθέτει εκθέσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή που ζει ο χρήστης.

Το «πάσο πολιτισμού» ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Αφού έγινε πρώτα μία δοκιμή σε 14 περιοχές της χώρας, πλέον αυτό επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διετή δοκιμαστική περίοδο, 164.000 νέοι έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή και τα τρία τέταρτα τη χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά. Μακράν η πιο δημοφιλής επιλογή ήταν η αγορά βιβλίων, ενώ ακολουθούν οι αγορές μουσικών οργάνων και τα εισιτήρια κινηματογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με το «πάσο πολιτισμού» στους 18χρονους και ιδιαίτερα όσοι έγιναν πρόσφατα 19 ετών. «Δύσκολο να είσαι 19χρονος το 2021», έγραψε κάποιος χρήστης των social media. Άλλος επεσήμανε πως οι 19-25 ετών θα χρειάζονταν περισσότερο το πάσο, αφού οι 18χρονοι ακόμη ζουν με τους γονείς τους. Επίσης, κάποιοι ερμήνευσαν αυτή την απόφαση του Μακρόν ως κίνηση τακτικής, προκειμένου να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ