Με ένα κακόγουστο σόου γιορτάστηκε στην Τουρκία η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Μεταξύ άλλων, οι χθεσινοί εορτασμοί περιελάμβαναν φωτορυθμικά και έναν «φλεγόμενο» Μωάμεθ Πορθητή να ίπταται πάνω από την Αγία Σοφία.

Article featured image
Article featured image


Τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εορτάστηκαν χθες στην Τουρκία με ένα σόου, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακόγουστο και κιτς.



Όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκε μεταξύ άλλων το μήνυμα «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Λίγο αργότερα πάνω από την Αγία Σοφία, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας, εμφανίστηκαν -μεταξύ άλλων- ο Μωάμεθ ο Πορθητής και η επιγραφή «1453».



Το «πανηγυρικο» κλίμα για την επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος με ανάρτηση στο Twitter, αναφέροντας πως πρόκειται «για μια από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία της χώρας του».

«Χρόνια Πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν συνόδευσε μάλιστα την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί με τους τέσσερις μιναρέδες.



Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Τούρκος πρόεδρος διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του νεόκτιστου τεμένους Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ερντογάν από τότε που ήταν ακόμη δήμαρχος της πόλης.

«Για μεγάλο διάστημα δεν επιτρεπόταν εδώ η κατασκευή τζαμιού. Οι πιστοί έπρεπε να γονατίζουν πάνω σε εφημερίδες. Μετά από αγώνα 150 ετών η Κωνσταντινούπολη αποκτά ένα ακόμα σημαντικό τζαμί», δήλωσε.

Για τον πρόεδρο Ερντογάν το τζαμί στη πλατεία Ταξίμ είναι απλώς ένα ακόμα βήμα προς τη ριζική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, όπως την υποσχέθηκε μετά την νίκη στις εκλογές του 2011. Το όραμα Ερντογάν περιλάμβανε την κατασκευή συνολικά εννέα νέων κτηρίων.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ