Τα σκουπίδια είναι ο καμβάς της Mariah Reading

Μέσω της ιδιαίτερης τέχνης της περνά ισχυρά μηνύματα ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα σκουπίδια είναι ο καμβάς της Mariah Reading

Μέσω της ιδιαίτερης τέχνης της περνά ισχυρά μηνύματα ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Mariah Reading


Η Mariah Reading, μια οικολογική καλλιτέχνιδα από το Μέιν της Νέας Αγγλίας, επισκέπτεται εκπληκτικά μέρη, παραλίες και εθνικούς δρυμούς σε όλο τον κόσμο και τα ζωγραφίζει στα σκουπίδια που άφησαν οι επισκέπτες πίσω τους. Στόχος είναι να προωθήσει τη συγκομιδή και ανακύκλωση των σκουπιδιών αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα αν εμείς και τα σκουπίδια μας διαχωριζόμαστε από το περιβάλλον ή ενσωματωνόμαστε σε αυτό.



Έχοντας μεγαλώσει σε μια καλλιτεχνική οικογένεια στα γραφικά τοπία του Μέιν, η Reading ζωγράφιζε τοπία στο γυμνάσιο, εμπνευσμένη από τους ιμπρεσιονιστές. Αλλά κατά το τελευταίο έτος στη Σχολή Καλών Τεχνών εμφανίστηκε η οικολογική προσέγγισή της.

Συνειδητοποίησε ότι πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στα μαθήματα όπως μεγάλες δεξαμενές από τσιμέντο και λάστιχο που χρειάζονταν για να φτιαχτούν τα καλούπια, αχρηστεύονταν και γίνονταν σκουπίδια. «Τότε αποφάσισα να αλλάξω εξοπλισμό, να χρησιμοποιήσω ό,τι πετούσαμε, να χρησιμοποιήσω τα σκουπίδια για καμβά και ζωγράφισα ένα τοπίο πάνω τους ως πρότζεκτ για την αποφοίτησή μου».

Mariah Reading2.jpg
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ.


Mariah Reading3.jpg
ΠΑΤΗΜΕΝΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ DENALI ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ.


Λίγο μετά την αποφοίτησή της, η Mariah ξεκίνησε να ταξιδεύει στα πιο όμορφα τοπία του κόσμου για να μαζέψει σκουπίδια. Από πατημένα κουτάκια μπίρας και keyboards μέχρι ανιχνευτές καπνού, μπουκάλια, παιχνίδια και σπασμένα αντικείμενα, τα σκουπίδια του κόσμου είναι ο καμβάς της Reading. Χαλασμένα παπούτσια, σανδάλια και σαγιονάρες που αφήνει ο κόσμος στα διάφορα μέρη είναι ενδιαφέροντα γιατί τα θεωρεί ως ένα αποτύπωμα των σκουπιδιών που δημιουργούν οι άνθρωποι.

Mariah Reading5.jpg
ΠΑΛΙΑ ΣΑΓΙΟΝΑΡΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ZION ΣΤΗ ΓΙΟΥΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "FLIPPING OUT".


Mariah Reading4.jpg
ΚΑΠΑΚΙ ΑΠΟ ΣΟΜΠΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΟ STONY DROME TRAI ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ



«Συνήθως κουβαλάω ένα σακίδιο με όλα μου τα υλικά. Όταν πηγαίνω πεζοπορία και βρίσκω σκουπίδια, αν ο καιρός είναι καλός συνήθως ζωγραφίζω εκεί όπου βρήκα τα σκουπίδια. Έτσι μπορώ να δω το χρώμα και την κίνηση ενός μέρους και να τα χρησιμοποιήσω όλα αυτά στην τέχνη μου», λέει.


Μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει ως τη Χαβάη και την Αρκτική, παίρνοντας πρωτοβουλίες για καθαρισμούς με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες. Στις χώρες που επισκέπτεται δουλεύει σε εθνικούς δρυμούς και διοργανώνει εργαστήρια eco art όπου η κοινότητα κάθε χώρας προσκαλείται να μαζέψει σκουπίδια και να μάθει τις τεχνικές της.


«Η τέχνη είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο που επιτρέπει στους θεατές να συνδεθούν και να νιώσουν επαφή και να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές», τονίζει.

Mariah Reading6.jpg
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΟΒ ΑΚΕΦΑΛΟ ΚΟΥΚΛΑΚΙ ΠΟΝΙ.

Mariah Reading7.jpg
ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΤΟ ΜΠΙΓΚ ΣΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ