Η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση

Τα δώδεκα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα με τίτλο «Επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην έγκυο, το έμβρυο και το νεογνό».

Article featured image
Article featured image

Στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 300 ιατρούς, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας από την Κύπρο και το εξωτερικό. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από αξιόλογους ομιλητές, που είχαν σαν στόχο την μετάδοση νέων πληροφοριών και δεδομένων σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην περιγεννητική ιατρική.

Από τις εργασίες της ημερίδας προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα, τα οποία παραθέτει προς τους επαγγελματίες Υγείας και το κοινό, προς ενημέρωση:

  1. Οι έγκυες, ιδιαίτερα οι συμπτωματικές και αυτές με παράγοντες κινδύνου, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

  2. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί διαπλακουντιακά (3.2%) ή κατά τον τοκετό, αλλά σπάνια προκαλεί νόσο (3%).Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών εμβρύου, αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης.

  3. Ο τοκετός πρέπει να γίνεται στο κέντρο αναφοράς, με τη σωστή υποδομή σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ειδική εκπαίδευση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

  4. Οι θετικές έγκυες μπορούν να γεννήσουν με Φυσιολογικό Τοκετό, αν η κατάσταση τους το επιτρέπει. Καισαρική Τομή διενεργείται μόνο με Μαιευτικές Ενδείξεις.

  5. Ο χρόνος απολίνωσης του ομφάλιου λώρου δεν επηρεάζει τα ποσοστά λοίμωξης και εξαρτάται από την κατάσταση του νεογνού.

  6. Η ανάνηψη νεογνού θετικής στον ιό μητέρας, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ειδικό εξοπλισμό ανάνηψης και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

  7. Ακολουθούνται οι οδηγίες του 2021 προσαρμοσμένες στην πανδημία.

  8. Ο θηλασμός, η συνδιαμονή με την μητέρα, η δερματική επαφή (skin to skin) δεν φαίνεται να επηρεάζουν την μετάδοση και πρέπει να ενθαρρύνονται, νοουμένου ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας.

  9. Τα διαθέσιμα δεδομένα και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων. Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει με τα mRNA εμβόλια.

  10. Δεν απαιτείται αναμονή μετά τον εμβολιασμό για επίτευξη εγκυμοσύνης.

  11. Τα εμβόλια και η νόσηση με Covid -19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα.

  12. Ο εμβολιασμός γυναικών σε διαδικασία τεκνοποίησης, ή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μπορεί να γίνει. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μεταξύ των δύο δόσεων , η 2η δόση μπορεί να μετατεθεί στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ