Συναυλία μεσαιωνικής μουσικής αυτή την Παρασκευή στη Λευκωσία

Στη συναυλία «Awakening: Αναπλάθοντας τους ήχους της Μεσαιωνικής Κύπρου» θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων.

Article featured image
Article featured image

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου και οι Παραπλεύρως Παραγωγές διοργανώνουν αυτή την Παρασκευή (4 Ιουνίου) τη συναυλία Μεσαιωνικής Μουσικής «Awakening: Αναπλάθοντας τους ήχους της Μεσαιωνικής Κύπρου» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μουσικού προγράμματος Awakening Sleeping Instruments. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe).

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες αντλούν στίχο, φόρμα και έμπνευση από τις «Ρίμες Αγάπης», μια υπέροχη συλλογή κυπριακής ποίησης στο ρεύμα του Πετραρχισμού, και ντύνουν το υλικό αυτό με πρωτότυπη σύνθεση στο ευρύτερο ύφος της εποχής τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ιταλία. Οι συνθέσεις αυτές είναι η απόσταξη της έρευνας που διεξήγαγε η καλλιτεχνική ομάδα του προγράμματος και που επικεντρώθηκε στη μεσαιωνική περίοδο της κυπριακής ιστορίας, μουσικά και λογοτεχνικά.

Σημείωμα των δημιουργών:

«Η σημασία της μεσαιωνικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητη, μα πέραν του ύστερου μεσαιωνικού ρεπερτορίου που καταγράφεται στον Κώδικα του Τορίνο, το νησί παρουσιάζει μια σοβαρή έλλειψη μουσικών πηγών. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος παίρνει δευτερεύουσα θέση στο πανόραμα της μεσαιωνικής μουσικής. Ο στόχος της έρευνάς μας, ως εκ τούτου, ήταν να συλλέξουμε πηγές που περιέχουν άμεσες και έμμεσες μουσικές αναφορές και να φανταστούμε μια ανακατασκευή της μουσικής της Μεσαιωνικής Κύπρου, τόσο στις αυλικές όσο και στις λαϊκές της εκφάνσεις.

Μέσα από μια προκαταρκτική αναγνώριση και συλλογή εικονογραφικού και λογοτεχνικού υλικού, δημιουργήσαμε ένα μουσικό σύνολο εμπνευσμένο από το υλικό αυτό και συνθέσαμε μουσική μελοποιώντας κυπριακή ποίηση του Μεσαίωνα, βασισμένη στις ιταλικές φόρμες του Πετραρχισμού, καθώς και σύγχρονους στίχους γραμμένους σε παράλληλο ύφος. Το ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της Κύπρου από τον 13ο μέχρι τον 15ο αιώνα ήταν αποφασιστικός παράγοντας για τις αισθητικές επιλογές σύνθεσης και ενορχήστρωσης.»

Το πρόγραμμα Awakening Sleeping Instruments γεννήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα ανακατασκευής των μουσικών οργάνων που παρουσιάζονται στη γλυπτή Πύλη του μοναστηριού Santa Maria de Ripoll, ένα ρoμανικού ρυθμού μνημείο στην Καταλονία - γνωστό επίσης και ως η «Πέτρινη Βίβλος», λόγω της πληθώρας των σκηνών που αναπαρίστανται στην πύλη. Με τη στήριξη του πολιτιστικού προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προγραμματισμένες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 2020 - 2021. Η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η σύνδεση του μουσικού παρελθόντος της Καταλονίας με τις σύγχρονές του μουσικές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο σε συνάρτηση με τα όργανα που τις εκτελούσαν.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ AWAKENING ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΑΦΙΣΑ.jpg


Πληροφορίες Συναυλίας

Μουσικοί: Έλενα Ξυδά (τραγούδι), Γιάννης Κουτής (ούτι, τραγούδι), Peppe Frana (μεσαιωνικό λαούτο), Χριστίνα Πολυκάρπου (κρητική λύρα) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά)

Σύνθεση, ενορχήστρωση: Peppe Frana

Επιμέλεια στίχου, πρωτότυπη ποίηση: Ευριπίδης Δίκαιος

Ερευνητική ομάδα: Peppe Frana, Ευριπίδης Δίκαιος, Νίκη Ανδρονίκου

Τη συναυλία προλογίζει ο Antoni Madueño Ranchal, καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος Awakening Sleeping Instruments, παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα στην Καταλονία.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα ακολουθήσει σύντομη ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς.

Μέρα: Παρασκευή 04 Ιουνίου 2021

Ώρα: 20:00

Χώρος: Αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία

Είσοδος: Δωρεάν

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 70007102

Διοργανωτές: Παραπλεύρως Παραγωγές, Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου

Συγχρηματοδούν: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ