Ας δούμε ποιος πραγματικά είναι ο αθλητής που κέρδισε χθες το Rolland Garros

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε από έναν σπουδαίο τενίστα, το No1 στον κόσμο, ο οποίος, ως παιδί, στα 12 του, είχε βιώσει τους βομβαρδισμούς της χώρας του από το ΝΑΤΟ...

Article featured image
Article featured image

Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος, όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ισοπέδωσαν το Βελιγράδι, το 1999, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της, και να κρυφτεί σε ένα καταφύγιο για να διαφυλάξει τη ζωή των μελών της. Έμειναν στο καταφύγιο, μαζί με άλλες 20 οικογένειες, επί 78 ημέρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλες στερήσεις και δυσκολίες...

Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εκείνος βρήκε διέξοδο στις προπονήσεις του με την Jelena Gencic, «παίζοντας κρυφτούλι» με τους βομβαρδισμούς, καθώς συναντιόντουσαν συνήθως σε μέρη που μόλις είχαν επιτεθεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υποθέτοντας ότι δεν θα ξαναεπιτεθούν εκεί που είχαν ήδη χτυπήσει.

Έπαιζε τένις χωρίς να έχει φιλέ ή σε ερείπια ή -όπως η φίλη του Σέρβα τενίστρια Anna Ivanovic προπονείτο- σε μία άδεια εγκαταλελειμμένη πισίνα. Άλλοτε πήγαιναν για προπόνηση στον χώρο που βρισκόταν δίπλα σε μια στρατιωτική βάση, που όμως δεν ήταν ασφαλής, καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνήθιζαν να επιτίθενται εκεί που υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις.

Ο ίδιος δεν κάμφθηκε από την ανέχεια της οικογένειας, την έλλειψη ηλεκτρισμού, τις γκρεμισμένες γέφυρες και την αίσθηση του θανάτου που υπήρχε παντού στην πόλη. Θυμάται πάντα το τραγούδι των γενεθλίων του στα δώδεκα, που ήταν το σφύριγμα των αεροπλάνων που τους βομβάρδιζαν.

Ως παιδί του πολέμου δεν θα μπορούσε να ξεχάσει στιγμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν -έστω σε άλλες συνθήκες- τα παιδιά στην πατρίδα του. Ο Τζόκοβιτς αξιοποίησε την επιτυχία του στο τένις για να δημιουργήσει το Ίδρυμα Νόβακ Τζοκοβιτς το οποίο διευθύνει η σύντροφός του και μητέρα των δύο παιδιών τους και το οποίο στο επίκεντρο του έχει τα παιδιά.

Μεταξύ των υπολοίπων δράσεων του ιδρύματος ξεχωρίζει η δωρεά 102.000 για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή του Trstenik ενώ συνολικά το Ίδρυμα έχει ανακατασκευάσει και κατασκευάσει 45 νηπιαγωγεία, βοηθώντας περισσότερα από 22.000 παιδιά στη Σερβία, ενώ έχει απασχολήσει και 1.600 εκπαιδευτικούς.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην περσινή δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ προς τη χώρα του ώστε να καταφέρει να εξοπλιστεί στη μάχη που έδινε με τον φονικό ιό. Άλλη μια κίνηση με τον λαό στο επίκεντρο.

Δράσεις που εξηγούν γιατί ο Τζοκοβιτς αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας στη χώρα του.

Πηγές: Έθνος, Onsports, Gazzetta

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ