Savoir vivre και πρωτόκολλο COVID-19

Παρόλο που το «savoir vivre» είναι το καθιερωμένο εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς, πρέπει να εξεταστεί αν είναι συμβατό με το πρόσφατο πρωτόκολλο COVID-19, που έρχεται να επαναπροσδιορίσει την αρμόζουσα κοινωνική συμπεριφορά.

Savoir vivre και πρωτόκολλο COVID-19

Παρόλο που το «savoir vivre» είναι το καθιερωμένο εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς, πρέπει να εξεταστεί αν είναι συμβατό με το πρόσφατο πρωτόκολλο COVID-19, που έρχεται να επαναπροσδιορίσει την αρμόζουσα κοινωνική συμπεριφορά.

Article featured image
Article featured image

Αν για παράδειγμα κάποιος σε προσκαλέσει σε δείπνο, σύμφωνα με το «savoir vivre» πρέπει να απαντήσεις στην πρόσκληση εντός 24 ωρών. Κατά το υφιστάμενο πρωτόκολλο, καλό θα ήταν να απαντήσεις σε σχέση με τη χρονική διάρκεια, που σου επιτρέπουν οι πιστοποιήσεις σου. Δηλαδή, πρέπει να υπολογίσεις ν βδομάδες από την πρώτη δόση εμβολιασμού, χ μήνες από οποιοδήποτε σύμπτωμα τύπου COVID-19 και ψ ώρες από τα απαραίτητα τεστ.

Κατά το «savoir vivre», για να είσαι ευγενής, δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις μαθηματικά. Γι’ αυτή την περίοδο όμως, η έφεση στα μαθηματικά είναι οπωσδήποτε ένα έξτρα προσόν, που σε φέρνει πιο κοντά σε μια μερίδα παϊδάκια! Μαθηματικά και παϊδάκια -αδιανόητος συνειρμός μέχρι πρότινος και για το γαλλικό μπιστρό και για την ταβέρνα!

Μέγα ερώτημα, βέβαια, μεγέθους ηθικού διλήμματος μπροστά σε αυτή την μερίδα παϊδάκια είναι και το αν μπορείς να την κατασπαράξεις με το χέρι. Όλος παραδόξως το «savoir vivre» εδώ είναι ευέλικτο και προτείνει ότι τα παϊδάκια μπορούμε να τα φάμε με το χέρι, αρκεί να υπάρχει κοντά κάποιο μπολ με νερό ή υγρές πετσέτες, για να καθαρίσουμε τα χέρια μας. Τώρα, αν αυτό το ευγενικό μπολ με νερό είναι γεμάτο με αντισηπτικό και οι υγρές πετσέτες έχουν άρωμα απολύμανσης, διερωτώμαι αν το ερώτημα παραμένει το ίδιο. Με άλλα λόγια, παρόλο που οι γενικές οδηγίες υποδεικνύουν αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό, ακόμα και αν μπορείς να φας το παιδάκι με το χέρι, αφού έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις κατηγορίας πλύσιμο-στέγνωμα, αξίζει τόσο κόπο ένα παϊδάκι με γεύσή απορρυπαντικού; Και σε αυτό το σημείο κάθε μάστρος του ψησίματος απανταχού λυγίζει με ένα δάκρυ.

Όμως είσαι εσύ ο εκλεκτός από τους οκτώ που θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ή έχεις χρόνο να το σκεφτείς και να επανέλθεις; Γιατί, παρόλο που κατά το «savoir vivre» είναι αγένεια όταν σε προσκαλούν σε δείπνο να ρωτήσεις ποιος άλλος έχει προσκληθεί ή θα παρευρεθεί, στην προκειμένη περίπτωση, αφού ο επιτρεπόμενος αριθμός των καλεσμένων είναι μέχρι οκτώ κατά το πρωτόκολλο, πρέπει να διευκρινήσεις αν είσαι καλεσμένος ή επιλαχόν. Ειδικά αν το δείπνο είναι οικογενειακού χαρακτήρα, οκτώ «πλάσματα» δεν είναι ούτε καν το 10% από το σόι. Και πάλι εδώ ένα μαθηματικό μυαλό στο σόι είναι χρήσιμο!

Και φυσικά πρέπει να διευκρινιστεί το «dress code», τι αναμένεται να φορεθεί δηλαδή: μάσκα, γάντια, ή αλλού είδους προστατευτικά καλύμματα. Σύμφωνα με το «savoir vivre» το σικ ντύσιμο είναι απαραίτητο σε κάθε έξοδο κάθε ευγενούς ατόμου, τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση του πρωτοκόλλου ευγενές είναι κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης των αντί- COVID-19 αξεσουάρ στο στυλ του ντυσίματος να συγχωρείται!

Όταν φτάσεις βέβαια στο δείπνο κατά το «savoir vivre» ο οικοδεσπότης θα σου υποδείξει πού θα καθίσεις. Αυτό είναι ένα κοινό σημείο ευγενούς συμπεριφοράς για τους δύο κώδικες, όμως στην περίπτωση του πρωτόκολλου για το COVID-19 καλό θα ήταν ο οικοδεσπότης σε αυτή την περίπτωση να μπορεί ο ίδιος να κάνει τα μαθηματικά, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τις επιτρεπόμενες αποστάσεις και λοιπές προβλεπόμενές συναρτήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο. Καλό θα ήταν βέβαια σε κάθε συνεύρεση να υπάρχει και κάποιος που θα αναλαμβάνει το ρόλο του αντί-DJ, κάποιος δηλαδή που θα κλείνει την μουσική όταν παρατηρείται οποιαδήποτε ύποπτη χορευτική κίνηση και θα καλείται να «σβήνει το κέφι» πάντα στο πλαίσιο της ευγένειας. Ο μάστρος της τέταρτης παραγράφου, εδώ κλαίει ξανά για την στιγμή δόξας που χάνεται μαζί με το α-χόρευτο ζεϊμπέκικο.

Στο τέλος της βραδιάς, βέβαια, όλοι οι κώδικες καλής συμπεριφοράς ορίζουν να ευχαριστήσεις τον οικοδεσπότη για το δείπνο. Στην περίπτωση του πρωτοκόλλου βέβαια θα ήταν ευγενικό να ευχαριστήσεις όλους όσοι συνείσφεραν για τη διεκπεραίωση αυτού του δείπνου συμπεριλαμβανομένου των καλεσμένων που αρνήθηκαν την πρόσκληση, το νοσηλευτικό προσωπικό που έκανε τα τεστ, τον χορηγό για τα είδη απολύμανσης και φυσικά, τον καθηγητή των μαθηματικών της τρίτης λύκειού, που δεν έχει ιδέα για το ποσό χρήσιμος έχει φανεί στην ανθρωπότητα τελικά!



Φωτογραφία: Ella Olsson / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ