Έξι Κύπριοι που ταξίδεψαν μέσω του Erasmus+ μοιράζονται μαζί μας εικόνες και εμπειρίες

Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα, μετά από αυτό που θα διαβάσεις, να σου δημιουργηθεί η ανάγκη να δηλώσεις συμμετοχή. Εμείς, πάντως, ζηλέψαμε λίγο!

Article featured image
Article featured image

Ο Νεόφυτος Παναγιώτου πήγε Σλοβακία, η Χριστίνα Πιτσιλλίδου στην Πορτογαλία, ο Χρίστος Σολέας στη Δανία, ο Νικόλας Αθηνής ταξίδεψε στην Ισλανδία, η Ελεονόρα Χρυσάνθη στη Γερμανία και ο Ορφέας Κρητικός Ουγγαρία. Και όλοι πέρασαν εξαιρετικά, όπως λένε, κάνοντας σπουδαίες φιλίες και αποκομίζοντας εφόδια που τελικά τούς φαίνονται χρήσιμα στην προσωπική αλλά και την επαγγελματική διαδρομή τους.

Εμείς, θέλοντας να πάρουμε γεύση από τα ταξίδια τους, για να τη μοιραστούμε μαζί σας, ρωτήσαμε να μας πουν πού πήγαν, πώς ήταν γενικά η εμπειρία τους, τι κέρδισαν από τη διαπολιτισμική επαφή τους με τη χώρα και τον πολιτισμό της, ποια επίδραση είχε πάνω τους η κουλτούρα και η γλώσσα του ιδρύματος/οργανισμού που τους φιλοξένησε, και τέλος, πώς αυτό το ταξίδι τούς επηρέασε στη μετέπειτα πορεία τους;

Δέστε ζώνες και ταξιδέψτε (μαζί τους) ελεύθερα!

Μπορώ να πω ότι κέρδισα πολλά από το ταξίδι μου. Έμαθα να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Η εμπειρία μου, αποτελεί πάντα κομμάτι στις συζητήσεις που έχω με φίλους και συγγενείς και αυτό που μου λέει πάντα η σύζυγός μου, είναι η λάμψη που βλέπει στα μάτια μου όποτε αναφερθώ στην εμπειρία αυτή. -Νεόφυτος Παναγιώτου


12695387_998651040205102_1214066392_o.width-1024.jpg
Ο Νεόφυτος Παναγιώτου ταξίδεψε στη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, όπου έμεινε για περίοδο πέντε μηνών



Πού είχες την ευκαιρία να ταξιδέψεις μέσω του Erasmus+;

Χριστίνα Πιτσιλλίδου: Ταξίδεψα στην Πορτογαλία, για να συμμετάσχω στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «From Theory to practice». Συγκεκριμένα, στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών Μέσης Εκπαίδευσης Escola Artistica De Soares Los Reis, στο Πόρτο, που ιδρύθηκε το 1892 και μετεστεγάστηκε σε σύγχρονο κτήριο, τύπου σχολής BAUHAUS, πριν λίγα χρόνια. Η σχολή αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας σχολής / Λυκείου Εφαρμοσμένων Τεχνών, λόγω του ότι περιλαμβάνει όλους τους τομείς του Ντιζάιν και απευθύνεται σε εφήβους από την Πορτογαλία.

Χρίστος Σολέας: Ταξίδεψα στη Δανία, στην Κοπεγχάγη. Έκανα πρακτική εξάσκηση ως γιατρός στο τμήμα Ορθοπεδικής του νοσοκομείου Bispebjerg Hospital. Παράλληλα, έκανα μαθήματα εκμάθησης της δανέζικης γλώσσας.

Νικόλας Αθηνής: Τον Μάιο του 2018 ταξίδεψα στη «γη της φωτιάς και του πάγου», την Ισλανδία. Συμμετείχα στο πρόγραμμα «The Sound of Music». Φιλοξενήθηκα εκεί για 10 ημέρες.

Ελεονόρα Χρυσάνθη: Tον Δεκέμβριο του 2019 ταξίδεψα στη Βαϊμάρη, στη Γερμανία, όπου έλαβα μέρος σε μία εκπαίδευση του προγράμματος Erasmus+, σχετικά με τη Διαχείριση Εθελοντών σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης («ΕΣΑ»): VOLU.M.E ESVP (Volunteer Management Enhanced in European Solidarity Volunteering Projects).

Ορφέας Κρητικός: Είχα πάει Ουγγαρία για training σεμινάριο στο Coaching, μαζί με άλλα 30 άτομα από διάφορες χώρες.


Νεόφυτος Παναγιώτου: Στην πανέμορφη Σλοβακία. Φοίτησα για περίοδο 5 μηνών στην Μπρατισλάβα, στο «Ekonomická univerzita v Bratislave». Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου, έκανα διεθνείς φιλίες, και όλοι μαζί επισκεφθήκαμε διάφορα ιστορικά μνημεία της πόλης, δοκιμάσαμε σλοβάκικη κουζίνα και φυσικά, βγάλαμε αμέτρητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Αυτό που κέρδισα είναι ότι κατάφερα να αλλάξω τον δικό μου τρόπο σκέψης. Να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Επίσης, ο ρυθμός ζωής μου έχει αλλάξει, είναι πιο ήρεμος και ήσυχος, χωρίς τα αχρείαστα άγχη της καθημερινότητας. - Χρίστος Σολέας


Χρίστος Σολέας 1.jpg
Ο Χρίστος Σολέας ταξίδεψε στην πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, την Κοπεγχάγη



Ποιες ήταν οι πιο δυνατές από τις εμπειρίες που βίωσες;

Ορφέας Κρητικός: Έζησα αρκετές δυνατές εμπειρίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως ήταν το ποσό φιλόξενοι ήταν όλοι τους. Επίσης, θυμάμαι έντονα ότι στα παιχνίδια νιώθαμε όλοι πως ήμασταν μια ομάδα.

Νεόφυτος Παναγιώτου: Στο πλαίσιο αυτών των 5 μηνών, διοργανώναμε με τους υπόλοιπους «Erasmites», μικρά ταξίδια στις γειτονικές χώρες και καταφέραμε να επισκεφθούμε 7 ευρωπαϊκές χώρες. Μια αξέχαστη στιγμή για εμένα ήταν η επίσκεψη μας στην αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Επίσης, μου άρεσε πολύ η επίσκεψη που κάναμε στο παλάτι Belvedere στην Αυστρία, όπου εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική του και φυσικά τους κήποι του.

Ελεονόρα Χρυσάνθη: Οι γνωριμίες, φιλίες και συνεργασίες με τους άλλους συμμετέχοντες ήταν οι εμπειρίες που θα θυμάμαι για πάντα. Γνώρισα ανθρώπους με όμορφες, δυναμικές προσωπικότητες, οι οποίοι με ενθάρρυναν, με ενέπνευσαν, με βοήθησαν και μου έμαθαν πολλά και με τους οποίους μοιράστηκα 7 γεμάτες και ξεχωριστές μέρες. Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη μαγική στιγμή που άρχιζε να χιονίζει σε μία από τις πιο μεγάλες και γνωστές χριστουγεννιάτικες αγορές που επισκεφθήκαμε.


Χρίστος Σολέας: Ο τρόπος ζωής των Δανών είναι πολύ διαφορετικός από τον αντίστοιχο των μεσογειακών λαών. Πολύ υπεύθυνοι, οργανωμένοι, χωρίς διαφθορά και αδικία στην κοινωνία τους. Επίσης, εντυπωσιάστηκα από τη φυσική ομορφιά της χώρας, και τα διάφορα καταπράσινα πάρκα.

Χριστίνα Πιτσιλλίδου: Αυτά που θυμάμαι έντονα είναι η εμπειρία της ένταξης των μαθητών μας στο καθημερινό πρόγραμμα της σχολής και ως εκ τούτου η παρακολούθηση μαθημάτων σε όλες τις ειδικότητες του ντιζάιν, όπως και η αλληλεπίδραση με τους φιλικούς και Φιλόξενους Πορτογάλους.

Νικόλας Αθηνής: Δεν θα ξεχάσω ένα συμβάν την τελευταία ημέρα του προγράμματος στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ. Σαν κλασσικός τουρίστας έβγαζα φωτογραφίες τα πραγματικά πανέμορφα τοπία. Περνάει από δίπλα μου ένα κόκκινο αυτοκίνητο, πατάει κόρνα, κάνει επαναστροφή και σταματά δίπλα μου. Κατεβαίνει από μέσα η Όλγα. Η Όλγα είναι μια κοπέλα από τη Ρωσία, την οποία είχα γνωρίσει σε αντίστοιχο πρόγραμμα στις Αζόρες στην Πορτογαλία, η οποία είχε μετακομίσει Ισλανδία. Και όλως τυχαίως περνούσε εκείνη την ώρα από εκεί. Εννοείται, μετά ακολούθησε το catch up σε κάποιο μπαράκι της περιοχής. Απίστευτο!

Το ταξίδι αυτό μού έδωσε την έμπνευση και το κίνητρο να γίνω καλύτερη και πιο δημιουργική στην εργασία μου και στις σχέσεις με τα άτομα που δουλεύω. Μου πρόσφερε το «σπρώξιμο» που χρειαζόμουν τη δεδομένη στιγμή για να εξελιχθώ επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. -Ελεονόρα Χρυσάνθη


Ελεονόρα Χρυσάνθη 1.jpg
Η Ελεονόρα Χρυσάνθη ταξίδεψε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας



Τι κέρδισες από τη διαπολιτισμική επαφή σου με τη χώρα και τον πολιτισμό της;

Χριστίνα Πιτσιλλίδου: Η φιλικότητα των Πορτογάλων και η φιλοξενία τους, καθώς επίσης και το easy going attitude, η εργατικότητα και το φιλότιμο που έχουν ήταν κάτι που μας έμεινε. Η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της σχολής προέρχεται από την αγάπη τους για το επάγγελμα που είτε διδάσκουν είτε εκπαιδεύονται. Τα περισσότερα παιδιά της σχολής (1000 μαθητές) παρακολουθούν μαθήματα που πραγματικά τους ενδιαφέρουν και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους παρέχει την ευκαιρία να εξειδικευτούν σε αυτά, διατηρώντας και καλλιεργώντας έτσι την κουλτούρα και τις δεξιότητες σε ειδικεύσεις που σε άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος, απειλούνται από εξαφάνιση.

Νικόλας Αθηνής: Ο στόχος του προγράμματος ήταν η θετική ψυχολογία και η εις βάθος καλλιέργεια της ατομικής και ομαδικής ενσυναίσθησης. Πέρα όμως από αυτό, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, να συνομιλήσω αλλά και να συνεργαστώ με άτομα από 6 άλλες χώρες της Ευρώπης. Η διαφορά λοιπόν του τουριστικού ταξιδιού συγκριτικά με το «Erasmus ταξίδι», είναι ότι με το δεύτερο πραγματικά μπορείς να νιώσεις πιο ντόπιος από κάθε άλλη φορά, αφού με το που έφτασα Ισλανδία με περίμεναν οι διοργανωτές οι οποίοι μου φέρθηκαν από την πρώτη στιγμή σαν να είμαι οικογένειά τους.

Ορφέας Κρητικός: Κέρδισα γνώσεις, εμπειρίες και καινούριους φίλους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το coaching είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για εμένα. Επίσης, οι γνωριμίες ήταν το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού.

Χρίστος Σολέας: Αυτό που κέρδισα είναι ότι κατάφερα να αλλάξω τον δικό μου τρόπο σκέψης. Να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Επίσης, ο ρυθμός ζωής μου έχει αλλάξει, είναι πιο ήρεμος και ήσυχος, χωρίς τα αχρείαστα άγχη της καθημερινότητας.

Νεόφυτος Παναγιώτου: Σίγουρα, όταν επισκέπτεσαι μια ξένη χώρα, αντιλαμβάνεσαι ότι ο πολιτισμός διαφέρει από τον δικό σου, σε μεγάλο βαθμό. Η Σλοβακία είναι μια χώρα η οποία δίνει έμφαση στις τέχνες, στην αρχιτεκτονική, στον αθλητισμό, καθώς και στην τοπική κουζίνα. Κάτι το οποίο δεν είχα ξαναδεί από κοντά, ήταν το χόκεϊ επί πάγου και όσο αφορά την κουζίνα, έχω να πω ότι λάτρεψα το παραδοσιακό φαγητό «Χαλούσκι».

Ελεονόρα Χρυσάνθη: Δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Γερμανία πριν από το ταξίδι αυτό. Μου είναι πάντα συναρπαστικό να ταξιδεύω σε μία νέα χώρα, οπότε εξερευνώντας τη Βαϊμάρη, αλλά και την Ερφούρτη και το Μόναχο, που επίσης επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη εμπειρία. Πόσο μάλλον τη περίοδο εκείνη, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου παντού υπήρχε μία εορταστική ατμόσφαιρα.

Η γνώση ξένων γλωσσών είναι ένα από τα hobby μου και προσπαθώ με διάφορους τρόπους να μαθαίνω διάφορες γλώσσες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με βοήθησε αρκετά γιατί έβλεπα και τους άλλους να τους αρέσει πολύ που ενδιαφερόμουν να μάθω έστω και λίγες λέξεις από τη μητρική τους γλώσσα. -Ορφέας Κρητικός

Orpheas_Kretikos.original_city_erasmus.jpg




Ποια επίδραση είχε πάνω σου η κουλτούρα και η γλώσσα του ιδρύματος / οργανισμού που σε φιλοξένησε;

Χρίστος Σολέας: Στο τμήμα όπου φιλοξενήθηκα έμαθα τι σημαίνει να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα, να ακούς διαφορετικές απόψεις και να τις συνυπολογίζεις με τις δικές σου. Κέρδισα πολλές γνώσεις και κλινικές δεξιότητες σε ότι αφορά την Ορθοπεδική.

Ελεονόρα Χρυσάνθη: Διεύρυνση των οριζόντων μου -κλισέ απάντηση αλλά και ειλικρινής! Εκτιμώ και εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που έχω να έρθω σε επαφή με μία νέα κουλτούρα, ώστε να έχω και καλύτερη επίγνωση του κόσμου γύρω μου.

Νεόφυτος Παναγιώτου: Το όλο ταξίδι ήταν μια μεγάλη εμπειρία, την οποία συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα. Πέραν του ότι έχω αποκτήσει φιλίες ζωής, το αντίκτυπο της διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας με συνοδεύει για πάντα. Είναι αξιόλογος ο διαφορετικός τρόπος ζωής από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα να σε κάνει πιο ανοικτόμυαλο και αυτό είναι κάτι που θα σε βοηθήσει σε διάφορους τομείς της ζωής σου.

Νικόλας Αθηνής: Η Ισλανδία, το νησί των μόλις 350 χιλιάδων κατοίκων, είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα και κουλτούρα από αυτή που ζούμε καθημερινά στην Κύπρο. Κάτι το οποίο με εξέπληξε και το θυμάμαι μέχρι και σήμερα ήταν πως στη διατροφική τους κουλτούρα είχαν καθημερινά σολομό. Σολομό για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Επίσης, χαρακτηριστικό ήταν πως όλοι οι ντόπιοι κατανάλωναν βιταμίνη Δ, λόγω της έλλειψης της ακτινοβολίας του ήλιου!


Ορφέας Κρητικός:
Η γνώση ξένων γλωσσών είναι ένα από τα hobby μου και προσπαθώ με διάφορους τρόπους να μαθαίνω διάφορες γλώσσες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με βοήθησε αρκετά γιατί έβλεπα και τους άλλους να τους αρέσει πολύ που ενδιαφερόμουν να μάθω έστω και λίγες λέξεις από τη μητρική τους γλώσσα.


Χριστίνα Πιτσιλλίδου: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας στη διατήρηση της παράδοσης και εξέλιξής της σε σύγχρονο ντιζάιν με ξεχωριστή ταυτότητα, έχει επιδράσει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από πολλούς. Οι τεχνικές που διατηρούνται με τη χρήση παραδοσιακού εξοπλισμού, όπως οι αργαλειοί, παραδοσιακές τεχνικές διακόσμησης και επεξεργασίας υφασμάτων, μεταξοτυπία παραδοσιακή τυπογραφία, κατασκευή θεατρικών κοστουμιών, επεξεργασία μετάλλου στην πίσσα (τεχνική ρεπουσσέ), αποτελούν τη βάση για την διατήρηση και εξέλιξη της χειροτεχνίας και καθιέρωση της ταυτότητας του Πορτογαλικού ντιζάιν.

Αυτό το ταξίδι ήταν σταθμός για τη ζωή μου. Κέρδισα και γέμισα με τόσες πολλές αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες που θα τις κουβαλάω μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου. -Νικόλας Αθηνής


Νικόλας Αθηνής.jpg
Ο Νικόλας Αθηνής ταξίδεψε στη «γη της φωτιάς και του πάγου», την Ισλανδία




Συνολικά, τι κέρδισες από αυτό το ταξίδι και πόσο / πώς σε επηρέασε στη μετέπειτα πορεία σου;

Ελεονόρα Χρυσάνθη: Το ταξίδι αυτό μού έδωσε την έμπνευση και το κίνητρο να γίνω καλύτερη και πιο δημιουργική στην εργασία μου και στις σχέσεις με τα άτομα που δουλεύω. Μου πρόσφερε το «σπρώξιμο» που χρειαζόμουν τη δεδομένη στιγμή για να εξελιχθώ επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. Οι εμπειρίες μου από το ταξίδι και την εκπαίδευση αυτή, τα άτομα που γνώρισα, οι συνεργασίες που έχτισα και οι γνώσεις και δεξιότητες που κέρδισα είναι μέρος της καθημερινότητας μου πλέον και θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον.

Χριστίνα Πιτσιλλίδου: Γνωρίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα θέλαμε να υιοθετήσουμε ως πρότυπο προς μίμηση ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους μαθητές επιλέγουν τον Κλάδο Εφαρμοσμένων Τεχνών να διακρίνονται και ως προσωπικότητες και ως Κύπριοι Σχεδιαστές με ξεχωριστή ταυτότητα στον ευρωπαϊκό χώρο του ντιζάιν.


Νικόλας Αθηνής: Αυτό το ταξίδι ήταν σταθμός για τη ζωή μου. Κέρδισα και γέμισα με τόσες πολλές αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες που θα τις κουβαλάω μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Ορφέας Κρητικός: Κέρδισα καινούριους φίλους και άνοιξα τους ορίζοντές μου. Επίσης, το θέμα coaching ήταν κάτι που με βοήθησε και στην προσωπική μου ζωή και σε θέματα αυτοβελτίωσης.

Χρίστος Σολέας: Κέρδισα πολλές γνώσεις και κλινικές δεξιότητες σε ότι αφορά την Ορθοπεδική. Έκανα διασυνδέσεις με γιατρούς με τους οποίους κρατάμε επαφή και με συμβουλεύουν σχετικά με το μέλλον μου. Θέλω να κάνω την ειδικότητά μου στη Δανία και αυτή η εμπειρία με βοήθησε στο να μάθω το σύστημα υγείας της χώρας, να δω τον τρόπο ζωής και να ξεκινήσω την εκμάθηση της δανέζικης γλώσσας.

Νεόφυτος Παναγιώτου: Μπορώ να πω ότι κέρδισα πολλά από το ταξίδι μου. Έμαθα να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Η εμπειρία μου, αποτελεί πάντα κομμάτι στις συζητήσεις που έχω με φίλους και συγγενείς και αυτό που μου λέει πάντα η σύζυγός μου, είναι η λάμψη που βλέπει στα μάτια μου όποτε αναφερθώ στην εμπειρία αυτή. Αυτό, πιστεύω, τα λέει όλα!

Τα περισσότερα παιδιά της σχολής παρακολουθούν μαθήματα που πραγματικά τους ενδιαφέρουν και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους παρέχει την ευκαιρία να εξειδικευτούν σε αυτά, διατηρώντας και καλλιεργώντας έτσι την κουλτούρα και τις δεξιότητες σε ειδικεύσεις που σε άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος, απειλούνται από εξαφάνιση. -Χριστίνα Πιτσιλλίδου


Χριστίνα Πιτσιλλίδου.JPG
H Χριστίνα Πιτσιλλίδου ταξίδεψε στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «From Theory to practice»




Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027 θα προσφέρει ευκαιρίες σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρακολουθούν την ιστοσελίδα www.erasmusplus.cy, όπου ανακοινώνονται οι ετήσιες προσκλήσεις για υποβολή αίτησης, καθώς και οι ημερίδες για παροχή βοήθειας. Φυσικά, εάν κάποιος έχει οποιαδήποτε απορία, το προσωπικό των δύο υπηρεσιών είναι πάντοτε διαθέσιμο μέσω email, τηλεφωνικά ή για προσωπική συνάντηση, για επίλυση των οποιωνδήποτε αποριών και παροχή στήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Επιπλέον, μπορείς να διαβάσεις το πιο κάτω άρθρο για να μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις αν θες να είσαι μία / ένας από αυτούς!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ