Το Πανεπιστήμιο Frederick πάει TOKYO 2020

Δύο φοιτήτριες, μία απόφοιτη και ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Frederick, συμμετέχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτό γιατί η διπλή καριέρα είναι εφικτή!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Η ιστιοπλόος Νατάσα Λάππα


Οι φοιτήτριες και ιστιοπλόοι Νατάσα Λάππα και Μαριλένα Μακρή, η πρωταθλήτρια σκοποβολής Άντρη Ελευθερίου και ο πρωταθλητής δισκοβολίας Απόστολος Παρέλης ετοιμάζουν βαλίτσες για το Τόκιο 2020. Οι φοιτήτριες και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Frederick πέτυχαν την πρόκριση στα αθλήματά τους και εξασφάλισαν μια θέση στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021στην Ιαπωνία.

Οι αθλητικές επιδόσεις των φοιτητών/τριών και απόφοιτων του Πανεπιστημίου Frederick δεν είναι τυχαίες. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στη στήριξη φοιτητών /τριών του που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε ελίτ επίπεδο και όχι μόνο. Ο συνδυασμός αθλητικής καριέρας και σπουδών αποτελεί διαχρονική πολιτική του Πανεπιστημίου, το οποίο μέσα από τις υπηρεσίες και τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του, προσφέρει στήριξη, καθοδήγηση και την απαραίτητη ευελιξία.

«Κατανοούμε την πίεση που αντιμετωπίζουν και την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, στην προσπάθειά τους να συνδυάσουν την αθλητική καριέρα με τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό τους βοηθούμε ώστε να βρουν την απαραίτητη ισορροπία και να πετύχουν τόσο στο άθλημά τους όσο και στις σπουδές τους», λέει η Στέλλα Δημητρίου, συντονίστρια του Αθλητικού Γραφείου του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό.

Το Πανεπιστήμιο Frederick παρέχει ειδικές πρόνοιες ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριές του να μπορούν να προσαρμόσουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις όταν βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας για αγώνες αλλά και εάν υποστούν τραυματισμούς. Επιπλέον, το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, το οποίο στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παρέχει τη στήριξη που χρειάζονται οι αθλητές/τριες για να διαχειρίζονται το άγχος και να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στα ακαδημαϊκά και αθλητικά καθήκοντα και την προσωπική τους ζωή.

IMG-2_MARILENA MAKRI.JPG
Η ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή. ©Thom Touw Photography – EurlLCA


Αθλητικές υποτροφίες

Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει έμπρακτη στήριξη στους αθλητές και στις αθλήτριες που το επιλέγουν για τις σπουδές τους. Οι αθλητικές υποτροφίες φτάνουν σε ύψος μέχρι και 100% ανάλογα με το επίπεδο κάθε αθλητή/τριας και της αναμενόμενης προσφοράς τους στις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Οι υποτροφίες ισχύουν για οποιοδήποτε πρόγραμμα επιλέξει ο/η φοιτητής/τρια, εφόσον πληροί τα κριτήρια εισδοχής. Πέραν των 100 φοιτητών/τριών απολαμβάνουν σήμερα υποτροφίες στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου λόγω της αθλητικής τους δραστηριότητας.

Από το campus του Πανεπιστημίου Frederick στο Τόκιο

Η Νατάσα Λάππα και η Μαριλένα Μακρή ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Πρόκειται για τα νεαρότερα μέλη της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας και τις μόνες φοιτήτριες που συμμετέχουν στην αποστολή της χώρας μας στους αγώνες.

Η Μαριλένα Μακρή κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 πριν κλείσει τα 17 της χρόνια. Είναι η νεαρότερη Κύπρια αθλήτρια που κατάφερε να εξασφαλίσει θέση σε Ολυμπιακούς αγώνες και η μικρότερη σε ηλικία διεθνώς, που παίρνει πρόκριση σε ολυμπιακό επίπεδο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Frederick αισθάνθηκα πολύ ασφαλής», σημειώνει η Μαριλένα. «Ένιωσα σίγουρη ότι μπορώ να ανταπεξέλθω τόσο στις αθλητικές όσο και στις φοιτητικές μου υποχρεώσεις. Είχα -και συνεχίζω να έχω- την πλήρη στήριξη των καθηγητών μου ακόμα και τις περιόδους που απουσιάζω για προετοιμασία στο εξωτερικό». Μόλις στις 16 Ιουνίου, η Μαριλένα έγραψε ιστορία στο Τίβατ του Μαυροβουνίου κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών.

Μετά από επιτυχίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η 19χρονη διεθνής ιστιοπλόος Νατάσα Λάππα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην κατηγορία RS:Χ Ιστιοσανίδας. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που στο απαιτητικό αυτό ταξίδι του αθλητισμού έχω συνοδοιπόρο το Πανεπιστήμιο Frederick. Όταν κυνηγούσα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Πανεπιστήμιο Frederick στάθηκε δίπλα μου. Έτσι κατάφερα να εξασφαλίσω την πολυπόθητη πρόκριση και παράλληλα να ολοκληρώσω με επιτυχία το εξάμηνο», αναφέρει η Νατάσα.

Οι δύο αθλήτριες φοιτούν στο πρόγραμμα Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σπουδών παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Επιπλέον, εμβαθύνει στον αθλητικό τουρισμό, στον αθλητισμό αναψυχής και στην προπονητική των αθλημάτων -όπως είναι τα αθλήματα θαλάσσης, ο κλασικός αθλητισμός, τα ομαδικά, γυμναστικά και μαχητικά αθλήματα. Εξειδίκευση προσφέρεται επίσης στον τομέα της υγείας και ευρωστίας του ατόμου.

Τόσο στις δύο φοιτήτριες-αθλήτριες της ιστιοπλοΐας όσο και στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Frederick, Άντρη Ελευθερίου και Απόστολο Παρέλη, «ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους στο Τόκιο. Και οι τέσσερις είναι πολύ σπουδαίες/ος αθλήτριες/ής και είμαστε δίπλα τους, πάντα», σημειώνει η Στέλλα Δημητρίου που βρίσκεται στο πλάι των δύο φοιτητριών-αθλητριών του Πανεπιστημίου Frederick.

«Αθλητισμός και σπουδές είναι κάτι περισσότερο από δουλειά πλήρους απασχόλησης», καταλήγει η Στέλλα Δημητρίου. «Η σωστή διαχείριση του χρόνου και ο προγραμματισμός είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που παρέχουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας για να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται. Τους δίνουμε στήριξη και ευελιξία γιατί θέλουμε να πετύχουν τόσο τους ακαδημαϊκούς όσο και τους αθλητικούς τους στόχους. Κυρίως, όμως, επικοινωνούμε μαζί τους σε ένα ξεχωριστό επίπεδο. Σε επίπεδο κατανόησης και σύμπλευσης. Είμαστε συνοδοιπόροι στην επιλογή τους για διπλή καριέρα και, ως Πανεπιστήμιο, έχουμε παράδοση στο να καθιστούμε αυτή την καριέρα εφικτή».

Για περισσότερες πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία: τηλ. 22394394, info@frederick.ac.cy και Πανεπιστήμιο Frederick, Λεμεσός: τηλ. 25730975, info_lim@frederick.ac.cy

IMG-3_LOGO.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ