Ένας γιατρός στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκε να χειρουργήσει ασθενή γιατί ήταν τρανς

«Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν πως είπε πως λέρωσε τα χέρια του», εξομολογήθηκε η 32χρονη Πελίν.

Article featured image
Article featured image

Η Πελίν, μια 32χρονη εργαζόμενη του σεξ στην περιοχή Μπεγιογλού (ή Πέραν) της Κωνσταντινούπολης, επισκέφτηκε το νοσοκομείο για μια μικρή επέμβαση στις 25 Μαΐου.

Ωστόσο, όταν ο γιατρός διαπίστωσε πως είναι τρανς, κατέφυγε σε ένα τρανσοφοβικό ξέσπασμα, σκίζοντας τα χαρτιά της και διώχνοντάς την από το ιατρείο.

«Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο ήταν πως είπε πως λέρωσε τα χέρια του», παραδέχτηκε αργότερα η Πελίν στην παλαιότερη οργάνωση για τα δικαιώματα των LGBT+ στην Τουρκία (Kaos Gay and Lesbian Cultural Research and Solidarity Association).

«Δεν θέλω προνόμια, μόνο ίση μεταχείριση» είπε η ίδια.

«Στην αρχή έδειξε ενδιαφέρον και φροντίδα. Μου είπε πως θα κάναμε την επέμβαση με τοπική αναισθησία στις 28 Μαΐου» περιγράφει η ίδια. Όταν όμως της ζήτησε το ΑΜΚΑ «ξαφνικά άρχισε να φωνάζει ενώ καθόταν στον υπολογιστή».

«Μου είπε: "Είσαι τραβεστί;". Όταν του είπα ναι, απάντησε "δεν είμαι γιατρός τραβεστί" και έσκισε τα χαρτιά και τα πέταξε».

Κι όταν εκείνη του είπε πως την είχε ήδη εξετάσει στο παρελθόν: «Δεν θα το έκανα αν ήξερα πως είσαι τραβεστί. Λέρωσα τα χέρια μου τώρα» απάντησε εκείνος, προτού τη σπρώξει στην έξοδο.

Μετά από καταγγελία κατά του γιατρού, ο αρμόδιος του νοσοκομείου είπε στην Πελίν πως «ίσως πετύχατε τον γιατρό σε μια στιγμή νεύρων».

Μετά από αυτό, η κοπέλα υπέβαλε αναφορά στο Ιατρικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, τον κορυφαίο ιατρικό σύλλογο της πόλης, καθώς και την εισαγγελία.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ