Ένας ποδηλατόδρομος στα χρώματα της αποδοχής και της αγάπης

Βρίσκεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και είναι ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου.

Article featured image
Article featured image


Ο ποδηλατόδρομος βρίσκεται στο Επιστημονικό Πάρκο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, περίπου 45χλμ νότια του Άμστερνταμ, και είναι πάνω από 570 μέτρα, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Διασχίζει την καρδιά της πανεπιστημιούπολης ως σύμβολο για την ποικιλομορφία και την αποδοχή και ήταν το όνειρο ενός φοιτητή που έγινε πραγματικότητα.

Πρόκειται για τον 22χρονο Elias van Mourik, ο οποίος δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Επιστημονικό Πάρκο της Ουτρέχτης. Είναι λοιπόν υπέροχο που σε μια τέτοια τοποθεσία δίνεται το μήνυμα με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ότι όλοι είναι αποδεκτοί».



Το πολύχρωμο μονοπάτι ξεκινά με μια βαμμένη «σημαία υπερηφάνειας» 8 μέτρων, που ενσωματώνει τα χρώματα της κοινότητας LGBT+. Έχει, όμως, ακόμα μία μαύρη και μία καφέ ρίγα, που αντιπροσωπεύουν περιθωριοποιημένες κοινότητες χρώματος LGBT, μέλη της κοινότητας που χάθηκαν από τον ιό HIV/AIDS και εκείνα που ζουν σήμερα με τον ιό HIV/AIDS.

Ποδηλατόδρομος 5.jpg



Για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου, συνεργάστηκαν δύο Πανεπιστήμια και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο (UMC). Το ουράνιο τόξο μπορεί να είναι ένα σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤ+, αλλά τα θεσμικά όργανα θέλουν να περάσουν το μήνυμα της αποδοχής και της πολυμορφίας με την ευρύτερη δυνατή έννοια.

Η Janneke Plantenga, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, εξήγησε ότι: «Υπάρχει μια ιδέα για παράδειγμα, να οργανωθεί μια σειρά διαλέξεων. Ή να διευκρινιστεί τι συμβολίζει η ποδηλατική διαδρομή μέσω μιας σειράς podcast. Τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάτι όμορφο όλοι μαζί».

Ποδηλατόδρομος 3.jpg



«Θέλουμε να δείξουμε ότι όλοι είναι ίσιοι και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Επιστημονικό Πάρκο της Ουτρέχτης», δήλωσε με τη σειρά της η Elena Valbusa, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ουτρέχτης. «Όλοι, ανεξάρτητα από το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το πολιτιστικό υπόβαθρο ή το οικογενειακό εισόδημα είμαστε ίσοι. Προτιμούμε να εστιάζουμε στον άνθρωπο, στα ταλέντα και στις δεξιότητες του καθενός και στο πώς μπορούμε να τα αναπτύξουμε περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις πιο προοδευτικές χώρες στον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι το 2001 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ