122 άτομα θα παίρνουν €1.200 τον μήνα, για 3 χρόνια, «χωρίς υποχρεώσεις»

Ένα πείραμα στη Γερμανία, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος για τις επιδράσεις ενός βασικού εισοδήματος άνευ όρων.

Article featured image
Article featured image

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα, σε αυτούς που το λαμβάνουν. 

«Ερευνούμε, για την ώρα σε πρώτη φάση, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ενός εισοδήματος άνευ όρων», εξήγησε ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών. 

«Διαθέτουν μια οικονομική ασφάλεια για δύο χρόνια ύψους 1.200 ευρώ. Τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα; Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;», συμπλήρωσε. 

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα για την προσωπική και οικονομική τους κατάσταση και επιτρέπεται να εργάζονται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η μόνη υποχρέωσή τους είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος, να συμπληρώσουν online επτά ερωτηματολόγια, κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας. 

Το κοινωνικό πείραμα χρηματοδοτείται από 150.000 ιδιώτες δωρητές, ενώ τα χρήματα δεν φορολογούνται. 

Η ιδέα ξεκίνησε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το βασικό εισόδημά μου» με έδρα στο Βερολίνο. Τα μέλη του είναι πεπεισμένα ότι ένα τέτοιο βασικό εισόδημα σε όλους τους πολίτες θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της σύχρονης ζωής. 

«Ίσως θα είχα περισσότερο θάρρος να πάρω κάποιες αποφάσεις, να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, να αλλάξω επάγγελμα ή να αποκτήσω νέες δεξιότητες», ανέφερε ο ίδιος ο Γιούργκεν Σουπ. 

Η συζήτηση για ένα βασικό εισόδημα για όλους δεν είναι νέα και έχει λάβει έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Όσοι είναι αντίθετοι στην ιδέα ενός βασικού εισοδήματος θεωρούν ότι πρόκειται για ουτοπία ή κάνουν λόγο για «αριστερές φαντασιώσεις». 

Αλλά και ο Μίχαελ Μπρομάιερ, του σωματείου «Το βασικό εισόδημά μου» παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα του πειράματος παραμένουν ανοιχτά και ακόμη ασαφή. «Είμαι κάπως ανήσυχος γιατί φυσικά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει ότι το βασικό εισόδημα δεν έχει τελικά την επιτυχία, που εμείς στην έρευνά μας θεωρούμε ότι μπορεί να έχει», ανέφερε. 

Σίγουρα, ένα τέτοιο πείραμα δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αναγνώρισε ο Γιούργκεν Σουπ. Βοηθά όμως να δοθούν κάποιες απαντήσεις για το τι κάνουν οι άνθρωποι με τα χρήματα που διαθέτουν. 

Αντίστοιχο πείραμα έγινε και στη Φινλανδία, με διφορούμενα συμπεράσματα, ενώ παρόμοια έρευνα- με δημόσια χρηματοδότηση- ξεκίνησε στον Καναδά, αλλά διεκόπη γρήγορα για πολιτικούς λόγους. 


Με πληροφορίες από DW

Πηγή φωτογραφίας:
Flo Karr / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ