Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων απειλεί τους αρνητές του εμβολίου με φυλάκιση

Ως εναλλακτική επιλογή δίνει τη χορήγηση φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ζώων.

Article featured image
Article featured image

Εκνευρισμένος με τον αργό ρυθμό εμβολιασμών για την Covid-19 στη χώρα του, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, απείλησε με φυλάκιση τους πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, ή με χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ζώων.


Η ιβερμεκτίνη έχει πλασαριστεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για την Covid-19, αλλά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν συστήσει εναντίον της χρήσης της.


«Εσείς επιλέγετε, εμβολιάζεστε ή θα σας στείλω φυλακή», απείλησε ο Ντουτέρτε σε τηλεοπτική του ομιλία, μετά από αναφορές για χαμηλή προσέλευση σε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα Μανίλα.


«Όμως για όσο είστε εδώ και είστε ένα ανθρώπινο ον και μπορεί να μεταφέρετε τον ιό, εμβολιαστείτε. Διαφορετικά, θα δώσω εντολή σε όλους τους αρχηγούς χωριών να καταμετρούν εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Επειδή αν δεν εμβολιαστείτε, θα σας αναγκάσω να κάνετε ένεση με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για γουρούνια».


Ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος είναι ευρέως γνωστός για την επιθετική του ρητορική και τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των υγειονομικών αξιωματούχων της κυβέρνησής του, που έχουν δηλώσει ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 είναι εθελοντικός. «Μην με παρεξηγήσετε, υπάρχει μια κρίση σε αυτήν τη χώρα. Απλώς εκνευρίζομαι με τους Φιλιππινέζους που δεν ακούν την κυβέρνηση» είπε ο Ντουτέρτε.


Με πάνω από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου, οι Φιλιππίνες αγωνίζονται με μία από τις πιο επίμονες επιδημίες στην Ασία. Μέχρι τις 20 Ιουνίου, μόλις 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ο στόχος ήταν τα 70 εκατομμύρια.Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ