Η Google τιμά με doodle τον Κριστόφ Κισλόφσκι

Με την ευκαιρία της επετείου των 80 χρόνων από την γέννηση του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη.

Article featured image
Article featured image

Αφιερωμένο στον Πολωνό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Κριστόφ Κιεσλόφσκι είναι το σημερινό Doodle, για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Κιεσλόφσκι θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες στον κινηματογράφο art-house στον κόσμο.



Γεννημένος στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αυτή την ημέρα το 1941, ο Κιεσλόφσκι ανέπτυξε μια αγάπη για την αφήγηση μέσω ενός παιδικού πάθους για τη λογοτεχνία. Συνέχισε την εμμονή του με τις αφηγηματικές τέχνες στην αξιόλογη Σχολή Κινηματογράφου Lódz, όπου η πρώτη του πρωτότυπη ταινία μεγάλου μήκους ήρθε με τη μορφή ενός σύντομου σιωπηλού δράματος το 1966. Στις πρώτες του ταινίες, όπως το ντοκιμαντέρ του 1971 σχετικά με απεργία σε ναυπηγεία με τίτλο «Εργάτες το 71», ο Κιεσλόφσκι εξερεύνησε τις πολυπλοκότητες και τα ηθικά διλήμματα της καθημερινής ζωής μέσω ειλικρινών απεικονίσεων της σύγχρονης Πολωνίας.



Ο Κιεσλόφσκι προχώρησε πέρα ​​από το ντοκιμαντέρ στην ταινία μεγάλου μήκους του 1975 «Personnel», την πρώτη από πολλές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας. Το έργο του «The Decalogue» κέρδισε διεθνή φήμη. Οι φιλοσοφικές εξερευνήσεις του εμπορικού σήματος κορυφώθηκαν στην τριλογία 1993-94 «Three Colors».


Εκτός από δεκάδες διακεκριμένα βραβεία καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κιεσλόφσκι έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Σκηνοθέτη το 1994 για το «Three Colors: Red».

Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ