Γυναίκες κάνουν penis-shaming ως απάντηση σε ένα σεξιστικό καλλιτεχνικό project

Ο καλλιτέχνης Song Ta κινηματογράφησε κρυφά 5.000 φοιτήτριες και τις βαθμολόγησε με βάση την εμφάνισή τους, δημιουργώντας ένα βίντεο με τίτλο «Uglier and Uglier».

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο της τάσης για penis-shaming στην online φεμινιστική κοινότητα της Κίνας, η 23χρονη Lin Yutong βαθμολόγησε τα πέη και την υποτιθέμενη σεξουαλική ικανότητα 14 καθιερωμένων ανδρών καλλιτεχνών, με βάση τις διαστάσεις χαρακτηριστικών του προσώπου τους και των δαχτύλων τους.

Αυτό συνέβη ως αντίδραση στο έργο του καλλιτέχνη Song Ta, για το οποίο κινηματογράφησε κρυφά 5.000 φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο και τις βαθμολόγησε με βάση την εμφάνισή τους. Έφτιαξε ένα επτάωρο βίντεο με τίτλο «Uglier and Uglier» με έναν αριθμό στο κάτω μέρος κάθε clip: τη βαθμολογία κάθε γυναίκας.


Κείμενο: Viola Zhou/VICE world

Ενώ το έργο δημιουργήθηκε το 2013, έκανε ντόρο και προκάλεσε κατακραυγή μετά την πρόσφατη έκθεσή του στο μουσείο της Σανγκάης. Ο καλλιτέχνης κατηγορήθηκε στο Ίντερνετ για παραβίαση νόμων περί ιδιωτικότητας και ενθάρρυνση της αντικειμενοποίησης του γυναικείου σώματος προς απόλαυση των ανδρών. Μπρος στην κατακραυγή, το μουσείο ζήτησε συγγνώμη τον Ιούνιο και κατέβασε το έργο.

download.jpg


Η αντίδραση αυτή δείχνει την όλο και μεγαλύτερη αντίδραση των γυναικών στην Κίνα ενάντια στον καθημερινό σεξισμό και πράξεις διάκρισης από την πλευρά των ανδρών.

Στο έργο της Lin, με τίτλο «A guide to identifying vegetables», οι άνδρες καλλιτέχνες αντιστοιχούνταν σε ένα λαχανικό που υποτίθεται ότι θα έμοιαζε με το πέος τους. Για παράδειγμα, ο Song σκόραρε 68/100 και αντιστοιχήθηκε με τη μελιτζάνα. Ο καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής Ai Weiwei πήρε 56,2 και αντιστοιχήθηκε με γλυκοπατάτες.

Το σκορ πανω από 60 σημαίνει ότι περνάει, σημειώνει η Lin, ενώ κάτω από 50 σημαίνει «εξαιρετικά κακό» και θα έπρεπε να αποτελεί προειδοποιητικό στοιχείο για τις γυναίκες. Ο χαμηλότερος βαθμός στους 14 καλλιτέχνες ήταν 47,8.

1625046848212-screenshot-2021-06-30-at-55338-pm.png


Η Lin, που ζει στη νοτιοανατολική πόλη Fuzhou, είπε στο VICE World News ότι το έργο της ήταν απάντηση στο έργο του Song και δίνει μια νέα οπτική στην αντικεμενοποίηση του γυναικείου σώματος. Ενώ οι άνδρες δεν διστάζουν να μιλήσουν για μέγεθος στήθους και αιδοία, οι γυναίκες σπάνια συζητάνε για τα πέη των ανδρών, ακόμη και με τις φίλες τους, λέει. «Η αντικειμενοποίηση των ανδρών γίνεται επειδή είμαστε αβοήθητες», λέει η Lin, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι προσωπικό απέναντι στους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο έργο της. «Ξέρω ότι η λογική μία σου και μία μου δεν θα μας φέρει πιο κοντά στην ισότητα, αλλά μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση. Εγώ, πάντως, δεν θα μείνω σιωπηλή».


1625046514348-0072cifoly1gqit6capygj30go0lsq43.jpeg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ