Εξιχνιάστηκε υπόθεση δολοφονίας με τη χρήση της μικρότερης ποσότητας DNA στην ιστορία

Η υπόθεση της Stephanie Isaacson βρισκόταν στο αρχείο για 32 ολόκληρα χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Η δολοφονία ενός 14χρονου κοριτσιού, το 1989, στο Λας Βέγκας, εξιχνιάστηκε με τη χρήση της «μικρότερης στην ιστορία» ποσότητας ανθρώπινου DNA, σύμφωνα με ειδικούς. 

Η υπόθεση δολοφονίας της Stephanie Isaacson βρισκόταν στα αρχεία μέχρι που η τεχνολογία κατέστησε δυνατό να ελεγχθεί το ελάχιστο εναπομείναν DNA του υπόπτου -ισοδύναμο με μόλις 15 ανθρώπινα κύτταρα. Η αστυνομία είπε ότι ταυτοποίησε τον ύποπτο χρησιμοποιώντας αλληλουχία γονιδίων και δημόσια γενεαλογικά στοιχεία. Ο φερόμενος δολοφόνος της 14χρονης πέθανε το 1995. 

las-vegas-dna-dolofonia-3.jpg


«Χαίρομαι που βρήκαν ποιος σκότωσε την κόρη μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα εξιχνιαζόταν η υπόθεση», σημείωσε η μητέρα της Stephanie σε γραπτή δήλωση, που κοινοποιήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

Πριν από 32 χρόνια, το πτώμα της Stephanie εντοπίστηκε κοντά στον δρόμο, όπου περπατούσε για να πάει στο σχολείο της. Η 14χρονη δέχθηκε επίθεση και στραγγαλίστηκε

las-vegas-dna-dolofonia-4.jpg


Φέτος, η αστυνομία κατάφερε να ανοίξει ξανά την υπόθεση μετά την δωρεά ενός ντόπιου, που επέτρεψε να σταλεί το δείγμα στην ιδιωτική εταιρία Othram, που με την σειρά της οδήγησε στην ταυτοποίηση ενός εξαδέλφου του Darren Roy Marchand και στη συνέχεια τον ίδιο.


Το DNA του Marchand βρισκόταν στη βάση δεδομένων από μια παλαιότερη υπόθεση δολοφονίας το 1986 και χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση. Ο Marchand δεν καταδικάστηκε ποτέ και αυτοκτόνησε το 1995. 

«Πρόκειται για σπουδαίο ορόσημο. Όταν έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες από τόσο μικρή ποσότητα DNA, ανοίγει πραγματικά τις δυνατότητες σε τόσες άλλες υποθέσεις που ιστορικά έχουν κριθεί ανεπίλυτες», σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρίας Othram, David Mittelman.

Η Othram, ένα εργαστήριο με έδρα το Τέξας, το οποίο εξειδικεύεται στις αλληλουχίες γονιδίων για υποθέσεις που έχουν μπει στο αρχείο, έχει αναλάβει υποθέσεις που χρονολογούνται μέχρι το 1881

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ