Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα μεταφερθεί στις φυλακές Τρίπολης

Ποιοι άλλοι βρίσκονται στην ίδια φυλακή και ποιες οι αντιδράσεις από άτομα του καλλιτεχνικού κόσμου.

Article featured image
Article featured image

Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα μεταφερθεί σήμερα Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, στις φυλακές Τρίπολης. Οι εξελίξεις με την υπόθεση του ηθοποιού είναι ραγδαίες, μετά την απόφαση να κριθεί προφυλακιστέος, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα, απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.


Τα πρώτα του λόγια

Ο κατηγορούμενος, ήταν σοκαρισμένος, ενώ φέρεται να είπε «δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν». Στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του και ο γιος του.



Οι καταγγελίες που τον έστειλαν στη φυλακή

Οι πρώτες καταγγελίες για τον ηθοποιό έγιναν, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo, από τις συναδέλφους του Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη και αφορούσαν προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε χρόνο που τα φερόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Όμως, στον φάκελο που παρέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά ηθοποιών από συναδέλφους τους υπήρχαν οι τρεις καταγγελίες που τελικά έφεραν τον Πέτρο Φιλιππίδη ενώπιον ανακριτή και εν τέλει στη φυλακή.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ερευνάται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις φέρεται να χρησιμοποίησε τα θέατρα στα οποία εργαζόταν για να προβεί -όπως καταγγέλλεται- σε ασελγείς πράξεις.

Ο κατηγορούμενος κατά την παροχή εξηγήσεων μέσω υπομνήματος στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε σχετικά με τις καταγγελίες της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, ότι ήταν εκείνη που προκαλούσε προβλήματα στη ζωή του.



Ποιοι άλλοι βρίσκονται στην ίδια φυλακή

Στη φυλακή Τρίπολης, όπως και σε αυτή των Γρεβενών, κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Τρίπολης βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο ιερέας από τη Μάνη που καταδικάστηκε για τον βιασμό της 12χρονης κόρης της συντρόφου του.

Στην ίδια φυλακή κρατείται, επίσης, ο Παναγιώτης Δράκος, καθηγητής μουσικής ο οποίος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικες μαθήτριές του στο ωδείο.


Στις Φυλακές Τρίπολης βρίσκεται και ο «παιδεραστής με το βαν», Φίλιππος Λεβέντος, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα σε ποινή κάθειρξης 26 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ κατά συγχώνευση.

Στις Φυλακές Τρίπολης εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών και ο 32χρονος Μανώλης Κούτζης, γνωστός ως «δράκος του Αμαρουσίου».



Οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου

Ο Κώστας Αρζόγλου ένιωσε από τη μία θλίψη για την κατάληξη του Πέτρου Φιλιππίδη, από τη άλλη περήφανος που ο κόσμος άρχισε επιτέλους να καταγγέλει κακοποιητικές συμπεριφορές.

«Πιστεύω ότι δεν είναι μία αρχή, αλλά ένα τέλος. Είμαι πολύ περήφανος που ο κλάδος μας άνοιξε το στόμα του. Μακάρι και άλλοι χώροι να τον άνοιγαν. Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν άνοιγαν το στόμα τους οι άνθρωποι της πασαρέλας… Γι’ αυτό και λέω ότι προτιμώ να είναι ένα τέλος. Ομολογώ ότι η προφυλάκισή του Πέτρου ήταν ένα διπλό χτύπημα για μένα. Από την μία έπρεπε να γίνει, από την άλλη αισθάνθηκα μία θλίψη», είπε στο Mega και συμπλήρωσε ότι το κοινό είχε ήδη ετυμηγορήσει πριν από τη δικαιοσύνη.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας τόνισε πως μέχρι στιγμής αναμένεται τον Σεπτέμβρη να κλείσουν άλλες δύο υποθέσεις, ωστόσο δεν έχουν ανοίξει όλα τα στόματα.

«Δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Εμείς σαν Πειθαρχικό λειτουργήσαμε βάση τον εσωτερικό κανονισμό. Η υπόθεση του Φιλιππίδη τελείωσε πριν ενάμισι μήνα όπου αποφασίσαμε την παραπομπή του για οριστική διαγραφή από την Γενική Συνέλευση», είπε κια πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στο Σωματείο δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες. Την αρχή του Σεπτέμβρη κλείνουν άλλες δύο υποθέσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα στόματα. Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος».




Με πληροφορίες από in.gr / CNN.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ