Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, 1968

Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα το σημερινό κτήριο «φάντασμα».

Article featured image
Article featured image


Το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1930. Ήταν ο πρώτος αερολιμένας της Κύπρου και στα αρχικά του χρόνια λειτουργούσε κυρίως ως στρατιωτικό αεροδρόμιο της αποικιοκρατικής κυβέρνησης, εξυπηρετώντας την Royal Air Force.

Οι εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Λευκωσίας επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να εξυπηρετήσει καλύτερα τις επιχειρήσεις των Βρετανών και των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Με το πέρας του πολέμου εισήχθησαν οι εμπορικές υπηρεσίες και από το 1948 η Misrair, η BOAC, η Cyprus Airways και η MEA παρείχαν τακτικές υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις όμως που υπήρχαν ήταν περιορισμένες και έτσι το 1949 κατασκευάστηκε το πρώτο κτήριο τερματικού σταθμού με κόστος £50.000, που λειτούργησε εμπορικά μέχρι τον Μάρτιο του 1968.

Στις 27 Μαρτίου του 1968, ένας νέος σύγχρονος τερματικός σταθμός που σχεδιάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Dorsch und Gehrmann άνοιξε, με κόστος £1.100.000, από τις οποίες οι £500,000 προήλθαν από τη Βρετανία. Ο νέος τερματικός σταθμός θα μπορούσε να φιλοξενήσει 800 επιβάτες σε έναν χρόνο και ο χώρος στάθμευσης 11 αεροσκάφη.

Τον Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας εγκαινίασε τον Μάρτιο του 1968 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το αεροδρόμιο ήταν σύγχρονο και λειτουργικό και στόχος της κατασκευής του ήταν να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ουσιαστικά, λειτούργησε μέχρι το 1974 και σε αυτά τα έξι χρόνια λειτουργίας, εξυπηρέτησε εκατοντάδες ταξιδιώτες. Το 1973, που είναι η τελευταία χρονιά για την οποία έχουμε στοιχεία μετακίνησης, διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας 785.564 επιβάτες.

Τις φωτογραφίες από το 1968 δημοσίευσε ο Mehmet Yusuf Erbağ στη σελίδα Cyprus4♥️.

ΑΕρ 6.jpg


Αερ 7.jpg


Αεροδρόμιο.jpg


ΑΕροδρόμιο 2.jpg


Αεροδρόμιο 5.jpg


Αεροδρόμιο3.jpg


αερ 8.jpg



Η τελευταία πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου

Στις 15 Ιουλίου 1974 το Αεροδρόμιο Λευκωσίας έκλεισε από τους πραξικοπηματίες, ενώ στις 17 Ιουλίου 1974 λειτούργησε για να μεταφέρει στρατεύματα από την Ελλάδα στην Κύπρο με σκοπό να υποστηρίξει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στις 18 Ιουλίου άνοιξε ξανά για την κίνηση των πολιτών.

Η τελευταία εμπορική αεροπορική πτήση που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας ήταν η πτήση CY317 που προσγειώθηκε τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Αδάμος Μαρνέρος, ήταν ο τελευταίος πιλότος που θα προσγειωνόταν στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, κάνοντας την πτήση Λονδίνο-Ρώμη-Λευκωσία. Σε αυτήν την πτήση βρίσκονταν 10 επιβάτες, μια οικογένεια Ελληνοκυπρίων και μια τουρκοκυπριακή.

Ο Κυβερνήτης βλέποντας από την τηλεόραση του ξενοδοχείου του στο Λονδίνο τα τουρκικά στρατεύματα να φορτώνονται στα πολεμικά πλοία μεταβίβασε τις ανησυχίες του στη Λευκωσία, ζητώντας να ακυρωθεί η πτήση. Το αίτημά του, ωστόσο, έπεσε στο κενό και έτσι στις 19 Ιουλίου, στις 8:10 μ.μ. τοπική ώρα Αγγλίας, απογειώθηκε από το Λονδίνο με προορισμό την πρώτη του στάση, τη Ρώμη. Φτάνοντας εκεί επικοινώνησε ξανά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά του μεταφέρθηκε πως η κατάσταση στο νησί είναι ομαλή.

Έτσι στις 12:30 μ.μ, οι δέκα επιβάτες και το πλήρωμα απογειώθηκαν και πάλι με τελικό προορισμό τη Λευκωσία. Φθάνοντας λίγο πάνω από την Κύπρο ο κυβερνήτης Μαρνέρος παρατήρησε πέντε σήματα στην οθόνη του ραντάρ του. Οι πέντε μικρές κουκκίδες ήταν τα πλοία που κινούνταν από την Αττάλεια προς την Κερύνεια .

Ο Μαρνέρος ζήτησε αμέσως άδεια να κατευθύνει προς την περιοχή Αμμοχώστου, με σκοπό να παρακολουθήσει τυχόν κίνηση πλοίων στην περιοχή. Αλλάζοντας πορεία, τα σήματα στο ραντάρ του αυξάνονταν και γίνονταν πιο ευδιάκριτα. Μικρά σκάφη, συνόδευαν τα αποβατικά πλοία που κατευθύνονταν στις ακτές της Κερύνειας.

Ο Κυβερνήτης σημείωσε τα πάντα σε ένα χάρτη. Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, ο χάρτης αυτός δόθηκε στην κυπριακή Αστυνομία. Ο Κυβερνήτης έδωσε σήμα να ειδοποιηθεί άμεσα η στρατιωτική διοίκηση Κερύνειας. Η απάντηση που έλαβε είναι πως είναι όλα υπό έλεγχο.

Τελικά, στις 04:00 το πρωί, της 20ης Ιουλίου 1974, ο Αδάμος Μαρνέρος με προσγείωσε το τελευταίο αεροπλάνο στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Μέχρι να φύγει από το Αεροδρόμιο ο ουρανός της Λευκωσίας γέμισε με Τούρκους αλεξιπτωτιστές. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο, είδε τις βόμβες που ξεκίνησαν να καταστρέφουν το κατεχόμενο και εγκαταλελειμμένο σήμερα αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ