Χιόνια στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια

Δεκάδες πόλεις ντύθηκαν στα λευκά, προκαλώντας ένα ασυνήθιστο θέαμα στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους δεν είδαν ποτέ χιόνι στη ζωή τους.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: Mycchel Legnaghi/AP


Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τη Βραζιλία, καθώς το πρωτοφανές κύμα ψύχους προκάλεσε εκτεταμένες χιονοπτώσεις, με τους δρόμους δεκάδων πόλεων να καλύπτονται από στρώμα χιονιού. Η τελευταία φορά που έπληξε τη χώρα μια παρόμοιου είδους κακοκαιρία ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μέτρα χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα.



Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρσία Climatempo, τουλάχιστον σε 43 πόλεις εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, θέαμα που σκόρπισε χαρά στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν δει ποτέ χιόνια στη ζωή τους.

«Είμαι 62 ετών και ουδέποτε είδα χιόνι στη ζωή μου», ανέφερε ο οδηγός φορτηγού Ιοντόρ Γκονκάλβες Μάρκες από το Καμπάρα ντο Σουλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι απερίγραπτο να βλέπεις την ομορφιά της φύσης».

Χιόνια Βραζιλία.jpg
Φωτογραφία: Mycchel Legnaghi/ΑP


Χιόνια Βραζιλία 2.jpg
Φωτογραφία: Mycchel Legnaghi/ΑP


Xιόνια Βραζιλία 6.jpg
Φωτογραφία: Mycchel Legnaghi/ΑP


Ανησυχία για επηρεασμό των καλλιεργειών

Παρά το γεγονός ότι το ασυνήθιστο για τη Βραζιλία καιρικό φαινόμενο έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους να απολαύσουν παιχνίδια στο χιόνι, ειδικοί εκτιμούν πως ο παγετός μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις σοδειές καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλιών, που αποτελούν σημαντικό εξαγωγικό τομέα της χώρας. Ταυτόχρονα, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το κύμα ψύχους ώθησαν άστεγους Βραζιλιάνους να αναζητήσουν καταφύγιο και ζεστό φαγητό σε ειδικές δομές.

Βραζιλία Χιόνια 7.jpg
Άστεγοι ανάβουν φωτιά, για να ζεσταθούν, κατά τη διάρκεια μιας παγωμένης νύχτας στο Σάο Πάολο, 29 Ιουλίου 2021. Φωτογραφία: Marcelo Chello/ΑP


Χιόνια Βραζιλία 3.jpg
Άστεγος εδώ και 14 χρόνια ο Ροντρίγκο προσπαθεί να βγάλει τη νύχτα με μια καυτή σούπα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Φωτογραφία: Marcelo Chello/ΑP


Σύμφωνα με το μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου και ίσως σχηματιστεί πάγος στις πολιτείες του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, του Σάο Πάολο, του Μίνας Ζεράις και του Γκόιας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ