Στο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής στην Αγία Νάπα κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη
Χθες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του και πλέον οι επισκέπτες-κολυμβητές θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο.
Κυριακή 01 Αυγούστου 2021
3
λεπτά
Πραγματοποιήθηκαν, χθες Σάββατο, τα εγκαίνια του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας «MUSAN», με το οποίο η Κύπρος εντάσσεται δυναμικά στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στον πεζόδρομο της παραλίας Αγίας Νάπας «Περνέρα», στην παρουσία του καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, που φιλοτέχνησε τα 93 υποβρύχια έργα τέχνης, από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, το υποβρύχιο μουσείο αναμένεται ότι θα προσελκύει, σε ετήσια βάση, πέραν των 50.000 τουριστών από όλα τα μέρη του κόσμου.
Ένα μοναδικό υποβρύχιο δάσος που συνδυάζει θαλάσσιο περιβάλλον και τέχνη εγκαινιάσαμε σήμερα στην #AyiaNapa. Το @MusanAyiaNapa με 93 γλυπτά δια χειρός Jason deCaires Taylor ενισχύει τη θαλάσσια ζωή και υπόσχεται στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία! Εντυπωσιασμένος! #art#Cypic.twitter.com/AHlR98wBbC
Οι προσκεκλημένοι στην τελετή είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, την ιδέα του για το MUSAN και το χρονικό της δημιουργίας του. Ο καλλιτέχνης παρουσίασε με δύο σύντομα βίντεο το Υποβρύχιο Μουσείο της Αγίας Νάπας (MUSAN).
Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που εγκαινιάζεται αυτό το έργο επί δικής του δημαρχίας. Είπε ακόμη ότι το μουσείο «αποτελεί κληροδότημα για τις επόμενες γενεές και εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, σχετικά με την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον, τη σχέση μεταξύ των γενεών και την κλιματική αλλαγή». «Είμαι περήφανος», προσέθεσε, «που ανάμεσα στα μοντέλα είναι δύο μικρά Κυπριόπουλα, τις μορφές των οποίων αποκαλύπτουμε σήμερα και οι οποίες θα βρίσκονται πάντα εδώ να σηματοδοτούν την τοποθεσία του Μουσείου».
Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCairesTaylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση, που θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν. Το Υποβρύχιο Μουσείο τοποθετείται σε μια απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη σε αυτό.
Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στον χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere Underwater Sculpture Park στη Γρενάδα, το οποίο μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτη, marine conservationist, υποβρύχιου φωτογράφου και εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή. Όπως έγραψε ο κριτικός τέχνης δρ David De Russo, τα έργα του Taylor είναι μια ζωντανή, εξελικτική έκθεση, που αλλάζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα ζωή. Είναι έργα που προσφέρουν ελπίδα και ταυτόχρονα αφύπνιση για το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή και χαρά για την Κύπρο που από φέτος τον Ιούλιο φιλοξενεί στα νερά της ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης, με τόσο ουσιαστικά και καίρια μηνύματα.