«Ελπίζω πως θα καταφέρω να βρω το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας»

Ακόμη μία ανθρώπινη ιστορία που βρίσκεται εδώ και 47 χρόνια στην αναμονή, με τον ηλικιωμένο πλέον Τουρκοκύπριο Dogay Sonay να ψάχνει διακαώς το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας που βρέθηκε ξεχασμένη στο σπίτι της κας Μαρούλλας, στον Καραβά.

Article featured image
Article featured image

Όταν το 1974 ο Τ/κ Dogay Sonay μεταφέρθηκε από το σπίτι του στην Τίμη της Πάφου, στον κατεχόμενο Καραβά, κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής πληθυσμών, ήταν ακόμη στην πρώτη του νιότη.

Το σπίτι που του έδωσαν να μείνει ήταν της κας Μαρούλλας. Αυτό το έμαθε πολύ αργότερα, όταν τον επισκέφθηκαν τα παιδιά της και του μίλησαν για την ιστορία του σπιτιού. Λίγο καιρό μετά αφότου εγκαταστάθηκαν εκεί και καθώς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια καινούργια ζωή πάνω στα όσα είχε ρημάξει ο πόλεμος, ανακάλυψε μια γαμήλια φωτογραφία που είχε ταχυδρομηθεί από την Αυστραλία -προφανώς από κάποιο συγγενή που ζούσε και παντρεύτηκε εκεί.


Ο κος Sonay κράτησε αυτή τη φωτογραφία με την ελπίδα να βρει κάποτε τους ιδιοκτήτες, μα όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν κατάφερε να εντοπίσει αυτό το ζευγάρι.

Νωρίς, σήμερα, ο φωτογράφος Charles Weare, ο οποίος ζει στην Κύπρο βρέθηκε στον κατεχόμενο Καραβά, για να φωτογραφίσει την εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Εκεί ήταν που συνάντησε και τον κ. Sonay, ο οποίος του διηγήθηκε την ιστορία του και παράλληλα του έδωσε τη φωτογραφία, που κρατούσε φυλαγμένη στο αυτοκίνητό του, παρακαλώντας τον να βρει το τότε νιόπαντρο ζευγάρι ή τους απογόνους τους και να τους επιστρέψει αυτό το οικογενειακό κειμήλιο. «Ελπίζω πως θα καταφέρω να βρω το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας, ώστε να πραγματοποιήσω το όνειρο του κου Sonay. Αν αυτός δεν είναι ένας αληθινός Κύπριος, τότε ποιος. Παρακαλώ κοινοποιείστε», ήταν το μήνυμα του Charles Weare στα social media.

235824664_10160282441074276_7995597198844934641_n.jpg


Την ίδια στιγμή ο βρετανικής καταγωγής φωτογράφος δημοσιοποίησε ολόκληρη την ιστορία, δημοσιεύοντας το μήνυμα που έστειλε στη διεύθυνση που αναγράφει πάνω η φωτογραφία. Εκεί, σήμερα στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο της ομογένειας.



Το μήνυμα σε ελεύθερη μετάφραση:

Επικοινώνησα ήδη με το Ελληνικό Κέντρο στη Μελβούρνη, το οποίο έχει την ίδια διεύθυνση που είχε και το φωτογραφικό στούντιο που αναγράφεται στη φωτογραφία. Το μήνυμά μου έλεγε τα εξής: Το όνομά μου είναι Charles Weare και είμαι Βρετανός, νυμφευμένος με Ελληνοκύπρια, από το 1979, ενώ ζω στην Κύπρο από το 1986. Διαθέτω επίσης κυπριακή υπηκοότητα. Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και πολύ συχνά ταξιδεύω σε ολόκληρο το νησί αναζητώντας ενδιαφέρον υλικό να απαθανατίσω. Σήμερα (11/8) βρέθηκα στον Καραβά για να φωτογραφίσω την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Καθώς επέστρεφα πίσω στο αυτοκίνητό μου, πέρασα δίπλα από ένα άλλο αυτοκίνητο και ξαφνιάστηκα όταν άκουσα ένα απρόσμενο ‘καλημέρα’.

Ρώτησα τον άνδρα εάν γνωρίζει ελληνικά και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να συζητάμε. Ο ηλικιωμένος κύριος ήταν Τουρκοκύπριος με καταγωγή από την Τίμη της Πάφου, όπου και διέμενε μέχρι το 1974. Μετά την εισβολή μεταφέρθηκε στον Καραβά, σε ένα σπίτι που ανήκε στην κυρία Μαρούλλα, που είχε πεθάνει από τότε, ωστόσο, χρόνια αργότερα, επισκέφθηκαν το σπίτι τα παιδιά της και του είπαν την ιστορία της. Καθώς μιλούσαμε, άνοιξε το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και έβγαλε μια γαμήλια φωτογραφία η οποία, όπως μου εξήγησε, βρισκόταν κρυμμένη πίσω από άλλη φωτογραφία, μέσα στο σπίτι. Το φωτογραφικό στούντιο ήταν το «Hellas Photo Studio», στη Μελβούρνη με οδό 168 Lonsdale Street και τηλέφωνο 32-2384. Οπότε έφτασα κοντά σας, μέσω αυτής της διεύθυνσης. Επιθυμούσε διακαώς να καταφέρει να βρει τους ιδιοκτήτες αυτής της φωτογραφίας και να τους την επιστρέψει. Τον διαβεβαίωσα πως ότι θα έκανα το ανθρωπίνως δυνατόν για να πραγματοποιήσω το όνειρό του. Μου έδωσε μάλιστα την άδεια να σημειώσω το όνομά του πίσω από τη φωτογραφία, Dogay Sonay. Μπορείτε να με βοηθήσετε να δώσω αυτή τη φωτογραφία στο νιόπαντρο ζευγάρι που απεικονίζει ή σε κάποιο δικό τους άτομο;

Με εκτίμηση,
Charles Weare

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ