Φυτά στη «μάχη» κατά των κουνουπιών

Ο Δασικός Λειτουργός, Τάκης Παπαχριστοφόρου, και ο ιδιοκτήτης του φυτωρίου «Aigli’s Garden», Ανδρέας Τοφαρής, αναφέρουν στη CITY ποια φυτά μπορούμε να επιλέξουμε, για να απωθήσουμε, με φυσικό τρόπο, τους ενοχλητικούς επισκέπτες του καλοκαιριού.

Article featured image
Article featured image

Από τη Δέσποινα Χριστοδούλου

Ο υψηλός υδράργυρος και το κλίμα υγρασίας που επικρατούν, κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κύπρο, φέρνουν στις αυλές και στα σπίτια μας τους πιο ανεπιθύμητους επισκέπτες, τα κουνούπια. Εντούτοις, η αντιμετώπιση των κουνουπιών μπορεί να επιτευχθεί με μία καλή λύση, φιλική προς το περιβάλλον, τη φύτευση φυτών.

Στις επιλογές μας υπάρχουν αρκετά αρωματικά φυτά που διώχνουν τα κουνούπια, ενώ για καλύτερη αποτελεσματικότητα συνιστάται να φυτεύουμε μία ομάδα από τα παρακάτω φυτά.

Με αφορμή αυτό το σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η CITY επικοινώνησε με τον Δασικό Λειτουργό Τάκη Παπαχριστοφόρου και τον ιδιοκτήτη φυτωρίου, Ανδρέα Τοφαρή, για να μας κατατοπίσουν επί του θέματος.



Βασιλικός

Πρόκειται για ένα φυτό που έχει τη δυνατότητα να απωθεί τα κουνούπια, αλλά χρειάζεται αρκετό ήλιο και νερό. Με το τακτικό πότισμα, τα αρώματα του βασιλικού αναδύονται έντονα, με αποτέλεσμα η ένταση αυτή να απομακρύνει τα έντομα. Αρκετοί φυτεύουν ένα βασιλικό έξω από το σπίτι τους είτε τον τοποθετούν έξω από τα παράθυρά τους.

Βασιλικός.jpg



Κόνυζα

Αποτελεί ένα φυτικό εντομοαπωθητικό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Inula viscosa». Η χρήση του ως εντομοαπωθητικού είναι αρκετά απλή. Μπορείς να πάρεις τους βλαστούς ή τα φύλλα του φυτού και να πασπαλίσεις τις πόρτες, τα παράθυρα, αφού η «βαριά» μυρωδιά του αποτρέπει τα κουνούπια να εισέλθουν στο σπίτι.

IVD.jpg



Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα πολύ εύκολο και δημοφιλές αρωματικό φυτό. Εκτός από τα εντυπωσιακά άνθη, παράγει ένα αρκετά έντονο άρωμα που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια, όπως και σε άλλα έντομα. Μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί αρκετά χρήσιμος σύμμαχος στη «μάχη» κατά των κουνουπιών.

ce8765811ea1f30b51167528733293e8.jpg



Λεμονόχορτο (Lemongrass)

Το λεμονόχορτο είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως καρύκευμα στην κουζίνα, αλλά και ως βότανο για να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα κουνούπια. Δύο σε ένα!

07-45-33-lemongrass-in-garden_istock_1024x1024.jpg



Κατιφές

Είναι μονοετές φυτό, το οποίο φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου και της βεράντας την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ποτίζεται συχνά, σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι. Κάνει θαυμάσια, πορτοκαλί, κόκκινα ή κίτρινα λουλούδια ανάλογα με την ποικιλία. Η ποικιλία με τα πορτοκαλί λουλούδια είναι και η πιο δημοφιλής.

Ο κατιφές λόγω της μυρωδιάς του απωθεί διάφορα έντομα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα λαχανικά, ενώ απωθεί και έντομα εδάφους μέσω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του.

κατιφές.jpg



Δεντρολίβανο

Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων, ενώ η ξυλώδης μυρωδιά του είναι αυτή ακριβώς που κρατά τα έντομα μακριά. Μπορείς, επίσης, να πετάξεις λίγο δεντρολίβανο στη φωτιά για ένα αρωματικό εντομοαπωθητικό.

rosemary-696x640.jpg



Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα χαρτί, δίπλα από το κρεβάτι, για να μην πλησιάζουν τα έντομα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ