Ανακαλύψαμε έξι από τα πιο μαγευτικά σημεία θέας στην Κύπρο

Οδεύοντας προς την ορεινή Κύπρο, επιβάλλεται να κάνεις μια στάση και να απολαύσεις τη θέα που (σχεδόν) κόβει την ανάσα!

Ανακαλύψαμε έξι από τα πιο μαγευτικά σημεία θέας στην Κύπρο

Οδεύοντας προς την ορεινή Κύπρο, επιβάλλεται να κάνεις μια στάση και να απολαύσεις τη θέα που (σχεδόν) κόβει την ανάσα!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Μαδαρή - Μαρίνος Αγγελίδης


Οι διαδρομές στην ορεινή Κύπρο προσφέρουν πάντοτε την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ρεμβάσει και να απολαύσει από ψηλά το τοπίο. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της θέας ως βασικού στοιχείου αναψυχής, αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει για αυτήν την κατηγορία δασικής αναψυχής, το Τμήμα Δασών έχει επιλέξει αρκετές θέσεις, τις οποίες έχει διαμορφώσει κατάλληλα (με κιόσκια, καθίσματα, πληροφοριακό υλικό, χώρους στάθμευσης κ.λπ.) ώστε να εξασφαλίζουν άνετη και ασφαλή παραμονή στον χώρο και να αποτελούν έναν ευχάριστο σταθμό για τον ταξιδιώτη.

Εμείς ξεχωρίσαμε έξι από αυτά τα σημεία και σας δίνουμε προτάσεις για στάση και ξεκούραση, με θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.


Μαδαρή

Ανάμεσα σε πεύκα, μαζιές και λατζιές, μέσα στο δάσος Αδελφοί, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία στο νησί με υψόμετρο 1.536 μ., μπορείτε να φορτίσετε τις μπαταρίες της ψυχής σας, απολαμβάνοντας θέα που εκτείνεται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Από τα πιο συνταρακτικά στοιχεία της γεωλογίας της περιοχής είναι οι σχεδόν κατακόρυφοι βράχοι που ορθώνονται επιβλητικά σε ολόκληρη τη διαδρομή, τα λεγόμενα Τεισιά της Μαδαρής. Αυτοί οι κατακόρυφοι βράχοι αποτελούν το πιο ανθεκτικό κομμάτι στη διάβρωση του βράχου που εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται για ανθρώπινο επίτευγμα αλλά για φυσικά τείχη.

simeia theas - madari - φωτογραφία μαρίνος Αγγελίδης.jpg
Φωτογραφία: Μαρίνος Αγγελίδης

simeia theas - madari 3 - φωτογραφία - μαρίνος αγγελίδης.jpg
Φωτογραφία: Μαρίνος Αγγελίδης



Θέση ξεκούρασης στο Μεταλλείο Αμιάντου

Απολαύστε την πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Μόρφου από το νέο σημείο θέας που κατασκευάστηκε στον δρόμο Πλατείας Τροόδους - Προδρόμου, παρά τη διασταύρωση προς Χιονίστρα. Το σημείο θέας, μια θέση ξεκούρασης στο Μεταλλείο Αμιάντου και 7 πινακίδες καθοδήγησης, καθώς και οι σταθμοί επισκευής και στάθμευσης ποδηλάτων, είναι ανοικτά για ελεύθερη χρήση από το κοινό και αποτελούν υποδομές της κυκλικής ποδηλατικής διαδρομής που δημιουργήθηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα».

simeia theas - amiantos.jpg
Φωτογραφία: Τμήμα Δασών



Σημείο θέας «Στεφάνι»

Στα ανατολικά της κοινότητας Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας βρίσκεται το βουνό «Στεφάνι». Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από ψηλά τα Λεύκαρα, το Σταυροβούνι, τις περιοχές Πεντάσχοινου και Βασιλικού και όταν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι και τη Λάρνακα. Στο σημείο εκεί, θα βρείτε ένα μαγευτικό και συνάμα εντυπωσιακό σημείο θέας, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένα παγκάκι, σαν ένα παράθυρο, όπου μπορείτε να φωτογραφηθείτε. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή του #♥agiostheodoros.

simeia theas - stephani.jpg
Φωτογραφία: Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας



Μούττη του Καλογήρου

Στο ύψωμα πάνω από το γήπεδο, στην Κοράκου, βρίσκεται το σημείο θέας «Μούττη του Καλογήρου». Απ’ αυτή την εξαίρετη τοποθεσία μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς τη θάλασσα και το βουνό. Το σημείο αυτό αποτελεί το μοναδικό σημείο θέας στην περιοχή Σολέας, γεγονός που συμβάλλει στην προσέλκυση αρκετού κόσμου. Από το σημείο θα περνάνε και δύο νέα μονοπάτια εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που σχεδιάστηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοράκου. Η Κοράκου είναι χτισμένη κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 420 μέτρων. Από τις δύο πλευρές της κοιλάδας του Καρκώτη, το ανάγλυφο ανεβαίνει κάπως απότομα, παρέχοντας έτσι προστασία στις καλλιέργειες από τους ανέμους. Στα δυτικά του χωριού το ανάγλυφο είναι βουνίσιο και το υψόμετρο φτάνει τα 921 μέτρα (κορφή Μοσφιλερή). Το τοπίο είναι διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που ρέουν προς την κοιλάδα.

Simeia theas - mouti_kalogirou1-wpcf_1024x1024.jpg



Σημείο θέας στην Ευρύχου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της θέας ως βασικού στοιχείου αναψυχής και πληροφόρησης, δημιούργησε στη δυτική πλευρά του ξωκκλησιού του Προφήτη Ηλία σημείο θέας. Η θέση έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή παραμονή στον χώρο και να αποτελεί έναν ευχάριστο σταθμό για τον επισκέπτη. Το σημείο έχει πανοραμική θέαση του Τροόδους, της κοιλάδας Σολέας και κατ’ επέκταση του κόλπου της Μόρφου. Το όλο έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, ως αναθέτουσα αρχή, και το Τμήμα Δασών, που επιχορήγησε το όλο έργο με ποσό ύψους €10.000. Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να περάσει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς μαζί με την οικογένειά του στον παιδότοπο «Πάρκο Χρυσοβαλάντως Μορφάκη Σωτηρίου», που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του ξωκκλησιού.

simeia theas evrychou - φωτογραφία Νεκτάριος Καμμάς.jpg
Φωτογραφία: Νεκτάριος Καμμάς


Σημείο θέας στην Ελεδιώ

Από εδώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την πανοραμική θέα προς τον ποταμό της Έζουσας και το Τρόοδος, αλλά και προς μια μεγάλη έκταση από την Καλλέπεια μέχρι και τα Κούκλια της Πάφου. Μάλιστα, μετά και τη σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση τηλεσκοπίου στο σημείο, η παρατήρηση των χωριών της ανατολικής και της δυτικής Πάφου γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα αρκετά πιο απολαυστική.

ελεδιώ - φωτογραφία House Of Science 2.jpg
Φωτογραφία: House of Science

ελεδιώ - φωτογραφία House Of Science 1.jpg
Φωτογραφία: House of Science



*Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνεται στο «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2. Γιατί είμαστε «IN LOVE With Cyprus» και το φωνάζουμε με κάθε ευκαιρία!

ejv.png



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ