Μπάνιο σε εφτά «μυστικές» -μη οργανωμένες- παραλίες στον Ακάμα

Για τα πιο private μπάνια, τις πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις και τις πιο «ακριβές» αναμνήσεις, ένας είναι ο δρόμος: αυτός που οδηγεί στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα.

Μπάνιο σε εφτά «μυστικές» -μη οργανωμένες- παραλίες στον Ακάμα

Για τα πιο private μπάνια, τις πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις και τις πιο «ακριβές» αναμνήσεις, ένας είναι ο δρόμος: αυτός που οδηγεί στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα.

Article featured image
Article featured image

Εδώ δεν θα βρείτε ξαπλώστρες και κρεβατάκια. Δεν θα βρείτε υπηρεσίες και διευκολύνσεις, εκτός από κάποιες μεμονωμένες επιχειρήσεις εστίασης. Θα βρείτε όμως γαλήνη, παραμυθένια σκηνικά με τιρκουάζ νερά, καταπράσινα τοπία που φτάνουν ως την ακτογραμμή, ιδιαίτερα πετρώματα, αλλά και την ησυχία σας.



Κείμενο/ φωτογραφίες: Ανδρέας Παπαδόπουλος - facebook.com/DiscoveringCyprus


Ακρωτήρι Αρναούτη

Η ακτογραμμή του βορειοδυτικού άκρου της Κύπρου συνδυάζει τις άγριες, ανεμοδαρμένες, εντελώς δύσβατες, βραχώδεις δυτικές πλαγιές, με τους ειδυλλιακούς κολπίσκους με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και την άσπρη άμμο στη βόρεια μεριά. Το όνομα Αρναούτη προέκυψε τον 16ο αιώνα, όταν η πειρατεία ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Τότε, η ενετική κυβέρνηση του νησιού εγκατέστησε στο σημείο τους λεγόμενους «Αρναούτηδες», οι οποίοι ήταν Αλβανοί έμμισθοι στρατιώτες που φρουρούσαν την ακτή από τις επιδρομές πειρατών.

arnaoutis (1).JPG


Tip: Οι πιο αξιόλογοι κολπίσκοι είναι ο τρίτος από το τέλος και ο τελευταίος, πριν από το άκρο της χερσονήσου. Στον πρώτο μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια άσπρη άμμο και τα ποικιλόμορφα βράχια, ενώ στον τελευταίο μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά και να εξερευνήσετε τον μαγευτικό βυθό, δίπλα σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο.

arnaoutis (3).JPG


GPS: Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Ακρωτήρι Αρναούτη είναι να σταθμεύσετε στον Κόλπο Φοντάνα Αμορόζα και να περπατήσετε για περίπου 45 λεπτά παράλληλα με την ακτογραμμή, ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, μέχρι την άκρη της χερσονήσου. Οι δύο πιο εντυπωσιακοί κολπίσκοι είναι προς το τέλος της διαδρομής.

arnaoutis (2).JPG




Μικρός Ακάμας

Η κρυμμένη και άγνωστη αυτή παραλία είναι μια μικρογραφία όλου του Ακάμα. Τα έχει όλα! Φυσικούς κολπίσκους, βράχια και βότσαλα όλων των ειδών –μικρά, μεγάλα, επίπεδα, αιχμηρά–, ψιλή ξανθιά άμμο, κουφώματα μέσα στους βράχους, ακόμα και απολιθώματα κοχυλιών και βέβαια τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά για τα οποία ο Ακάμας είναι φημισμένος. Επίσης, εδώ θα βρείτε εντυπωσιακούς σχηματισμούς κορμών δέντρων να απλώνονται με χάρη πάνω από τη θάλασσα, σε ένα απίστευτα όμορφο σκηνικό, ιδανικό για φωτογράφιση ή έμπνευση για ζωγράφους και συγγραφείς. Στο κέντρο της παραλίας θα βρείτε δύο μικρούς κολπίσκους με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, για κολύμπι.

mikrosakamas (2).JPG


Tip: Στα δυτικά της κεντρικής παραλίας θα βρείτε μια μικρή αμμουδιά και ακριβώς δίπλα ένα σύμπλεγμα βράχων που μοιάζουν με μικρά κάστρα, μέσα στο οποίο μπορείτε να περιπλανηθείτε με προσοχή.

mikrosakamas (3).JPG


GPS: Προχωρώντας βορειοδυτικά από τα Λουτρά της Αφροδίτης με κατεύθυνση προς Blue Lagoon, η θέα είναι πανοραμική, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός και σε κάποια σημεία με επικίνδυνους γκρεμούς. Αφού οδηγήσετε για περίπου 3,2 χλμ. και το υψόμετρο μειωθεί αρκετά, ο δρόμος έχει φυσική στροφή 90 μοιρών προς τα δεξιά. Στα 50 μέτρα, αντί να ακολουθήσετε τη φυσική πορεία του δρόμου προς τα αριστερά, πηγαίνετε ευθεία και μπροστά σας θα αντικρίσετε τον Μικρό Ακάμα.

mikrosakamas (1).JPG




Κόλπος Αμφιθεάτρου και Ακτή Κουφοτρύπη

Έχει ίσως την πιο ιδιαίτερη μορφολογία από όλα τα σημεία της ακτογραμμής του Ακάμα. Στο βάθος του κόλπου υπάρχει μια καλά προστατευμένη αμμώδης παραλία, μήκους περίπου 40 μέτρων, ενώ όλη η υπόλοιπη ακτογραμμή έχει πετρώματα από ασβεστιτικό ψαμμίτη που φτάνουν τα 4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού και πλαισιώνονται με μπόλικο πράσινο στη νότια μεριά. Τα λαξευμένα βράχια προσομοιάζουν με κερκίδες αρχαίου θεάτρου και εκτιμάται ότι ο χώρος αυτός ήταν μεταλλείο της περιοχής κατά την αρχαιότητα, πολύ πιθανόν κατά την περίοδο του χαλκού. Μεγάλα, σχετικά λεία βράχια βρίσκονται και μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για ένα φυσικό spa, στην καρδιά του Ακάμα. Κάνοντας οργανωμένη κατάδυση, μπορείτε να θαυμάσετε το υποθαλάσσιο αμφιθέατρο στα πιο βαθιά σημεία της θάλασσας. Μια πανέμορφη μικροσκοπική βοτσαλωτή παραλία, που οδηγεί στο απέραντο γαλάζιο. Οι λαξευμένοι από τα κύματα βράχοι που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της ακτής δημιούργησαν μια στενή λωρίδα θαλάσσης στο πέρασμα των αιώνων.

amphitheatre (2).JPG


Tip: Τα μικρά δεντράκια που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα προσφέρουν φυσική σκίαση και τα λαξευμένα, επίπεδα βράχια δημιουργούν τις τέλειες θέσεις, αν και λίγο σκληρές, για να χαλαρώσετε.

amphitheatre (1).JPG


GPS: Βρίσκεται πολύ κοντά στον Μικρό Ακάμα, περίπου 3,4 χλμ. από τα Λουτρά της Αφροδίτης. Αφού ακολουθήσετε τη φυσική αριστερή στροφή μετά τον Μικρό Ακάμα, στα 200 μέτρα, στο σημείο όπου ο δρόμος έχει διχάλα (με θάμνο στη μέση), στρίψτε δεξιά. Η παραλία βρίσκεται πίσω από τους θάμνους, ανάμεσα στα βράχια. Ο Κόλπος του Αμφιθεάτρου είναι στα 250 μέτρα μετά την Ακτή Κουφοτρύπη. Λίγο πριν, θα περάσετε από ένα στενό σημείο του χωμάτινου δρόμου, όπου υπάρχουν τοιχώματα τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Στρίψτε δεξιά περίπου 20 μέτρα μετά, μόλις πριν από τον κάδο ανακυκλώσιμων υλικών. Ο κόλπος βρίσκεται στα αριστερά σας.

amphitheatre (3).JPG




Δείτε και τις υπόλοιπες 4 «μυστικές» -μη οργανωμένες- παραλίες του Ακάμα, στο Check In Cyprus.



*Ευχαριστίες στον Ανδρέα Παπαδόπουλο για την παραχώρηση των φωτογραφιών και των πληροφοριών. Για περισσότερες παραλίες σε όλη την Κύπρο, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Cyprus Beaches, αλλά και να ακολουθήσετε τη σελίδα DiscoveringCyprus στο Facebook


*Το εν λόγω άρθρο όπως και άλλα πολλά ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται στο περιοδικό «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2.

cover_final.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ