Το Influencer Marketing is here to stay

Η Joanna Κασουλιδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας στη PR Partners, μιλά για την εξέλιξη του Influencer Marketing.

Article featured image
Article featured image

Νέοι τρόποι σύνδεσης με τα brands αναδύθηκαν και καθιερώθηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, με την πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της να αναδιατάσσουν τις καθημερινές συνήθειες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και αγορών. To influencer marketing πήρε τα πάνω του και άνοιξε διάπλατα παράθυρα ευκαιριών για τα brands και τους διαφημιζομένους. Μιλώντας για την περίοδο της πανδημίας, η Joanna Κασουλιδου Διευθύντρια Επικοινωνίας στη PR Partners, μιλάει για την εξέλιξη του Influencer Marketing, και αναφέρει με ποιους τρόπους η ομάδα της PR Partners, καταφέρνει τόσο αποτελεσματικά μέσα από τα Influencer Campaign της να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη και την κάπως fake προώθηση, προκειμένου να χτιστεί μια ιστορία για κάθε brand, ώστε το βοηθήσει να είναι η top of mind επιλογή.


Πώς νομίζετε πως ξεχωρίζουν τα influencer campaigns που βγάζει η PR PARTNERS?


Η PR partners χρονιά τώρα προσθέτει στην επικοινωνία των πελατών της το influencer marketing. Εκεί που αρμόζει βέβαια, με κύριο στόχο να καθιερώσει τις μάρκες στο μυαλό του καταναλωτή δίνοντας τους ένα lifestyle που συνάδει με το χαρακτήρα του κάθε brand. Θα παρατηρήσετε πως στα influencer campaign που δημιουργούμε για τους πελάτες μας επιλέγουμε να συνεργαστούμε με ένα ενδιαφέρον μείγμα από νέους alternative influencers, προσωπικότητες που θέτουν trends, που προέρχονται από διαφορετικά backgrounds, με ξεχωριστές προσωπικότητες, που εμπνέονται από τη μουσική, και τις τέχνες, εκφράζουν τον εαυτό τους μέσα από τη μόδα, τις δημιουργίες και ο καθένας τους είναι διαφορετικός και μοναδικός. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να προσεγγίσουμε μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά κοινά και να έρθουμε κοντά στον καταναλωτή μέσα από διαφορετικές προσωπικότητες, που προβάλλουν το «essence» του brand που θέλουμε να προωθήσουμε.


Ποιά σημεία εντοπίζετε ως σημαντικότερα στην εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια;

Σίγουρα η μεγάλη διείσδυση του Internet έχει βοηθήσει πολύ στο να αναδειχθούν νέες και πιο φρέσκες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη επιρροή σε πολύ ευρύ κοινό. Συνεπώς το influencer marketing είναι ένα από τα μεγάλα trends στην αγορά της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Τα πλεονεκτήματά του είναι σαφώς πολλά, εάν γίνει σωστά και επιτυχημένα και μπορεί πραγματικά να «κουνήσει τη βελόνα» και να επηρεάσει το κοινό προς την κατεύθυνση που θέλει το brand, είτε αυτό είναι πωλήσεις είτε likeability ή ακόμη και awareness για κάποιο νέο προϊόν. Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως τα brands αφήνουν κάποιον άλλον να μιλήσει γι’ αυτά, γεγονός που και πάλι λειτουργεί θετικά σε επιτυχημένες ενέργειες. Σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα σημεία εξέλιξης στους influencers είναι πως πλέον βλέπουμε μία πολύ μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία με την οποία ασχολούνται και αυτό απαιτείται από το κοινό. Δεν μπορεί ο ίδιος influencer που ασχολείται με μόδα να σε πείσει να αγοράσεις ένα trendy beach bag και ταυτόχρονα και μια βιταμίνη για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που καλείσαι για να κάνεις ένα επιτυχημένο influencer campaign, να επιλέξεις άτομα που λειτουργούν ως ειδικοί και ως opinion leaders και trend-setters για να επηρεάσεις κάποιες απόψεις. Αυτοί μπορεί να έρχονται από τον χώρο των επιστημών, της ιατρικής, της ψυχολογίας, της οδοντιατρικής, του life-coaching, της γυμναστικής, της αρχιτεκτονικής, της μαγειρικής, της τεχνολογίας, των gadgets… συγκεκριμένες segmented κατηγορίες με τις οποίες ελάχιστα γραφεία στη Κύπρο συνεργάζονται. Από την πλευρά των brands, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι πως έχουν ωριμάσει αρκετά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το influencer marketing σε επίπεδο στρατηγικής, σε επίπεδο επιλογής influencer, είτε είναι macro ή micro και σε
επίπεδο δημιουργικού, δηλαδή μην αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του influencer αλλά κάνοντας integrate με αυτό, οδηγώντας σε ευνοϊκά αποτελέσματα και για τους δύο.


Ποια θα λέγατε ότι είναι τα βασικά στοιχεία μιας επιτυχημένης Influencer Marketing στρατηγικής;

Για εμάς στην PR Partners, το σημαντικό για κάθε στρατηγική που σχεδιάζουμε, είτε αφορά ένα influencer marketing campaign, είτε ένα ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι να ανταποκρινόμαστε στην εκάστοτε ανάγκη του brand με το οποίο συνεργαζόμαστε. Ενεργοποιώντας το κατάλληλο μείγμα συνεργασιών και καναλιών επικοινωνίας επικοινωνούμε σωστά αυτό που αναμένει ο καταναλωτής να εκλάβει. Για μια επιτυχημένη influencer marketing στρατηγική πιστεύουμε πως το πιο σημαντικό είναι το authority του προσώπου και η σαφής σύνδεσή του με το brand. Να δημιουργηθεί γύρω από τη συνεργασία μια custom στρατηγική που ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα του influencer, ώστε με φυσικό και αληθινό τρόπο να μεταφερθεί το brand message, συνδέοντας το κοινό τόσο με το brand όσο και με τον influencer.


Από την εμπειρία σας, τι ακριβώς αναζητούν τα brands σε μια influencer συνεργασία;

H αλήθεια είναι πως η απάντηση διαφέρει από brand σε brand. Υπάρχουν brands που είναι πολύ συνειδητοποιημένα και αναζητούν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα από το influencer marketing, όπως περαιτέρω συναισθηματική ταύτιση του κοινού, ή ανάδειξη των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος τους με πιο φυσικό τρόπο. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν και περιπτώσεις brands που απλά αναζητήσουν «αριθμούς», είτε είναι views είτε likes, χωρίς ιδιαίτερες ποιοτικές απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύουμε διαρκώς τους πελάτες μας με σκοπό να εμπλουτίσουν τους στόχους τους με ποιοτικά objectives και να αξιολογούν ολιστικά την αποτελεσματικότητα του influencer marketing.


Τι το ιδιαίτερο και διαφορετικό έχει να προσφέρει η PR PARTNERS στο συγκεκριμένο κομμάτι;

Η pr: partners είναι ένα δημιουργικό γραφείο Δημόσιων Σχέσεων και Eπικοινωνίας που σχεδιάζει και υλοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις επικοινωνιακών στρατηγικών. Αναμεσά σε πολλά Below the Line Services προσφέρουμε ένα συνολικό φάσμα υπηρεσιών επικοινωνίας, με τον σχεδιασμό influencers marketing campaigns τα τελευταία χρόνια να αποτελεί ένα αυξανόμενα σημαντικό μέρος των στρατηγικών μας. Μέσα από συνεργασίες μας με ένα εύρος brands από διαφορετικά industries όπως για παράδειγμα φαγητά, ποτά, καφέδες, fashion, beauty, lifestyle, τέχνη αλλά και φορείς, έχουμε πετύχει να ξεχωρίσουμε κυρίως με το να είμαστε ahead of the curve στα απαιτητικά προγράμματα επικοινωνίας των πελατών μας. Δηλαδή να ανακαλύπτουμε νέα ταλέντα και να τα συνδυάζουμε με νέα κανάλια επικοινωνίας, ώστε ο κάθε πελάτης μας να δημιουργεί το δικό του μοναδικό αποτύπωμα – όχι one size fits all. Κάτι που δυστυχώς παίζει αρκετά στη Κύπρο και είναι κουραστικό και ψεύτικο και πλέον ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται και το απορρίπτει.


Βλέποντας μπροστά, ποιες τάσεις εκτιμάτε ότι θα καθορίσουν το συγκεκριμένο κομμάτι τη χρονιά που διανύουμε;

Σίγουρα θα δούμε μεγάλη αύξηση του influencer marketing με τον καταναλωτή όμως να μάθει να απαιτεί από τα brands τη δημιουργία native και αυθεντικού περιεχομένου, αλλά και «γέννηση» πολλών νέων influencers σε πολλές νέες θεματολογίες. Το άλλο trend που έρχεται είναι το fragmentation στις πλατφόρμες, καθώς πλέον το influencer marketing θα υπάρχει σε πολλά διαφορετικά κανάλια: YouTube, Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat. Εμείς εδώ στη PR PARTNERS, έχοντας συνοδοιπόρους και συνεργάτες μας μια τεράστια λίστα influencers, trend-setters, opinion leaders, creators & artists, οι οποίοι αποτελούν τους top digital stars της εποχής μας, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, επενδύοντας στην επόμενη φάση της ωρίμανσης του influencer marketing.


Ποια είναι η πρόβλεψη σας για τους επομένους μήνες;

Oι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητές το επόμενο διάστημα, ακόμη και τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως τα brands θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις επικοινωνίες τους αναλόγως με βάση τους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των καταναλωτών. Τα trends που κυριάρχησαν το 2020 είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας. Τα brands που πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν την επικοινωνία τους μέσα από Content creation σε ηλεκτρονικά portals, μέσα από τα Instagram accounts τους, τις σελίδες τους στο Facebook, συνεργασίες με influencers θα μπορέσουν να κρατήσουν μια προσωπική σχέση εξ αποστάσεως με τους καταναλωτές. Αυτό όμως θα αλλάξει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του Covid και θα αλλάξει ριζικά. Θα παραμείνει ένα μέρος των συνηθειών που αποκτήθηκαν μέσα σε αυτήν τη χρονιά και, ξεπερνώντας σταδιακά τον φόβο της διαπροσωπικής επαφής. Προσωπικά πιστεύω πως θα περάσουμε σε μια εποχή που οι καταναλωτές θα επιθυμούν νέες εμπειρίες που δεν θα τους θυμίζουν τίποτα από την εποχή που έζησαν. Και όταν γίνει αυτό, τότε εμείς οι επικοινωνιολόγοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβουλέψουμε τα brands μέσα από επικοινωνιακές στρατηγικές και ενεργείς, με δημιουργικό τρόπο να πάμε τη σχέση των brands με τον consumer ένα βήμα παραπέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ