Με χρόνο 50.80 συνέτριψε το δικό της παγκύπριο ρεκόρ η Ελένη Αρτυματά

Δυστυχώς, όμως, έμεινε εκτός τελικού, αφού κατέλαβε την 13η θέση στα 400 μ., στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».

Article featured image
Article featured image

Την κορυφαία εμφάνιση στην καριέρα της σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποίησε η Ελένη Αρτυματά, στην πρώτη ημιτελική σειρά, στα 400μ., των αγώνων του Τόκιο. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση με χρόνο 50.80, συντρίβοντας το προηγούμενο παγκύπριο ρεκόρ που κατείχε η ίδια (51.14), καταλαμβάνοντας τελικά την 13η θέση στο αγώνισμα!

Μπροστά της από όλες τις ημιτελικές σειρές, βρέθηκαν μόνο δέκα αθλήτριες, από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Καραϊβικής που κυριαρχούν στο αγώνισμα, και μόλις δύο Ευρωπαίες αθλήτριες. Καμία άλλη. Στη 13η θέση ήταν η Ελένη Αρτυματά από την Κύπρο. Ενδεικτικό του μεγάλου αγώνα που έδωσε η Κύπρια πρωταθλήτρια το γεγονός ότι και οι οκτώ αθλήτριες που προκρίθηκαν στο τελικό κατέβηκαν τα 50 δευτερόλεπτα.

αρτυμα4.jpg


Είχε δίκαιο ο μεγάλος προπονητής…

«Μπήκα στην κούρσα με στόχο να την απολαύσω και ένιωθα καλά γιατί χθες το πρωί ήμουν λίγο στρεσαρισμένη. Ένιωθα μια πίεση ότι έπρεπε να περάσω στα ημιτελικά, σε αντίθεση με σήμερα που ένιωθα πιο καλά και σωματικά. Στόχος ήταν να μείνω στην κούρσα από τα πρώτα μέτρα, το έκανα, και κατάλαβα ότι κάποια στιγμή πηγαίναμε πολύ γρήγορα. Συνήθως έμενα από δυνάμεις, αυτό ήθελε κούρσες και βγήκε τώρα», ήταν οι πρώτες της δηλώσεις για τον αγώνα που έδωσε.

Για την τακτική που ακολούθησε απένειμε τα εύσημα στον προπονητή της Αντώνη Γιαννουλάκη: «Έκανα το ίδιο λάθος στην αρχή της χρονιάς στις πρώτες κούρσες. Αργό ξεκίνημα και απότομη αλλαγή στην πορεία της κούρσας. Από τότε έκανα άλλες πέντε κούρσες στο σωστό στυλ. Απλά έπρεπε να βγει μέσα από τις κούρσες και την προπόνηση. Τελικά, είχε δίκαιο ο μεγάλος προπονητής».

αρτυμα2.jpg


Το πίστευα όταν το γύρισα σε 400άρα

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι σε αυτή την αθλητική ηλικία, ύστερα από τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση, ανέφερε : «Είμαι χαρούμενη γιατί όταν ξεκίνησα να τρέχω 400μ. είχα ως στόχο να γράψει μπροστά το χρονόμετρο 50. Έστω 50.99, απλά να φαίνεται το 50, και το κατάφερα. Αν μη τι άλλο και με τη θέση που πήρα, φεύγω από μια Ολυμπιάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ναι, το πίστευα ότι μπορώ. Για τα 400 μέτρα θεωρώ ότι δεν άργησα να ασχοληθώ. Είναι ένα αγώνισμα πολύ απαιτητικό, θέλει πολύ ωριμότητα στο μυαλό, να ακούς το σώμα σου. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα έκανα αν το έκανα πιο νωρίς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προσέξει πολύ την προπόνηση και εγώ η ίδια τη ζωή μου, για το λόγο ότι το 400άρι έχει πολλές απαιτήσεις στην προπόνηση. Δεν είχα σοβαρούς τραυματισμούς να με αφήσουν πίσω, πέραν από κάποιες ατυχίες και αυτό βοήθησε».

αρτυμα3.jpg


Το μήνυμα στις νεότερες: «Πρέπει να κοπιάσουν και να θυσιάσουν πράγματα…»

Όταν της ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς τις νέες αθλήτριες που ξεκινούν τώρα και ενδεχομένως να έχουν μπροστά τους μια 20ετή καριέρα όπως η ίδια, ανέφερε: Στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο Στίβο που είναι ένα ατομικό άθλημα, πρέπει να δουλέψουν πολύ, να κοπιάσουν, να θυσιάσουν πράγματα, να ακούνε, να συμβουλεύονται άτομα, και λίγη καλή τύχη. Θέλει όμως δουλειά. Και αν ακόμη νομίζουν ότι δουλεύουν σωστά, πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που νομίζουν ότι έχουν πετύχει. Το ταλέντο είναι αυτό που θα δώσει το πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί να αφήσουν πίσω την πολλή δουλειά».

Ο χρόνος της Αρτυματά της εξασφαλίζει και όριο για το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Όρεγκον των ΗΠΑ, ενώ όπως η ίδια σημείωσε, θα συνεχίσει να αγωνίζεται με στόχο να λάβει μέρος και στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ