8 αθλητές που «έχασαν» τα Ολυμπιακά μετάλλιά τους

Μια ομολογουμένως εξευτελιστική και σκοτεινή στιγμή στην αθλητική ιστορία τόσο του αθλητή όσο και της ίδιας της χώρας του.

8 αθλητές που «έχασαν» τα Ολυμπιακά μετάλλιά τους

Μια ομολογουμένως εξευτελιστική και σκοτεινή στιγμή στην αθλητική ιστορία τόσο του αθλητή όσο και της ίδιας της χώρας του.

Article featured image
Article featured image

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών που έχουν χάσει τα ολυμπιακά μετάλλιά τους εκ των υστέρων, όταν αποδείχθηκε πως τα είχαν κερδίσει με τρόπο παράτυπο.


Στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις της Χρυσοπηγής Δεβετζή, που έχασε το χάλκινο μετάλλιο της λόγω θετικού ελέγχου για χρήση αναβολικών και της εθνικής ομάδας της Άρσης Βαρών, που στιγματίστηκε από το σκάνδαλο της χρήσης μεθυλτριενολόνης το 2008, απλώνουν μέχρι σήμερα βαρύ τον ίσκιο τους στο παλμαρέ των Ολυμπιακών διακρίσεων της χώρας.


Στις υπόλοιπές χώρες, τι έχει συμβεί; Πιο κάτω καταγράφουμε οκτώ Ολυμπιακές «τραγωδίες».



Ara Abrahamian – 2008 (πάλη)



Ο παλαιστής με καταγωγή από Αρμενία και Σουηδία, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο έχοντας κάνει ένσταση σε απόφαση του διαιτητή στον ημιτελικό. Ο Abrahamian εκνευρισμένος, αφού δέχτηκε το μετάλλιο, το πέταξε στο έδαφος. Στη συνέχεια, η Ολυμπιακή Επιτροπή του ζήτησε να παραδώσει το μετάλλιο του και του επέβαλε δια βίου απαγόρευση συμμετοχές σε αγώνες.


Tyler Hamilton – 2004 (ποδηλασία)



Ο Hamilton ήταν ένας ταλαντούχος ποδηλάτης από την Αμερική, που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, όμως στη συνέχεια το τεστ αναβολικών έδειξε ότι είχε μεταγγίσει ξένο αίμα στον οργανισμό του, πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ξεγελάσει τους κριτές. Στη συνέχεια ομολόγησε πως είχε ντοπαριστεί με μια σειρά από απαγορευμένες ουσίες, ενοχοποιώντας παράλληλα και τον Lance Armstrong. Το 2012 η ΔΟΕ διέταξε να επιστρέψει το μετάλλιο του.


Jerome Young, Michael Johnson, Antonio Pettigrew, Angelo Taylor, Alvin Harrison, Calvin Harrison – 2000 (σκυταλοδρομία 4×400)



Μια σπάνια περίπτωση όπου η ΔΟΕ ζητά επιστροφή μεταλλίου, το δίνει ξανά πίσω και ύστερα ανατρέπει την απόφαση της και το ζητά πίσω ξανά! Όλα ξεκίνησαν όταν ο Jerome Young βρέθηκε ντοπαρισμένος και ζητήθηκε η επιστροφή των χρυσών μεταλλίων της ομάδας των ΗΠΑ. Όμως ο Young δεν έτρεξε μαζί με τους συμπαίκτες του στον τελικό, κάτι που οδήγησε στην αποκατάσταση της απονομής του μεταλλίου. Αλλά στη συνέχεια, το 2008, ο Antonio Pettigrew παραδέχτηκε πως είχε χρησιμοποιήσει αναβολικά και η ΔΟΕ οδηγήθηκε σε μια τελεσίδικη και οριστική κατάσχεση των μεταλλίων.


Dong  Fangxiao – 2000 (ενόργανη)



Η Dong κατάφερε να κερδίσει ένα χάλκινο μετάλλιο για την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας. Λίγο πριν, η προπονητική της ομάδα είχε καταφέρει κάτι λίγο πιο «πονηρό»: Να ξεγελάσει άπαντες για την ηλικία της. Ήταν 14 ετών. Λόγω του ότι ήταν ανήλικη, αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και το μετάλλιο της δεν κρίθηκε έγκυρο.


Izabela Dragneva – 2000 (άρση βαρών)



Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών, αποκλείστηκε εν τέλει, με τον πιο άδοξο τρόπο. Εκείνη και όλη η ομάδα της, πιάστηκαν ντοπαρισμένοι και αποβλήθηκαν από τις διεθνείς διοργανώσεις για ένα χρόνο.


Ibragim Samadov – 1992 (άρση βαρών)



Ο Τσετσένος Samadov εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στους Αγώνες της Βαρκελώνης. Η επίδοση του ήταν εντυπωσιακή και λόγω ισοβαθμιών με άλλους αθλητές έχασε το χρυσό μετάλλιο. Το χάλκινο ήταν αποτυχία για τον Τσετσένο, που πέταξε το μετάλλιο από το βάθρο και έφυγε, για πάντα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάθε διοργάνωση άρσης βαρών, όπως επιβεβαιώθηκε από τις σχετικές ποινές που του επιβλήθηκαν.


Rick DeMont  – 1972 (κολύμβηση 400 μέτρα ελεύθερο)

Ο Rick ήταν ένα μεγάλο ταλέντο της αμερικάνικης κολύμβησης, που βρέθηκε στους Αγώνες του Μονάχου με μοναδικό στόχο το χρυσό μετάλλιο. Το πέτυχε. Όμως μια απαγορευμένη ουσία που περιεχόταν στο φάρμακο για το άσθμα του, του στέρησε αυτή τη διάκριση. Αξίζει να τονίσουμε πως η αμερικάνικη ομάδα γνώριζε για το συγκεκριμένο φάρμακο και τον κίνδυνο που εμπεριείχε, όμως ποτέ δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την ΔΟΕ. Ο Rick αποκλείστηκε δια βίου από κάθε διεθνή διοργάνωση.


Hans-Gunnar Liljenwall – 1968 (σκοποβολή)

Ο Σκανδιναβός Liijenwall βρέθηκε στο Μεξικό με στόχο να αναρριχηθεί στο βάθρο των νικητών. Σε μια εποχή που το τεστ αναβολικών ήταν κάτι που μόλις είχε καθιερωθεί για τους αγώνες, ο αθλητής επέλεξε να πιει αλκοόλ το βράδυ πριν το αγώνισμα του. Όταν υποβλήθηκε σε έλεγχο, το αλκοόλ εντοπίστηκε στο αίμα του. Η ομάδα του είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο προηγουμένως. Εκείνος έφυγε από τους Αγώνες με μοναδική «διάκριση» πως ήταν ο πρώτος αθλητής-ντοπέ στη σύγχρονη ιστορία των αγώνων που αποκλείστηκε από τη συνέχεια τους.



Κεντρική Φωτογραφία: Obed Hernández / Unsplash
Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ