Ο φερόμενος ως νεκρός, ηγέτης της Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε σε βίντεο για την 11η Σεπτεμβρίου

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, πυροδότησε νέες φήμες με τους ειδικούς να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη «μυστήρια» εμφάνισή του.

Article featured image
Article featured image


Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ- Ζαουάχρι εμφανίστηκε -κατά τρόπο μυστήριο- σε ένα βίντεο για τα 20 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ αρκετούς μήνες τώρα έχουν διαδοθεί οι φήμες ότι ο ίδιος είναι νεκρός.

Το SITE Intelligence Group, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις ιστοσελίδες τζιχαντιστών, ανέφερε ότι το βίντεο δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο. Σε αυτό ο αλ- Ζαουάχρι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ιερουσαλήμ δεν θα γίνει ποτέ “ιουδαϊσμένη”» και εγκωμίασε επιθέσεις της Αλ Κάιντα, μεταξύ άλλων, μία που έβαλε στο στόχαστρο ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο αλ- Ζαουάχρι σημείωσε επίσης την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Όμως, το SITE επισημαίνει ότι τα σχόλιά του δεν δείχνουν απαραίτητα πως η μαγνητοσκόπηση έγινε πρόσφατα, καθώς η συμφωνία για την απόσυρση υπεγράφη με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο αλ- Ζαουάχρι δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρθηκε, όμως, σε μία επίθεση που έγινε την 1η Ιανουαρίου, εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Ράκκα, στη βόρεια Συρία.

Οι φήμες για τον θάνατό του

Στα τέλη του 2020 άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο αλ- Ζαουάχρι είχε πεθάνει λόγω ασθένειας. Από τότε δεν υπήρξε βίντεο ή απόδειξη ότι είναι ζωντανός, μέχρι το Σάββατο.

«Θα μπορούσε να είναι νεκρός αν και- σε περίπτωση που ισχύει- αυτό θα έγινε κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2021 ή αργότερα», έγραψε στο Twitter η Ρίτα Κατζ, διευθύντρια του SITE.



Η ομιλία του αλ- Ζαουάχρι καταγράφηκε σε βίντεο με διάρκεια 61 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Ο Αιγύπτιος είχε γίνει ηγέτης της Αλ Κάιντα, όταν οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, το 2011, στην επιχείρηση στο Πακιστάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ