Εάν είσαι νέος/α και αναζητάς ευκαιρίες να αλλάξεις τον κόσμο μέσω του εθελοντισμού, σου έχουμε πολύ καλά νέα

Υπάρχει ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης που φτιάχτηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό!

Article featured image
Article featured image

Λίγες έννοιες είναι τόσο συνδεδεμένες με την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία, όσο αυτή του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη που γίνεται χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για αλληλεγγύη, προσωπική ανάπτυξη, εμπειρίες και γνωριμίες με ανθρώπους που δύσκολα αποκτά κανείς με άλλο τρόπο. Ειδικά για τους νέους, ο εθελοντισμός ανοίγει πόρτες σ’ έναν κόσμο που είναι γεμάτος οφέλη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα άτομα τα οποία επωφελούνται των εθελοντικών τους δράσεων.

Γι’ αρχή, μέσω του εθελοντισμού, οι νέοι αποκτούν μια νέα, πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της κοινωνίας και συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους ώστε να γίνει η κοινωνία αυτή καλύτερη για όλους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μια εθελοντικής δραστηριότητας, καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, να συνεργαστούν με τους γύρω τους ώστε να βρουν λύσεις, αναπτύσσοντας έτσι νέες δεξιότητες και αποκτώντας πίστη στις δυνάμεις τους και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας, ο εθελοντισμός δίνει ευκαιρία να ανθίσουν νέες φιλίες και δεσμοί που μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή και να προσφέρουν πολύτιμες αναμνήσεις. Τέλος, η εμπειρία σε προγράμματα εθελοντισμού αποτελεί κι ένα εφόδιο στο βιογραφικό κάθε νέου/ας, καθώς αποδεικνύει στους εργοδότες ότι ο υποψήφιος εργαζόμενος γνωρίζει από πρώτο χέρι τους κανόνες της ομαδικής συνεργασίας με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού σκοπού και παράλληλα διαθέτει την πείρα εργασίας σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.


Υπάρχουν ευκαιρίες για εθελοντισμό νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εάν είσαι νέος/α και αναζητάς ευκαιρίες να αλλάξεις τον κόσμο μέσω του εθελοντισμού, σου έχουμε πολύ καλά νέα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης που φτιάχτηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό!

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο την προώθηση του εθελοντισμού στους νέους πολίτες. Απευθύνεται σε νέους/ες, 18 με 30 ετών, που επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε έργα που ωφελούν κοινότητες στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Παράλληλα, στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης εκπρόσωποι κυπριακών οργανισμών που επιθυμούν να στηρίξουν τους νέους σε Σχέδια Εθελοντισμού και Έργα Αλληλεγγύης.

body image.jpg



Σχέδια Εθελοντισμού και Έργα Αλληλεγγύης: Οι 2 δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Οι νέοι/ες που ενδιαφέρονται για ευκαιρίες εθελοντισμού μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος στις δύο δράσεις του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Η πρώτη αφορά τα Σχέδια Εθελοντισμού, που δίνουν την ευκαιρία σε νέους/ες, 18 έως 30 ετών, να λάβουν μέρος είτε σε ατομικές, είτε σε ομαδικές εθελοντικές δραστηριότητες στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Τα Σχέδια διαχειρίζονται πιστοποιημένοι οργανισμοί, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα για να υλοποιήσουν δράσεις που ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις και προωθούν την ανάπτυξη των κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούν θέσεις για νέους που συμμερίζονται το όραμά τους και επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά στον οργανισμό τους. Το όφελος για τους νέους δεν είναι μόνο η απόκτηση εθελοντικής εμπειρίας, αλλά και η δυνατότητα να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες και δεξιότητες που θα ενισχύσουν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εντάσσονται και τα Έργα Αλληλεγγύης, τα οποία αναπτύσσονται και υλοποιούνται από τουλάχιστον 5 νέους ανθρώπους σε περίοδο από 2 μέχρι 12 μήνες εντός της χώρας. Μέσω αυτών, οι νέοι έχουν την μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιφέρουν θετική αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες.


Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Στην Κύπρο, η διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης έχει ανατεθεί στο ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, τον οργανισμό που διαχειρίζεται τα κονδύλια που παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή Κυπρίων δικαιούχων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Για να βρεις σήμερα τη δική σου ευκαιρία εθελοντισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του και να ενημερωθείς αναλυτικά για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ