Ως Δαμέ: «Τα συστήματα παιδείας σε νότο και βορρά αποτελούν βασική αιτία διαιώνισης του διχασμού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ»

Δηλώνουν, επίσης, ότι θα σταθούν αλληλέγγυοι στον διωκόμενο εικαστικό και εκπαιδευτικό, Γιώργο Γαβριήλ.

Article featured image
Article featured image


«Τα συστήματα παιδείας σε νότο και βορρά, αποτελούν βασική αιτία διαιώνισης του διχασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το συντονιστικό γραφείο των «Ως Δαμέ», απαιτώντας, «να αφαιρεθεί κάθε στοιχείο κατήχησης σε θρησκείες και εθνικισμούς ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, ώστε να επιτραπεί στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά σε όλη την Κύπρο μακριά από μισαλλοδοξίες και φανατισμούς».



Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

«Η δίωξη του εκπαιδευτικού και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ και η απόσυρση -αφού προηγήθηκε η εντολή για σκίσιμο της σελίδας 36- του βιβλίου Αγγλικών αποδεικνύουν εκ νέου την προσέγγιση του ελληνοκυπριακού υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση που παρέχει το δημόσιο σχολείο αλλά και τον κοινωνικό ρόλο της ελληνοκυπριακής εκπαίδευσης. Η στάση όμως του Πρόδρομου Προδρόμου και όλου του κρατικού μηχανισμού στις δύο αυτές υποθέσεις αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση πως τα σχολεία είναι εκκολαπτήρια εθνικισμού και κατευθυνόμενης σκέψης.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι στο σκίσιμο της σελίδας 36 «αντιδρούν μόνο αριστεροί και άλλοι εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ» αποτελεί μνημείο πολιτικής χυδαιότητας ενάντια σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μέρος του οποίου ούτε αριστερό δηλώνει, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με το ΑΚΕΛ. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τα δεκανίκια του στο ξεκίνημα του Ως Δαμέ, το οποίο προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ως ένα ακελικό δημιούργημα. Η ταύτιση όλων των κοινωνικών αντιδράσεων με τον χώρο του ΑΚΕΛ, τσουβαλιάζει τα κινήματα και αποκλειστικό στόχο έχει την αφύπνιση συντηρητικών αντανακλαστικών στις εθνικιστικές τάξεις.

Επιπλέον, μόνο γέλιο προκαλούν δηλώσεις του τύπου «τα βιβλία είχαν προορισμό την Τουρκία και ο εκδοτικός οίκος έχει απολογηθεί». Η ιστορία έγραψε ήδη, ότι στην Κύπρο του 2021 ανώτεροι επιθεωρητές του ελληνοκυπριακού υπουργείου Παιδείας έδωσαν εντολή να σχιστεί (!) σελίδα ενός βιβλίου «προτού δοθεί στους μαθητές», επειδή σε αυτήν υπήρχε αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ ως τον «μεγαλύτερο ήρωα της Τουρκίας». Χώρια πως η αναφορά αυτή, εντασσόταν σε άσκηση ανάπτυξης της κριτικής σκέψης για το πώς ορισμένες ιστορικές προσωπικότητες μπορούν να αντικρίζονται ως «ήρωες» ή ως «βάρβαροι». Ψιλά γράμματα για το υπουργείο, οι λειτουργοί του οποίου έδρασαν με τον τρόπο που όλοι είδαμε.

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη του Γιώργου Γαβριήλ, είναι γνωστό πως ο εικαστικός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκαν τα έργα του στα κοινωνικά δίκτυα στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των στελεχών του ΔΗΣΥ, που μιλούσαν τόσο για «ασέβεια στη θρησκεία και σε πρόσωπα της ιστορίας» όσο και για «παράλειψη καθήκοντος σε σχέση με την καλλιέργεια εθνικού φρονήματος στους μαθητές». Δεν πρόκειται, επίσης, να ξεχάσουμε τη σημερινή πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, να δηλώνει πως «το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να επεκτείνεται εκεί που προσβάλλονται σύμβολα, θεσμοί και θρησκευτικές αντιλήψεις».

Η δίωξη του Γιώργου Γαβριήλ από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), η απροθυμία του υπουργού να απαντήσει σε ερώτηση για το αν ο εκπαιδευτικός/εικαστικός κινδυνεύει χάσει τη δουλειά του, συνιστά ποντιοπιλατισμό ολκής. Καλούμε την ΕΕΥ να αποσύρει άμεσα την δίωξη ενάντια στον Γιώργο Γαβριήλ, η οποία είναι προγραμματισμένη να εξεταστεί στις 6 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, διαβεβαιώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον διωκόμενο εικαστικό και εκπαιδευτικό, τόσο στις 6 Οκτωβρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περίσταση χρειαστεί στο μέλλον.

Τα συστήματα παιδείας σε νότο και βορρά αποτελούν βασική αιτία διαιώνισης του διχασμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Απαιτούμε να αφαιρεθεί κάθε στοιχείο κατήχησης σε θρησκείες και εθνικισμούς ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, ώστε να επιτραπεί στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά σε όλη την Κύπρο μακριά από μισαλλοδοξίες και φανατισμούς».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ