Αυτό είναι το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

Έχει καλυφθεί με αντιπυρική κουβέρτα για να προστατευτεί από τις φλόγες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: shutterstock


Πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο προκειμένου να το προστατεύσουν από τις φλόγες που απειλούν το διάσημο πάρκο με τις γιγάντιες σεκόγιες στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια.


Το δέντρο του στρατηγού Σέρμαν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου. Έχει ύψος 84 μέτρα και περιφέρεια 31 μέτρα στο επίπεδο του εδάφους.


Το κολοσσιαίο δέντρο του στρατηγού Σέρμαν στο δάσος του εθνικού πάρκου τυλίχθηκε με αντιπυρικό υλικό ως προστασία από την θερμοκρασία και στη χειρότερη περίπτωση από τις φλόγες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Ρεβέκκα Πάτερσον.


Το αλουμινένιο περιτύλιγμα μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες για μικρό όμως, χρονικό διάστημα.


Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιούν το υλικό εδώ και αρκετά χρόνια σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά των ΗΠΑ για την προστασία ευαίσθητων κατασκευών από φλόγες. Σπίτια κοντά στη λίμνη Ταχόε που ήταν τυλιγμένα με προστατευτικό υλικό διασώθηκαν, όπως τονίζουν.


Η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή έχει δύο εστίες στο εθνικό πάρκο και αναμενόταν να φτάσει στο Γιγαντιαίο Δάσος, ένα άλσος με 2.000 σεκόγιες, την Πέμπτη.


Η φωτιά αυτή ξεκίνησε μετά από μια πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες σεκόγιες, ηλικίας χιλιάδων ετών, στην περιοχή πέρυσι.


«Ας ελπίσουμε ότι το γιγαντιαίο δάσος θα βγει από αυτό αλώβητο» δήλωσε η Ρεβέκκα Πάτερσον.




Οι γιγάντιες σεκόγιες (Υπερίων η άλλη ονομασία του δέντρου) προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει ακόμα και να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν στην ανάπτυξη νέων δέντρων.


Αλλά η εξαιρετική ένταση των πυρκαγιών, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, μπορεί να καταστρέψει τα δέντρα. Αυτό συνέβη πέρυσι όταν μία άλλη πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 7.500 έως 10.600 σεκόγιες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.


Η ιστορική ξηρασία και τα κύματα του καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει πιο δύσκολες τις κατασβέσεις των πυρκαγιών στην αμερικανική δύση.


Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.


Οι πυρκαγιές ανάγκασαν σεν εκκένωση του πάρκου αυτήν την εβδομάδα αλλά και τμημάτων της πόλης Three Rivers έξω από την κύρια είσοδο καθώς οι ειδικοί ξεκίνησαν να δημιουργούν παράλληλα αντιπυρικές ζώνες μεταξύ της φωτιάς και της κοινότητας.


Οι πυρκαγιές είναι από τις τελευταίες σε ένα καλοκαίρι που έχουν καεί σχεδόν 9.195 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Καλιφόρνια.

dentro-kalifornia-768x861.jpg



ΠΗΓΗ: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ