Οι κουκουβάγιες αποτελούν μέρος της εκπληκτικής πτηνοπανίδας του πλανήτη, με περίπου 200 διαφορετικά είδη. Μπορούμε να τις συναντήσουμε σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική. Χωρίζονται σε δυο οικογένειες: τις γλαυκίδες και τις τυτονίδες. Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά, μεγάλα έντομα, όπως οι ακρίδες, σαύρες, αμφίβια, μικρά πούλια και νεαρά φίδια.
Ο Αρκόθουπος ανήκει στην οικογένεια των Γλαυκίδων (Strigidae) και τον συναντούμε σε δασώδεις πεδινές και ορεινές περιοχές, αλλά και σε ανοικτές περιοχές με διάσπαρτα δέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το BirdLifeCyprus, φωλιάζει σε κωνοφόρα δέντρα, συχνά σε εγκαταλελειμμένες φωλιές κοράζινων και κατσικορώνων. Αυτό το νυχτερινό είδος είναι ίσως πιο εύκολα αντιληπτό σκαρφαλωμένο σε ένα δέντρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρόκειται για μία νυκτόβια κουκουβάγια μεσαίου μεγέθους μήκους 31 - 37 εκ. με μήκος πτερυγίων 86-98 εκ. και μάζα σώματος 178-435 g. Τα αυτιά-τούφες της είναι όρθια τοποθετημένα πάνω στο κέντρο του κεφαλιού της, χρησιμοποιεί τις ωμοπλάτες της, για να φανεί μεγαλύτερη στις άλλες κουκουβάγιες, ενώ πάντα το θηλυκό είναι σκουρότερο και μεγαλύτερο σε μέγεθος από το αρσενικό. Τα φτερά της έχουν ένα καφετί χρώμα και είναι κάθετα ραβδωτά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο είδος αυτό είναι οι οφθαλμικοί δίσκοι.
Η κουκουβάγια γνωστή ως Νανόμπουφος ή Αρκόθουπος, με το επιστημονικό της όνομα Long-eared Owl – Asio otus, τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, ποντίκια, μικρά πουλιά, ψάρια, βατράχια και έντομα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται πολύ πιο μικρή, σε αντίθεση με τη νύχτα. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, ενώ την άνοιξη γεννά από 4 μέχρι 7 αβγά. Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό για περίπου έναν μήνα, ενώ το αρσενικό τούς φέρνει τροφή κατά την περίοδο που το θηλυκό επωάζει.
Όλα τα είδη κουκουβάγιας που υπάρχουν στην Κύπρο προστατεύονται αυστηρά από τον νόμο.