Αλλόκοτοι Χάρτες: Καλλιτεχνικό εργαστήριο για εφήβους

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους στη Λάρνακα, το οποίο συνεισφέρει τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Article featured image
Article featured image
«Οι σημερινοί έφηβοι θα είναι οι αυριανοί ενήλικες και κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε» Γιάννης Τσίρος, συγγραφέας του έργου «Ελεύθερα ύδατα»

Το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό εργαστήριο ‘Αλλόκοτοι Χάρτες’ είναι ένα πιλοτικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα για εφήβους που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης «A territory without terrain» της Έφης Σαββίδη σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας μέχρι και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 και παρουσιάζει μια σειρά έργων που αφορούν στη ζωή των πολιτικών προσφύγων στο Richmond Village, στη βρετανική στρατιωτική βάση στη Δεκέλεια.

Το εργαστήριο εμπνέεται από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που αναδεικνύει η έκθεση και δημιουργεί μια πλατφόρμα καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής συνάντησης για νέους, με απώτερο σκοπό να αποτυπώσει με κριτική ματιά επίκαιρα σημαντικά γεγονότα του τόπου μας και εν τέλει να δώσει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων.

Τόσο τα έργα της καλλιτέχνη Έφης Σαββίδη όσο και η ίδια η έκθεση αποτελούν πηγή πληροφόρησης, συζήτησης και ανταλλαγής δίνοντας την ευκαιρία στους εφήβους να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο ανακαλύπτοντας τα προσωπικά βιώματα και τη διαφορετική καθημερινότητα / πραγματικότητα των οικογενειών που κατοικούσαν (και κατοικούν) στο Richmond Village.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσκαλεί τους εφήβους να πειραματιστούν συνθέτοντας έναν συλλογικό έργο τέχνης που θα αντικατοπτρίζει τη δική τους, δημιουργική «απάντηση» στη θεματική της έκθεσης. Οι έφηβοι θα δημιουργήσουν τον δικό τους χάρτη της Κύπρου με σημεία του τόπου που θα επιλέξουν να αναδείξουν οι ίδιοι, εμπνευσμένοι από τα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικές ιστορίες και που θα ακουστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το εργαστήριο υλοποιείται από τη Δρ. K. Μαρία Γεωργίου και την Κωνσταντίνα Γεωργίου σε μια συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης Μαρίνα Χριστοδουλίδου και την καλλιτέχνη Έφη Σαββίδη.

Συμμετέχοντας, οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Δουν από κοντά τα έργα της έκθεσης, να συζητήσουν με την καλλιτέχνη και την επιμελήτρια της έκθεσης.
  • Συνδέσουν τα έργα τέχνης με ιστορικά αλλά και σύγχρονα γεγονότα, περιοχές και ιστορίες ανθρώπων που έζησαν και ζουν στην Κύπρο.
  • Ανακαλύψουν, επεξεργαστούν και να συζητήσουν για ιστορικά και σύγχρονα ιστορικά θέματα που αφορούν τη ζωή παιδιών και ενηλίκων στην Κύπρο, πιθανόν άγνωστα.
  • Εντάξουν αυτά τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα στη γραμμή τού χρόνου, με σκοπό να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη, μέσα από συζήτηση, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων αλλά και των δικών τους εμπειριών.
  • Ανακαλύψουν νέους τρόπους συνεργασίας, διαλόγου και ομαδικότητας, μέσα σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
  • Ανοίξουν μέσω της τέχνης, διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα με την ευρύτερη κοινωνία, άλλους εφήβους, τη σχολική κοινότητα αλλά και τους γονείς για θέματα που αφορούν όλους μας.

Πρακτικές πληροφορίες

  • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι θέσεις είναι περιορισμένες, ώστε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι στον COVID-19.
  • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση και συζήτηση στην έκθεση την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από τις 5-7μμ. και το καλλιτεχνικό εργαστήριο το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, από τις 10πμ. έως τις 2μ.μ.
  • Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα Ελληνικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά.
  • Η συμμετοχή των εφήβων διασφαλίζεται κατόπιν συναίνεσης και προεγγραφής από γονέα ή κηδεμόνα.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και εγγραφές επικοινωνήστε μέσω email στο larnakamunicipalgallery@gmail.com και στο τηλέφωνο 00357 99436555
  • Είναι σημαντικό οι έφηβοι να συμμετέχουν και τις δυο μέρες του εργαστηρίου, όπως επίσης να προσκομίσουν SafePass κατά την άφιξη τους στο χώρο.


3 Σεπτεμβρίου 5-7μ.μ.

4 Σεπτεμβρίου 10πμ - 2μ.μ.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ