Κι όμως ο σκύλος σου είναι πιο έξυπνος απ' ό,τι νομίζεις!

Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, μετά από τη διεξαγωγή έρευνας εντοπίστηκαν νέα στοιχεία για την ευφυΐα των σκύλων, που αφορούν την ανθρώπινη πρόθεση.

Article featured image
Article featured image

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα σκυλιά φαίνεται να είναι σε θέση να διακρίνουν αν οι ανθρώπινες ενέργειες είναι σκόπιμες ή τυχαίες. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι ορισμένα στοιχεία μπορεί να είναι κοινά μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, όσον αφορά τη δεξιότητα που σχετίζεται με την ικανότητα της αντίληψης τόσο των δικών του ψυχικών καταστάσεων, όσο και των άλλων.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικά αρχικά στοιχεία, που δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν τουλάχιστον μία πτυχή της θεωρίας του νου: της ικανότητας δηλαδή να αναγνωρίζουν την πρόθεση στη δράση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, σημειώνοντας πως παρόμοια ικανότητα έχει εντοπιστεί σε χιμπατζήδες, γκρίζους παπαγάλους της Αφρικής και άλογα.

Βάσει προηγούμενων ερευνών, τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν πότε θα φάνε και πώς θα ανταποκριθούν σε χειρονομίες.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα σκυλιά αντιλαμβάνονται πραγματικά την έννοια της ανθρώπινης πρόθεσης. Έτσι, Γερμανοί επιστήμονες περιγράφουν πώς προσπάθησαν να δουν το ζήτημα ζητώντας, από έναν ερευνητή να προσφέρει λιχουδιές σε έναν σκύλο μέσα από ένα κενό, που υπήρχε σε μία οθόνη.



Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο ερευνητής δοκίμασε το σκυλί υπό τρεις προϋποθέσεις: στη μία προσπάθησε να προσφέρει μία λιχουδιά, αλλά «κατά λάθος» την έριξε στο πλάι της οθόνης και είπε «ωχ!». Στη δεύτερη προϋπόθεση προσπάθησε να προσφέρει τη λιχουδιά, αλλά το κενό έκλεισε και στην τρίτη, ο ερευνητής πρόσφερε τη λιχουδιά αλλά στη συνέχεια την απέσυρε απότομα γελώντας.

«Η ιδέα αυτού του πειράματος είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις, το σκυλί δεν λαμβάνει τη λιχουδιά για κάποιον λόγο», δήλωσε η Dr Juliane Bräuer, συν-συγγραφέας της έρευνας. Η ειδοποιός διαφορά είναι αν αυτό που συμβαίνει με τη λιχουδιά γίνεται σκόπιμα ή όχι σκόπιμα, επισήμανε.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία ήταν βασισμένη στην ανάλυση των βίντεο από 51 σκύλους, τα σκυλιά δείχνουν σαφώς διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ διαφορετικών συνθηκών. Τα σκυλιά περίμεναν περισσότερο χρόνο, πριν πάνε προς την οθόνη στην τρίτη περίπτωση παρά στις δύο πρώτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκυλιά σταμάτησαν να κουνάνε την ουρά τους και κάθισαν ή ξάπλωσαν.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί εάν τα σκυλιά μπορεί να έχουν μάθει προηγουμένως να μην πλησιάζουν τα τρόφιμα που αποσύρονται ή να ανταποκρίνονταν στα διάφορα επιφωνήματα του ερευνητή. Όμως, πιθανό τα σκυλιά, που είναι λιγότερο εξοικειωμένα με τον άνθρωπο, να μην μπορούν να έχουν την ίδια ικανότητα διάκρισης της πρόθεσης του.


ΠΗΓΗ: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ