Η αποκρουστική αθλιότητα της ανθρώπινης φύσης

Έφιπποι συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ κυνηγούν με λάσο και μαστίγιο μετανάστες την ώρα που εκείνοι τρέχουν ξυπόλυτοι και τρομαγμένοι να ξεφύγουν.

Article featured image
Article featured image

Σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν με λάσο ή μαστίγιο μετανάστες από την Αϊτή στον ποταμό Ρίο Γκράντε, κοντά στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας. Οι μετανάστες, ξυπόλητοι, φαίνονται να τρέχουν έντρομοι να ξεφύγουν την ώρα που οι συνοριοφύλακες επιχειρούν να τους ωθήσουν στο ποτάμι και να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στην πλευρά που βρίσκεται στο Μεξικό. Μάλιστα, σε μία από τις φωτογραφίες ένας έφιππος συνοριοφύλακας αρπάζει με βία έναν μετανάστη από τα ρούχα, ενώ εκείνος κρατά λίγο φαγητό στα χέρια.



Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Οι φωτογραφίες «κακομεταχείρισης Αϊτινών μεταναστών κατά μήκος των συνόρων είναι φρικτές και σοκαριστικές», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είναι φρικτό να το βλέπεις», παραδέχθηκε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Δεν γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ σε ποιο πλαίσιο αυτή θα ήταν μια αποδεκτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

E_sOmjTVUAUhXDL.jpg
ΦΩΤΟ: Paul Ratje, Twitter/@AFP News Agency



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε χθες Δευτέρα με τον Αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «προκειμένου να επαναπατριστούν οι Αϊτινοί μετανάστες που βρίσκονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν «την κοινή τους ανησυχία για την ασφάλεια των Αϊτινών πολιτών».

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ «για τον συντονισμό της διαχείρισης της εισροής παράτυπων Μεξικανών μεταναστών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έφιππες περιπολίες αναπτύχθηκαν την Κυριακή κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε, όπου χιλιάδες μετανάστες -στην πλειονότητά τους Αϊτινοί- έχουν δημιουργήσει εδώ και ημέρες έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων Ραούλ Ορτίς.

E_sOmjUVgAUhY1r.jpg
ΦΩΤΟ: Paul Ratje, Twitter/@AFP News Agency



«Τους ζήτησα να ελέγξουν αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους διακινητές», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς ένα άλογο μέσα σε ένα ποτάμι».

Φαίνεται ότι για τον λόγο αυτό κάποιοι συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν μακριά χαλινάρια για τα άλογά τους, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. «Θα διεξαγάγουμε έρευνα για να βεβαιωθούμε ότι όντως αυτό συνέβη και σε αντίθετη περίπτωση θα δράσουμε», είπε.


Τι είπε ο φωτογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό αναζητώντας τρόφιμα στο Μεξικό για να τα φέρουν στην οικογένειά τους που είχε μείνει στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο φωτογράφος που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες, Πολ Ράτγε.

Ξαφνικά πέντε ή έξι έφιπποι συνοριοφύλακες έφτασαν στο σημείο και τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο Μεξικό. «Η κατάσταση ήταν τεταμένη και οι μετανάστες άρχισαν να τρέχουν, για να τους αποφύγουν», διηγήθηκε. «Ένας από τους πράκτορες άρπαξε έναν άνδρα από το μπλουζάκι. Δεν πιστεύω ότι τραυματίστηκε» ανέφερε.

«Δεν άκουσα τον ήχο του μαστιγίου, αλλά οι πράκτορες γυρνούσαν στον αέρα τα χαλινάρια τους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, η κατάσταση ηρέμησε και οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν στους μετανάστες να επιστρέψουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους.

E_sOmjSVEAM-vNg.jpg
ΦΩΤΟ: Paul Ratje, Twitter/@AFP News Agency



Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε κρίση για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από το Ντελ Ρίο ο Μαγιόρκας δήλωσε ότι Αϊτινοί μετανάστες λαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν στις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές Αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επαναπατρισμού τους στην Αϊτή, καθώς θεωρούν ασφαλή την επιστροφή τους στη χώρα τους.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά και ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να επιχειρούν ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός. «Αν έρθετε με παράνομο τρόπο στις ΗΠΑ, θα σας στείλουμε πίσω», δήλωσε.


ΠΗΓΗ: Η Αυγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ