Την έλεγαν Δώρα, ήταν δασκάλα στη Ρόδο και γυναίκα

Η (χθεσινή) δολοφονία της δεν ήταν έγκλημα πάθους. Ήταν μια ακόμη γυναικοκτονία υποκινούμενη από την πατριαρχία.

Article featured image
Article featured image


Το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι χθες, Τετάρτη, επί της οδού Μόσχας στο Ροδίνι.

Δράστης του εγκλήματος ήταν ο πρώην σύντροφος της γυναίκας, ηλικίας 40 ετών, ο οποίος της έστησε ενέδρα και την πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό της. Ο δράστης αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο λίγο αργότερα. Σκότωσε, όπως μαρτυρεί και το (φρικτό) μεταθανάτιο σημείωμά του, τη σύντροφό του, γιατί του ζήτησε να χωρίσουν. «Χωρίς την καλή μου δεν έχει νόημα να ζω», έγραψε συγκεκριμένα.


Μια 31χρονη γυναίκα. Η Δώρα από τη Ρόδο. Έπεσε νεκρή γιατί κάποιος άντρας έκρινε ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Και αφού δεν μπορούσε να την έχει εν ζωή, πήρε τον (κάθε άθλιο) νόμο στα χέρια του και τής αφαίρεσε τη ζωή. Για να ολοκληρωθεί το αρρωστημένο αφήγημα, στη συνέχεια έστρεψε το όπλο εναντίον του εαυτού του.

gynaikoktonia_rodos.jpg


«To κρεβάτι σου σε περιμένει»

«Έμειναν μαζί από τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο πήγαν διακοπές 2-3 εβδομάδες. Εκεί κάτι έγινε στην Κάλυμνο, και έδειξε άλλον εαυτό» δήλωσε η κα Κατερίνα, η μητέρα του θύματος. Ο δράστης «τής έλεγε ‘δεν θα βγεις έξω’. Άφηνε το κλειδί πίσω από την πόρτα για να βλέπει τι ώρα γυρνάει». Όπως ανέφερε η μητέρα της Δώρας, η κόρη της τής εκμυστηρεύτηκε μετά τις διακοπές ότι σκοπεύει να χωρίσει. «”Μαμά αποφάσισα να χωρίσω”. Της λέω “το κρεβάτι σου είναι εδώ, σε περιμένει”».

«Μια μέρα με πήρε 4 η ώρα τα ξημερώματα η κόρη μου και μου λέει “μαμά είναι τρελός αυτός ο άνθρωπος, έχει πρόβλημα. Θέλω να χωρίσω”. Και μετά του λέει “τα είπα και στη μάνα μου. Μη νομίζεις ότι δεν μιλάω δεν μιλάω”».

Η κακοποιητική συμπεριφορά του δράστη εκδηλωνόταν και στα πιο απλά. Συνήθιζε να λέει στο θύμα ότι «δεν θέλω να βλέπεις τηλεόραση μόνη σου. Θέλω όταν πάω για ύπνο να κοιμάσαι».

«Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλης της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ», δήλωσε η κα Κατερίνα.


Η Δώρα, η Ελένη, η Γαρυφαλλιά, η Καρολάιν...

Η Δώρα ήθελε να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της και να αφιερωθεί στα παιδιά στα οποία έκανε μαθήματα. Ήταν στην ηλικία πολλών από εμάς. Είχε μια ζωή ολόκληρη μπροστά της. Το ίδιο και η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά, η Ελένη, η Ανίσα, η Σταυρούλα.

Η Δώρα ήταν γυναίκα. Και ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που όπλισε το χέρι του δράστη. Η δολοφονία της δεν ήταν ένα έγκλημα πάθους. Η δολοφονία της Δώρας από τη Ρόδο, όπως και τόσων άλλων γυναικών, ήταν μία ακόμη γυναικοκτονία χειραγωγούμενη από την άθλια πατριαρχία. Η οποία, ενδεδυμένη με διαφορετικές προφάσεις και αφορμές κάθε φορά, στερεί τη ζωή γυναικών που αρνήθηκαν να υπακούσουν στους (επίσης) άθλιους νόμους της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ