Εγκαινιάστηκε το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομείο του Λονδίνου

Ένα μέρος όπου τα ηλικιωμένα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπορούν να τύχουν φροντίδας χωρίς να χρειάζεται να έρχονται αντιμέτωτα με την (όποια) προκατάληψη.

Article featured image
Article featured image


Ο Sadiq Khan, ο δημαρχος του Λονδίνου, είναι ξεκάθαρος ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στο Λονδίνο δεν πρέπει να «γίνονται ανεχτοί», αλλά θα πρέπει να έχουν «τον σεβασμό μας, να γιορτάζονται και να αγκαλιάζονται». Τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, έκοψε την κορδέλα του ουράνιου τόξου στο πρώτο βρετανικό ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομείο, Tonic@Bankhouse στο Lambeth.

Η Tonic Housing, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της κοινότητας, έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ιδρύθηκε το 2014 και αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση θεμάτων μοναξιάς και απομόνωσης μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ανθρώπων.

Το ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομείο άνοιξε, όταν η Tonic εξασφάλισε δάνειο 5,7 εκατομμυρίων λιρών από τον δήμαρχο του Λονδίνου. Οι πρώτοι πέντε κάτοικοι έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στο Tonic@Bankhouse, αλλά ο Khan ελπίζει ότι αυτό το ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομείο θα είναι ο «πρώτο από τα πολλά» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε: «Πάντα έλεγα ξεκάθαρα, από τότε που ήμουν δήμαρχος στο Λονδίνο, ότι πρέπει να είσαι ελεύθερος να αγαπάς το άτομο που θέλεις να αγαπάς και ελεύθερο να είσαι αυτός ο άνθρωπος που θέλεις να είσαι». Προσθέτοντας: «Και αυτό το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομείο στέλνει ένα μήνυμα, όχι μόνο σε εκείνους τους ανθρώπους που μετακομίζουν εδώ, αλλά και σε άλλους, ότι στο Λονδίνο, μπορείς να είσαι ελεύθερος να είσαι αυτό που θέλεις και να αγαπάς το άτομο που θέλεις… Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο από τα πολλά άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ γηροκομεία, όπου θα ζουν άνθρωποι από αυτήν την κοινότητα, που έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην πόλη μας».O Sadiq Khan πιστεύει, άλλωστε, ότι η διατήρηση της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων είναι ζωτικής σημασίας.

Πριν από τα επίσημα εγκαίνια του έργου, ο Geoff Pine, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Tonic Housing, είπε μια ιστορία που τονίζει, γιατί ένα μέρος όπως το Tonic@Bankhouse είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα.

Ο Pine περιέγραψε πώς ο επί 35 χρόνια σύντροφός του έμεινε ανάπηρος κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, λόγω συγγενούς καρδιακής νόσου.

«Είχαμε υποστήριξη από μια τοπική υπηρεσία φροντίδας, καθώς δούλευα ακόμη με πλήρη απασχόληση», είπε. «Μετά από μερικές εβδομάδες αυτής της φροντίδας, ξαφνικά έπεσε σε ασυνήθιστη κατάθλιψη. Και τελικά τον έβαλα να μου πει τον λόγο».

Δακρυσμένος, ο Pine συνέχισε: «Προφανώς, όταν το άτομο έφτανε το πρωί για να τον πλύνει κ.λπ., έπεφτε γονατιστό και στην άκρη του κρεβατιού του προσευχόταν για την καταδικασμένη ψυχή του, επειδή είναι ομοφυλόφιλος».

Ο Sadiq Khan δήλωσε στο PinkNews: «Η ιστορία του Geoff ήταν σπαρακτική. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν πολλές άλλες παρόμοιες ιστορίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρέχουμε ένα σπίτι και μια κοινότητα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους».

Μέρος αυτής της αποστολής είναι η κατανόηση των ιστοριών και των εμπειριών των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων.

Ο Khan είπε: «Μιλούσα σε μία από τις νέες κατοίκους και εκείνη μιλούσε για τη δημιουργία ενός κλαμπ ιστορίας και για τη διατήρηση ορισμένων από αυτές τις ιστορίες. Γιατί συχνά η καλύτερη ιστορία είναι η ζωντανή ιστορία. Άνθρωποι που λένε τις δικές τους ιστορίες, που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ στο παρελθόν, και τις βιωμένες εμπειρίες τους. Νομίζω ότι όσες/οι από εμάς προσπαθούμε να γίνουμε σύμμαχοι αυτής της κοινότητας πρέπει να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ως μειονότητα».Πηγή:
Avmag

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ